Broedplaats WOW Amsterdam

Broedplaats WOW Amsterdam

Ik moet toegeven dat ik die de wereld rondreis en die afstand geen probleem vind in Amsterdam zware moeite heb om mezelf er toe te zetten om me ‘buiten de ring’ te begeven als ik in Amsterdam ben. Anno 2017 zijn niet alleen het centrum maar ook de buurten daaromheen volledig door toeristen met rolkoffertjes en gehuurde fietsen overgenomen. Buiten de ring is waar de interessante dingen gebeuren en waar het nog betaalbaar is voor mensen die hier gewoon wonen en werken.

Vertrok de Appel vorig jaar vanuit het centrum naar Lelylaan, 4/5 jaar geleden ging het Amsterdam Grafisch Atelier LAB hen al voor en verhuisde van Oud-West naar de toen net geopende broedplaats WOW. Een oud HTS schoolgebouw omgetoverd tot betaalbare werkplaatsen (50 stuks) voor kunstenaars en kleine kunstinstellingen, een gastatelier, kantine en galeries. De organisatie kan zichzelf bedruipen door een hostel voor langer verblijf voor jongeren met een smalle beurs (vooral veel kunstenaars).

Er zijn veel activiteiten, tentoonstellingen, presentaties, performances, concerten, feestjes, workshops, activiteiten voor volwassenen en voor kinderen, nationaal en internationaal. Het is een bruisende toestand daar bij WOW. Je kunt binnenkort zelf gaan kijken als op 13 mei weer de open ateliers zijn. Ik begrijp van de kunstenaars die ik sprak dat er weer wat ateliers beschikbaar zijn dus mocht je nog een werkplek zoeken in Amsterdam zou ik zeker eens langsgaan!

Broedplaats WOW Amsterdam

De kantine

Broedplaats WOW Amsterdam

Vele handen maken licht werk.

Broedplaats WOW Amsterdam

Broedplaats WOW Amsterdam

Het gastatelier

Broedplaats WOW Amsterdam

Broedplaats WOW Amsterdam

Amsterdam Grafisch Atelier AGALAB Broedplaats WOW Amsterdam

p het moment is: Transference between neighbours van Clement Carat en Xavier Robles de Medina te zien in de galerie van WOW. Carat en Robles de Medina wonen en werken in twee naast elkaar liggende ruimtes in WOW. Beiden kwamen na hun studie in WOW terecht, Carat gaat waarschijnlijk na de zomer naar Frankrijk en Robles de Medina vertrekt na de zomer naar Goldsmiths.

Robles de Medina gebruikt de media tekenen en schilderen. Zijn werken zijn figuratief, realistisch, bijna alsof je naar een foto kijkt. Vaak zijn het portretten zoals in deze tentoonstelling. Veel zelfportretten en portretten van bekenden/vrienden in zijn directe omgeving, zoals hier van collega kunstenaars uit WOW. Je kunt zien dat de werken tijd nemen. Robles de Medina brengt wellicht net zoveel tijd door met zijn vrienden in hun afwezigheid dan in hun aanwezigheid.

Carat gebruikt meerdere media, voor deze tentoonstelling maakte hij gebruik van een techniek die hij zelf heeft ontwikkeld een mix tussen het ontwikkelen van foto’s en zeefdrukken. Eerst haalt hij een apparaat, een stofzuiger of een boormachine, helemaal uit elkaar. Daar maakt hij dan foto’s van. Met een geheime emulsie maakt hij een afdruk/print van die foto’s. Daarna drukt hij alle verschillende afdrukken van onderdelen weer over elkaar heen zodat je het apparaat weer herkent maar ook de verschillende onderdelen ziet. Het proces wat hij gebruikt geeft een uiteindelijke afdruk die er uitziet alsof het onderwerp van het werk langzaam aan het verdwijnen is. Je voelt ook dat je daar niets aan kan doen het gebeurt gewoon.

Carat vertelde me dat toen hij een jongen was zijn opa, die verregaande Alzheimer had, verdween en sindsdien nooit meer teruggevonden is. Hij liep de deur uit en alle zoekacties ten spijt hij kwam nooit meer terug. Er werd ook nooit een lichaam gevonden. Jaren later keek de familie televisie en zagen Opa in beeld, hij zag er goed, verzorgd en gezond uit. Ze namen direct contact namen met de zender die hen in contact bracht met de maker van het programma. Toen ze goed naar de opnames keken waren zowel de familie als de makers het er over eens dat de man in de film echt Carats Opa was maar zoekacties in de buurt waar de film was opgenomen leverden niets op. Zijn Opa kwam uit Armenië en gezien de ziekte denkt de familie dat hij de Franse taal verloor en zijn geheugen en kennis van zijn leven in Parijs. Ze vermoeden dat hij opgenomen is door de Armeense gemeenschap in Parijs, hoewel ze hem daar ook nooit gevonden hebben. Officieel is Opa binnen de Franse wet na 10 jaar dood verklaard. Opa is verdwenen, lichamelijk en administratief, maar wellicht loopt hij gewoon nog ergens rond in Frankrijk.

