Atelier Simon Tatum

Atelier Simon Tatum

Simon Tatum is een jonge kunstenaar die vorige zomer terugkeerde op het eiland nadat hij zijn BFA afgerond had in Amerika. Hij kreeg hiervoor een studiebeurs van de National Gallery of Cayman Islands en na het behalen keren de studenten dan terug naar het eiland om een jaar werkervaring op te doen en “terug te geven” als stagiair (betaald) bij de National Gallery. Hij zal na zijn stagejaar aanblijven om een aantal jaren als assistent curator te gaan werken en daarnaast ervaring op te doen als kunstenaar. De planning is dat hij daarna een MFA zal gaan doen waar hij dan ook weer een beurs voor kan aanvragen.

Tatum is een super jonge enthousiaste kunstenaar die installaties en printwerk maakt over de visuele cultuur, tradities en geschiedenis van zijn eiland. Ik ga op studio bezoek bij zijn oma thuis waar hij woont en werkt. Tatum is gefascineerd door de begraafplaatsen op zijn eiland en terwijl hij me over het eiland toert raak ik net zo gefascineerd. De begraafplaatsen liggen op wat tegenwoordig prime onroerend goed is direct aan de zee. In vroegere tijden wilde niemand daar wonen vanwege de orkanen en tsunami’s dus behalve tijdelijke houten schuurtjes (shackle houses) voor vissers was dat vooral de perfecte plek voor begraafplaatsen. De begraafplaatsen doen vrolijk aan door de overdonderende hoeveelheid gekleurde bloemen die op alle graven liggen. Ik dacht mijn god hoe vaak gaan familieleden naar die graven toe, maar als je dichterbij komt zie je dat het allemaal plastic is. De echt oude graven zien er uit als kleine gemetselde huisjes stevig en deugdelijk gemaakt waarschijnlijk om het zeewater tijdens orkanen en hevige stormen te kunnen doorstaan Soms zitten er metalen deurtjes in waar je dan nog vaag kan zien dat er een inscriptie was maar die je dan niet meer kan lezen, meestal zijn deze al verdwenen en zijn er alleen nog brokstukken terug te vinden. . Het doet denken aan de piramides in het klein en je vraagt je af of en wat er mee ging in de huisjes behalve de overleden persoon. Tatum maakte een installatie serie van deze “memory tanks” gebaseerd op deze oude graven.

Atelier Simon Tatum

Atelier Simon Tatum

Memory tank

Atelier Simon Tatum

Memory tanks in opslag.

advertentie(s)

Atelier Simon Tatum

Oude graven

Atelier Simon Tatum

Atelier Simon Tatum

Atelier Simon Tatum

Atelier Simon Tatum

Atelier Simon Tatum

Atelier Simon Tatum

Atelier Simon Tatum

Atelier Simon Tatum

Atelier Simon Tatum

Atelier Simon Tatum

Atelier Simon Tatum

Atelier Simon Tatum

Atelier Simon Tatum

Atelier Simon Tatum

Atelier Simon Tatum

Simon Tatum (Bodden Town, Grand Cayman) heeft afgelopen mei 2017 zijn Bachelor of Art-graad behaald aan de University of Missouri. Hij werkt in verschillende media, voornamelijk print en installaties. Zijn werk was te zien in Amerika en op de Kaaiman Eilanden en hij was deelnemer aan Caribbean Linked IV bij Ateliers’89 in Aruba. Momenteel werkt hij als stagiare bij de National Gallery of the Cayman Islands (NGC) als onderdeel van de studiebeurs (BFA) en reisbeurs (Aruba) die hij ontving van de NGC.

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Mijn trip in Kaaimaneilanden is mede mogelijk gemaakt door Natalie & Sandy Urquhart / National Gallery Cayman. Met dank aan iedereen die tijd vrij heeft gemaakt om mij te ontmoeten en/of door te verwijzen en met me te spreken over hun praktijk en ervaringen in het hedendaagse kunstveld!

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*