Unfair 2018

Unfair 2018

Er is flink uitgepakt in de Zuiveringshal op het Westergasterrein door Unfair Architect Award 2018 winnaar Tomas Dirrix (30). Voor de gelegenheid heeft hij de fabriekshal omgetoverd in een stedelijke kunsttuin, vormgegeven in een labyrint van mdf-platen. De bezoeker wordt in het decor met talloze doorgangen door vreemde hoeken en rondingen waarin tal van doorkijkjes zijn gemaakt, vloeiend meegenomen naar ruimtes waar de meest bijzondere presentaties te zien zijn. Voor de vierde editie verwachten oprichters Peter van der Es en Adam Nillissen weer veel bezoekers.

In 2016 vroeg Van der Es twee jonge architecten uit zijn kenniskring, beiden winnaars van diverse architectuurprijzen om de beurs te ontwerpen: Donna van Milligen Bielk (Prix de Rome) en Arna Macki (Jonge Maaskantprijs). Om weer van die parels te vinden heeft Unfair dit jaar een prijsvraag georganiseerd in samenwerking met architectenbureau UNStudio, onder andere bekend van het Mercedes Benz Museum in Stuttgart.

Unfair 2018

Uit de naam van de beurs is te lezen dat zij zich wilt onderscheiden van de standaard kunstbeurzen. In 2012 begonnen kunstenaars Peter van Es, Adam Nillissen en Boris de Beijer Unfair vlak na hun academie tijd. Als optimistische tegenbeweging in tijden van extreme bezuinigingen in de sector. Toen
crisismanagement de vergadertafels domineerde. Zij wilden wat doen voor pas afgestudeerde kunstenaars omdat de eerste jaren na de academie vaak moeilijk zijn. Zelfs als je als veelbelovend kunstenaar de academie verlaat is het niet vanzelfsprekend dat je je weg in de kunstwereld en/of naar een vaste galerie vindt. En zodra je een vaste galerie hebt, wilt dat niet direct zeggen dat je bij de “gevestigde orde” hoort of gaat horen.

De deelnemers van de beurs zijn geselecteerd door een commissie van curatoren, museumdirecteuren en kunstcritici. Op de beurs krijgen zij de kans om hun werk tentoon te stellen en te verkopen. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden en de opbrengt van de verkochte werken zijn ook helemaal voor de kunstenaars zelf. De enige tegenprestaties die verwacht worden zijn meebouwen aan de tentoonstellingsruimte en een werk leveren aan veilinghuis Christie’s waarmee deels ook de beurs wordt betaald. De rest wordt gefinancierd door culturele fondsen, opbrengt uit kaartverkoop en een aantal commerciële sponsoren. Van der Es en Nillissens doel is om de beurs uiteindelijk helemaal zelfstandig te kunnen financieren.

Loyens Loeff Emerging Artist Award 2018, Thomas Trum

De winnaar van de Loyens & Loeff Emerging Artist Award 2018 is Thomas Trum, de andere genomineerden zijn Maurice van Es en Marijn Ottenhof.

Unfair 2018

De strakke grafische patronen van Trum zijn ontstaan vanuit zijn passie om te spelen met verf en met name de mogelijke gereedschappen waarmee werf wordt aangebracht op een muur, een stuk papier et cetera.

Unfair 2018

Maurice van Es heeft in zijn ruimte een zitkamer nagebouwd waar een film wordt geprojecteerd met zijn vrienden in de hoofdrol.

Unfair 2018

    De performance Op de maan weet niemand dat je een Hagedis bent (2018) van Marijn Ottenhof is een artist talk met fragmenten uit een fictief CIA document uit 1969.

Unfair is ontstaan uit een baldadige jongensdroom, in een tijd dat er fors op de kunsten werd bezuinigd. Van der Es en Nillissen hadden nooit kunnen bedenken dat hun droom in zo’n korte een succes zou worden.

Op de onderstaande foto’s zijn nog een paar hoogtepunten te zien van de geëxposeerde werken met en zonder kunstenaars. Maar er is nog zoveel meer te zien dan schilderijen, ingenieuze installaties, performances- en filmprogrammering. Er zijn guided tours, een after party (reeds geweest op zaterdagavond) en je kunt voor een aantrekkelijke prijs een Unframed kunstwerk kopen van een rijzende ‘Unfair-kunstenaar’.

Unfair 2018

Elise van Mourik

Unfair 2018

Tim Hollander

Unfair 2018

Nicholas Riis

Unfair 2018

Alex Farrar

Unfair 2018

Lilian Kreutzberger

Unfair 2018

Tim Breukers

Unfair 2018

Afra Eisma

Unfair 2018

Ricardo van Eyk

Unfair 2018

    Max de Waard

Alle deelnemende kunstenaars: Jop Vissers Vorstenbosch, Ricardo van Eyk, Joerie Woudstra, Jaya Pelupessy, Nicholas Riis, Koen Doodeman, Afra Eisma, Maurice van Es, Richardo van Eyk, Alex Farrar, Mienke ten Have, Tim Hollander, Nicholas Riis, Elise van Mourik, Marrijn Ottenhof, Stéphanie Lagarde, Inez Brauw, Anika Scharzlose, Nasbami, May Heek, Lilian Kreutberger, Thomas Trum, Max de Waard, Jan Rosseel, Lotte Reimann, Jurre Blom, Daan Liu, Puck Schot, Sam Samiee, Matea Bakula, Tum Breukers, Janina van Oene, Vytautas Kumža, Jonathan van Doornum, Inge Meijer, Riley Harmon, Willem Popelier, Adam NIllessen, Babs Bleeker, Sanja Marušić.

Unfair is geopend tot en met 2 april in de Zuiveringshal op het Amsterdamse Westergasterrein.

Unfairamsterdam.nl

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*