Opening

Broedplaats WOW Amsterdam

Robles de Medina

Broedplaats WOW Amsterdam

Robles de Medina

Broedplaats WOW Amsterdam

Carat & Robles de Medina (midden)

Broedplaats WOW Amsterdam

Carat

Broedplaats WOW Amsterdam

Carat

Broedplaats WOW Amsterdam

Broedplaats WOW Amsterdam

Robles de Medina is niet de enige die naar “45” of “sinaasappel” (orange) kijkt en zich verbaast.

Broedplaats WOW Amsterdam

Carat

Broedplaats WOW Amsterdam

Leonard van Munster – Under Heaven 02, onder het viaduct bij WOW.

Broedplaats WOW Amsterdam

Patricia Kaersenhout, de huidige gastkunstenaar, ontwikkelt nieuw werk geïnspireerd door Judy Chicago’s ‘The Dinner Party’ in WOW, de tentoonstelling van het nieuwe werk is te zien in juni 2017.

Broedplaats WOW Amsterdam

Open dagen Nieuw West 2016.

Broedplaats WOW Amsterdam

Op 13 mei 2017 zijn er weer open ateliers in WOW, dat is ook de laatste dag van de tentoonstelling van Carat & Robles de Medina.

WOW Amsterdam
Wiltzanghlaan 60
1061 HC Amsterdam
(+31) 20 705 94 00
info@wow-amsterdam.nl

Wow-amsterdam.nl

Tram 12 (die rijdt van station Sloterdijk naar Amstel Station vv) komt in de buurt. Uitstappen op halte Witzanghlaan en dan 10 minuten lopen op de Witzanghlaan onder de ringweg door ligt de oude school dan aan de rechterkant van de weg.

Foto’s: kunstenaars & WOW-Amsterdam

About Sasha Dees 349 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

4 Comments

 1. AGA zit in broedplaats BOUW. Naast deze broedplaats ligt WOW. Ietwat verwarrend maar twee hele verschillende dingen.

 2. Bizar, nou dat hebben ze dan verkeerd verteld en ik heb 2 kennissen die daar ook residencies hebben gedaan en ook refereerden naar kom naar WOW, ik zit nu in Wow bij AGALab? Heel gek? Het zit in het zelfde gebouw hebben we nou verschillende broedplaatsen in 1 gebouw is het idee van een broedplaats niet dat je 1 gebouw hebt en daar verschillende initiatieven inzet en al die verschillende initatieven in 1 gebouw heet dan een broedplaats of krijgen mensen er in dan ruzie en krijgen we dan broedplaats 1, 2 en 3 maar wel in 1 gebouw…. lol of is AGA verhuisd naar een ander gebouw all together?

 3. AGA zit op de roos van dekemaweg in een broedplaats die BOUW heet. Ik heb daar zelf mijn atelier ook. BOUW is een stichting die ruimtes verhuurd aan professionele kunstenaars uit Amsterdam https://www.facebook.com/broedplaatsbouw

  WOW is een bedrijf dat tijdelijk ruimtes verhuurd aan toeristen en veelal buitenlandse creatieven die voor kortere duur een al dan niet creatieve periode in Amsterdam doorbrengen http://www.wow-amsterdam.nl

 4. Dag Bob en Sasha,

  Sasha, veel dank voor je artikel en leuk dat je onze tentoonstelling zo uitvoerig beschrijft. Dit stellen we zeer op prijs!

  Ik merk dat er nogal wat onduidelijkheid bestaat over wat WOW precies is. WOW is een broedplaats, opgericht in 2014, met vijftig studio’s voor net afgestudeerd talent van de Amsterdamse kunstopleidingen. Zij doen bij WOW een residency van maximaal twee jaar. Er is een intensieve programmering die het werk van deze talenten promoot, waaronder ook X-C: Transference between Neighbours mogelijk is gemaakt.

  Daarnaast is WOW een hostel met maar liefst 350 slaapplekken. Hier slapen toeristen die het niet erg vinden om iets verder uit het centrum te verblijven. Gelijk hebben ze!

  BOUW en WOW zijn beide gevestigd in het voormalige hts-complex – BOUW in de laagbouw, WOW in de hoogbouw.

  Wees welkom bij een van onze evenementen (http://www.wow-amsterdam.nl/#/events) en abonneer je vooral op onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

  Zaterdag 13 mei pakken we bijvoorbeeld uit met WOW Open AIR!

  Graag tot ziens bij WOW,

  Senne Vercouteren
  Projectmanager

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*