Atelier Tony Cruz Pabon

Atelier Tony Cruz Pabon

Tony Cruz Pabon maakt tekeningen en installaties. Een project is Afstanden (2003 – nu) waar hij de afstand in kilometers neemt tussen Puerto Rico en de locatie waar hij uitgenodigd wordt om te komen exposeren en dat vertaald in een geometrische tekening die als je de lengte van alle lijnen zou optellen dat aantal kilometers is. De vorm van de tekening is iedere keer weer anders. Het doet me direct aan Stanley Brouwn denken, bij beide voel je het concept van afstand maar tegelijkertijd hoe onmogelijk het is om een afstand van duizenden kilometers werkelijk te voelen of weer te geven.

Cruz was in 2009 een van de drie oprichters van Beta-Local een platform voor kritische discussie en productie en was 8 jaar lang mede-directeur. Sinds 2017 richt Cruz zich weer uitsluitend op zijn kunstenaarschap en ontving een Pollock-Krasner beurs. Hij heeft een studio aan huis waar ik hem bezoek. Cruz komt over als een bedachtzame man die een toegewijde en vasthoudende liefde heeft voor kunst en onderzoek naar media, materiaal, hij werkt veel met grafiet, concept, inhoud met een bewonderenswaardig geduld, met oog voor detail, associatie en referenties. Wanneer hij vertelt over zijn werk en onderzoek doet hij dat op een kalme manier, aan alle kleine gebaren merk je hoe content hij is dat hij zich weer helemaal kan focussen op zijn eigen werkproces. De manier waarop hij de verschillende onderdelen in zijn studio oppakt of laat zien en er over praat, super fijn ik werd er weer helemaal blij van, voor hem ook vooral maar ook anticiperend over de werken die we in de toekomst van hem kunnen gaan zien en ervaren!

Atelier Tony Cruz Pabon

Atelier Tony Cruz Pabon

Atelier Tony Cruz Pabon

Atelier Tony Cruz Pabon

Atelier Tony Cruz Pabon

Atelier Tony Cruz Pabon

Atelier Tony Cruz Pabon

Atelier Tony Cruz Pabon

Atelier Tony Cruz Pabon

Atelier Tony Cruz Pabon

Atelier Tony Cruz Pabon

Atelier Tony Cruz Pabon

Atelier Tony Cruz Pabon

Atelier Tony Cruz Pabon

Atelier Tony Cruz Pabon

Atelier Tony Cruz Pabon

Atelier Tony Cruz Pabon

Tony Cruz Pabón heeft een bachelor van de Escuela de Artes Plásticas in Puerto Rico, een masters van Faculdade des Belles Artes in Portugal (Beca Erasmus) en een PhD van de Universiteit Castilla La Mancha in Spanje. Zijn werk is met grote regelmaat internationaal te zien in het Caribisch gebied, Zuid- en Noord Amerika en Europa zoals dit jaar op de Biënnale (X) in Berlijn en in Relational Undercurrents in New York.

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Mijn trip in Puerto Rico is mede mogelijk gemaakt door THE ROOM een initiatief van cultureel ondernemers Michy & Matilsha Marxuach (Concalma) en kunstenaars Jorge Gonzalez (Escuela de Oficio) & Brigada PDT.

About Sasha Dees 349 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*