Tijdelijk Museum @ Bijlmerbajes

Taal als muze voor verbinding

Tijdelijk Museum @ Bijlmer Bajes

Nog tot en met 29 december is de tentoonstelling van het Tijdelijk Museum, gevestigd in de Bijlmer Bajes te zien. In de presentatie wordt onderzocht hoe verbinding kan worden gemaakt met de nieuwe bewoners in het –eveneens tijdelijke- asielzoekerscentrum. Kunstenaars en ontwerpers werden uitgedaagd om nieuw werk te maken. De werken van grafisch ontwerper Richard Niessen hebben mij het meest geraakt.

Tijdelijk Museum @ Bijlmer Bajes

Hij heeft speciaal voor dit project een kleurrijk ‘Tijdelijk Alfabet’ –terug te lezen in de grafische huisstijl van het Tijdelijk Museum- ontworpen, samen met Mohammad Reza Amiri en Joy (Farah Shretah). Vanuit hun gedeelde passie voor taal en cultuur.

Tijdelijk Museum @ Bijlmer Bajes

In de tentoonstellingsruimte staat een witte bak en op een tafel, met daarin verschillende stukjes ‘hout’. De nieuwsgierige bezoeker kan experimenteren en pogen om zelf een ‘Tijdelijke Alfabet” te ‘bouwen’. Hier schuilt nog een mooier en dieper gedachte achter met taal als verbindingsmiddel.

Tijdens het maakproces kun je, je even identificeren met een ‘tijdelijke bewoner’. Zodra je samen met ander bezoekers poogt om de letters hardop uit te spreken, verdwijnen de taal barrières. Omdat iedereen speels zijn nieuwe taal uitdraagt. De verwarring en angst die normaal gesproken aanwezig is bij het leren van een nieuwe taal is verdwenen.

Tijdelijk Museum, t/m 29 december 2017
Wo t/m zo, 12-20 uur,
voormalige Bijlmerbajes, Amsterdam.

Tijdelijkmuseum.org

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*