New York, opening seizoen 2017

New York, opening seizoen 2017

  Opening Kara Walker – Sikkema Jenkins

September is de start van het nieuwe seizoen in New York, was er vroeger een weekend waar alle galeries weer open gingen dit jaar is het verspreid over de hele maand. Het festijn begint op donderdag 7 september en “tout New York” liep rond te slenteren op de mooie zomeravond en we zagen –zoals dat meestal gaat op openingen- eigenlijk vooral elkaar.

In Lisson een van de nieuwe favorieten van collega Jeroen Bosch: Stanley Whitney. Deze keer niet met de grote abstracte schilderijen waar ik Jeroen mee veraste 2 jaar terug maar met de tekeningen en schetsen die hij maakte in zijn onderzoek naar kleur en structuur sinds 1989 tot vandaag. Met potlood, stiften, krijt en grafiet op verschillende ondergrond experimenteert hij met structuur en verfijnt hij door de jaren heen het grit waarbinnen hij werkt met kleuren. Het is de eerste grote tentoonstelling die hij heeft van deze tekeningen en schetsen en het is een feestje om de zoektocht en gedachtegang op zoek naar abstractie van Whitney te kunnen volgen die hij al dertig jaar lang maakt.

Vervolgens naar Kara Walker in Sikkema Jenkins. Niet te snel, het is de opener van het seizoen en ik heb voor de gelegenheid de hoge hakken uit de kast gehaald… Walker is “pissed”, de politieke, sociale en maatschappelijk situatie in Amerika en wereldwijd sinds Trump daar vind ze wat van. Ze heeft er de buik van vol en alle frustratie, irritatie, wanhoop en woede heeft ze deze afgelopen zomermaanden in haar studio de vrije loop gelaten en dat zien we hier. Voorheen kregen we vooral broodnodige geschiedenis les van Walker aanvullend aan onze gebrekkige en hap snap geschiedenislessen binnen het educatieve curriculum in Amerika en Europa (als je niet weet waar je vandaan komt weet je ook niet waar je heen gaat). Walker is zichtbaar in het nu gearriveerd, de werken volop aangevuld met hedendaagse referenties. James Brown, “hoodies”, “rags”, politie en vooral ook veel vrouwen die volop in de aanval gaan. Hier geen subtlety maar fysiek en agressief, genoeg is genoeg, zo zien we een vrouwfiguur de doodsteek geven aan Trump met een pen. Controversieel as ever is ze wederom niet te zien op de opening en geeft ze geen reactie op wat er over haar werk geschreven wordt, haar werk is wat ze te zeggen heeft. Zo reageerde ze eerder ook op de controverse om Subtlety in de Domino suikerfabriek met een tentoonstelling van alle schetsen en onderzoek materialen die ze had op basis waarvan ze het werk maakte, en gelijk had ze. Go Walker! Geïnspireerd ben ik helemaal klaar om mijn hakken van fashion statement in een wapen te transformeren en in de nek van Trump of consorten te slaan…

Sanford Biggers heeft zijn eerste grote solo bij Marianne Boesky. Biggers en ik kwamen ongeveer samen aan in New York 20 jaar geleden en ik volg zijn werk al vanaf het begin en schreef ook al eerder een overzicht over zijn werk in Africanah. In deze tentoonstelling blijft Biggers (nog?) terugzien in de tijd en veel van zijn werk is herkenbaar. Zijn hoofdthema is en blijft het invullen van de geschiedenis en het helpen van mensen met geheugenverlies (zijn quote). Selah de titel van de tentoonstelling is een Bijbelse referentie, die het publiek oproept om stil te staan bij de geschiedenis, stil te staan bij de werken die je hier ziet en het op je in te laten werken. We zien weer veel van zijn 2 dimensionale gewatteerde spreien terug die refereren naar de “underground railroad” en een video installatie. Zijn groei zien we meer in de vorm en techniek waarin de spreien uitgegroeid zijn in sculpturen, waarvan we er hier een aantal zien. Khemetstry bv. een prachtig sculptuur dat op allerlei verschillende manieren in elkaar grijpt en steeds andere vormen aanneemt als je er vanuit een ander perspectief naar kijkt.

advertentie(s)

