Bericht uit Nijmegen: Seet van Hout- Back Up

In het werk van Seet van Hout is een hoofdrol weggelegd voor het geheugen. Al sinds 1996 verzamelt zij teksten over het geheugen, zowel wetenschappelijke alsook literaire, vanuit iedere invalshoek zijn er letterlijk weer nieuwe aanknopingspunten. De teksten worden op lange linten stof geschreven en vervolgens geborduurd. Hiermee ontstaat een nieuw soort geheugen, een archief dat zich laat oprollen, uithangen en uitdijen.

In museum het Valkhof in Nijmegen is een prachtige installatie te zien van het werk van Seet. Lange linten met rode woorden, af en toe een geborduurd hersentje ertussen. Je ziet flarden van teksten, zoals je een flard van een herinnering kunt zien.

De installatie wordt ter plekke aangepast, er komen steeds repen stof bij. Ook de ladekasten uit haar studio zijn overgebracht naar het museum. De laatjes zijn een geheugen op zichzelf, van rode dingetjes die de kunstenaar vond of kreeg.

Seet begon met het werken over het geheugen toen zij merkte dat haar eigen geheugen werd aangetast door de al te royale hoeveelheden terpentine die zij over haar schilderijen goot. Behalve over het geheugen gaat het werk ook over de tijd die in het werk zit, de aandacht, de liefde, de keuzes.

Een deel van het werk voor deze presentatie deed de kunstenaar samen met bordurende vrijwilligers. De lege klosjes van het rode garen vormen met elkaar samen een soort van neuronen, en als je weet dat er per rolletje 500 meter op zat, kijk je naar 368 kilometer draad. En voor diegenen die wat beter willen kijken, iedere woensdagmiddag zit de kunstenaar ter plekke te borduren. Ze is nu bezig met haar dagboek van vorig jaar.

Trouwens, er gebeurt veel goeds in Nijmegen momenteel. Nieuwe initiatieven steken de kop op, zoals Ruis en White Suit Projections, en bestaande zoals Expoplu zijn goed bezig. Hoewel ik natuurlijk niet objectief ben wijs ik graag op de nieuwe website www.beeldendekunstnijmegen.nl, een zusje van dezelfde website maar dan in Arnhem. Hier kun je alle nieuwtjes lezen en bekijken.

Seet van Hout, Back Up, t/m 3 februari in de patio van Museum het Valkhof.

museumhetvalkhof.nl/tentoonstellingen/nu-te-zien/backup-seet-van-hout.html

About Inge Pollet 40 Articles
Schrijver, dichter, ex-kunstenaar. Werkt als tentoonstellingsmaker en projectontwikkelaar. Plaatsmaker voor kunst en poëzie. Redacteur, nadenker. Wildspotter buiten en binnen het veld. Atelierbezoeker. Hardloper. Sterrenkijker.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*