Thom Puckey @ Stroom

Op het nippertje gezien, de voorbeeldige solo Thom Puckey bij Stroom. Verplichte kost, fijn en divers. Voorbeeldig: het geeft een mooi overzicht van drie decennia Thom Puckey en een sterk oeuvre komt daaruit naar voren. Het hangt aan bij het recent geplaatste monumentale beeld Thorbecke even verderop aan de Lange Voorhout. De tentoonstelling vormt een uitgewerkt beeldend geheel, is goed geënsceneerd, staat als een huis. Zonder enige voorkennis kun je er geruime tijd in kwijt. En wat een fijne werken kom je er tegen.

Mijn hang is haast nostalgisch – ruimtelijk werk uit de jaren tachtig, tekenen met ingrepen van hout, eenvoudig materiaal, glashelder. Noem het romantiek. Werk waaruit direct geloof in de kunst spreekt.

Meest abstract en minst theatraal is bovenstaande – al valt daar wat op af te dingen, het is hangend toneel, fijnzinnige buhne in de beste moderne traditie.

Die ‘eenvoudige’ werken staan als een huis naast de uitgewerkte esthetica van de blote marmeren meisjes. (En Thorbecke uit Het Torentje ziet het aan.) (Zou Rutte zijn komen buurten? ‘t Is om de hoek.)

Magisch, mystiek, romantisch?

In het kader daarvan – leuk om terug te zien en te lezen, de apocalytische werdegang in Den Bosch in 2013, getiteld 11 gemakkelijke stukken. “ Sex sells marketing, maar opgegeilde wapenvreugd vermag ook wat.

Thorbecke, het maakproces.

Al helemaal opgenomen in de omgeving, alsof het er altijd al stond. Een beeld in de openbare ruimte zoals het bekoort. Iets meer iets hogere treden misschien, extra verheffing, opdat de jeugd er beter kan zitten drinken en blowen.

Nu gaan zien, nog tot aanstaande zondag 27 augustus:
stroom.nl/activiteiten/tentoonstelling.php?t_id=2098389

About Jeroen Bosch 4733 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

3 Comments

  1. ja je hebt gelijk net wat hoger was tof geweest dan was het echt een hang plek geworden afspreken bij het kunstwerk…. :) Ben overigens bang dat Rutte niet echt geinteresseerd is

  2. Wat is ‘echt geïnteresseerd’? Het portret van Thorbecke, dat normaal gesproken in zijn werkkamer hangt, was dankzij persoonlijke toestemming van Rutte in de tentoonstelling opgenomen. Op 11 februari sprak Rutte bij de onthulling van het Thorbecke monument. Dus op zijn minst ‘formeel geïnteresseerd’.
    Waarom zou je daar neerbuigend over doen?

  3. Nou ja ‘formeel geïnteresseerd’?. Zo’n kans om je eigen genealogie op te tuigen zou ik zelf ook niet laten liggen. Liberaal als ‘n aal, zei Multatuli al.
    Dat deze post-moderne wel heel erg witte Thorbecke in de kunstwereld nog geen beroering heeft veroorzaakt is dan weer vreemd, want hiero zijn we natuurlijk nog steeds heel blij met onze Waterweg, maar als ze erachter komen dat die door de liberale voorman over de rug van den Javaan gefinancierd werd uit het batig slot van het cultuurstelsel kan je de activistische bui al zien hangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*