Ik sluit af met Maria Berrio’s In a time of Drought bij Praxis. Prachtig gedetailleerd collage werk, frêle, verleidelijk, spiritueel, met zo ontzettend veel zorg gemaakt. Kleurig, stralend is waarschijnlijk een beter woord, het maakt je vrolijk en licht als je binnenloopt in deze galerie, zeker na alle zware politiek en zwarten en grijzen en bruinen in het werk van Walker en Biggers. Ook in de werken van Berrio staan vrouwen centraal, sterke wilskrachtige spirituele vrouwen die midden in de natuur en het leven staan. Berrio en haar vrouwen hebben ons ook wat te vertellen en dwingen ons, niet met geweld maar met wilskracht, stil te staan en te luisteren. Ik moet onmiddellijk aan mijn reis naar Hawaii denken waar de kunst en kunstenaars ons ook op de natuur wijzen. Ik realiseer me ook nu weer hoe we ons vermogen om te natuur te lezen en er mee in evenwicht en balans te zijn volledig zijn kwijtgeraakt en, sterker nog, nu in vijandschap met elkaar leven. Voor het geval de mensheid niet ten onder gaat aan rassenhaat dan zorgt de door ons getergde natuur wel dat de mens binnenkort op de lijst van uitgestorven diersoorten terecht komt. In de zomer van overstromingen in Nigeria, Bangladesh, India, Pakistan en Kroatië, aardverschuivingen in Sierra Leone en in de week dat Orkanen met vernietigende kracht door het Caribisch gebied, Mexico en Florida raasden kan het werk van Berrio niet op een actueler moment tentoon gesteld worden. Prachtig is het zeker, Berrio is in ieder geval wel in evenwicht en balans met zowel haar materiaal als haar thema, zo secuur en vol liefde zijn de werken gemaakt. Als we net zo secuur en met zoveel liefde met onze mensheid en natuur om zouden gaan…

Ik besluit mijn hakken terug te transformeren tot het fashion statement waarvoor ik ze aangetrokken had en om mijn enthousiasme en liefde voor de mensheid en de wereld, mijn wapen te laten zijn en als een machinegeweer op mijn omgeving af te vuren!

New York, opening seizoen 2017

  Stanley Whitney, Installatie.

New York, opening seizoen 2017

  Stanley Whitney, Untitled, 1990Crayon on paper,47.1 x 58.9 cm,18 1/2 x 23 1/4 in.

New York, opening seizoen 2017

  Stanley Whitney,Untitled, 1989Crayon on paper,27.7 x 35.7 cm, 10 7/8 x 14 in.

Lisson Gallery
138 Tenth Avenue
September 7–October 21, 2017
Dinsdag t/m Zaterdag 10.00 – 18.00 uur (maandag op afspraak)
Stanley Whitney – Drawings

New York, opening seizoen 2017

  Kara Walker, “Christ’s Entry into Journalism” (2017), Sumi ink and collage on paper, 151 x 191 in.

New York, opening seizoen 2017

  Detail of Kara Walker, “Christ’s Entry into Journalism” (2017), Sumi ink and collage on paper, 151 x 191 in.

New York, opening seizoen 2017

  Kara Walker, Scraps, 2017, Sumi ink and collage on paper, 40 x 30 inches (101.6 x 76.2 cm).

New York, opening seizoen 2017

  Kara Walker, The Pool Party of Sardanapalus (after Delacroix, Kienholz), 2017, Sumi ink and collage on paper, 125.5 x 140 inches (318.8 x 355.6 cm).

Sikkema Jenkins
530 West 22nd Street
7 September – 14 Oktober, 2017
Dinsdag t/m Zaterdag, 10.00 – 18.00 uur
Kara Walker – Sikkema Jenkins and Co. is Compelled to present The most Astounding and Important Painting show of the fall Art Show viewing season!

New York, opening seizoen 2017

  Sanford Biggers, installatie.

New York, opening seizoen 2017

  Sanford Biggers, Overstood, 2017, Sequins, canvas, fabric, tar, glitter, polystyrene, Aquaresin 146 x 96 x 50 inches 370.8 x 243.8 x 127 cm.

New York, opening seizoen 2017

  Sanford Biggers,Khemetstry,2017,Antique quilt, birch plywood, gold leaf,70 x 97 x 24 inches 177.8 x 243.8 x 61 cm (2x).

New York, opening seizoen 2017

Marianne Boesky
507 & 509 West 24th Street
7 September – 21 Oktober, 2017
Dinsdag t/m Zaterdag 10.00 – 18.00 uur
Sanford Biggers – Selah

New York, opening seizoen 2017

  Maria Berrio

New York, opening seizoen 2017

New York, opening seizoen 2017

New York, opening seizoen 2017

  Maria Berrio

Praxis
541 West 25th Street
7 September – 28 Oktober 2017
Maria Berrio – In a time of Drought

Foto’s: copyright kunstenaars en galeries, met dank!

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*