The Underground Museum, Deana Lawson: Planes

The Underground Museum, Deana Lawson: Planes

The Underground Museum (UM) is opgezet door de in 2015 overleden curator / kunstenaar Noah Davis en zijn vrouw, kunstenaar Karon Davis. UM is een ruimte voor tentoonstellingen, evenementen, dialoog en samenwerking met kunstenaars. Het was vader Ken Davis, een sport- en entertainment jurist, die kwam met het idee om hedendaagse kunst te promoten bij bewoners die normaal geen toegang hebben tot de hedendaagse kunsten. Na zijn overlijden in 2011 gebruikte Noah Davis zijn erfenis om UM op te zetten en te exploiteren in de volksbuurt Arlington Heights / Crenshaw. Met bezoekers als Beyonce en Solange en kunstenaars als Arthur Jafa en Barry Jenkins (Moonlight) waar UM mee samenwerkt is het museum alles behalve underground, de naam UM komt van de Underground Railroad.

UM is een met veel liefde gerenoveerde efficiënte praktische culturele ruimte van ongeveer 600 vierkante meter met een tentoonstellingsruimte, een bar, een tuin en een boekwinkel die (gratis) toegang geeft tot hedendaagse kunst en ideeën voor alle inwoners van LA en opende in 2012. UM heeft een samenwerking met MOCA en kan tentoonstellingen maken met werken uit de collectie van dit museum.

Bij binnenkomst kom je eerst in de boekwinkel waar links het videowerk BLKNWS te zien is van broer Khalil Davis aka Khalil Joseph (vorig jaar was New Suns van hem te zien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht). Een loop van ongeveer een uur met een mix van journalistiek en culturele kritiek.

The Underground Museum, Deana Lawson: Planes

Tot afgelopen weekend was de tentoonstelling Planes van de fotografe Deana Lawson te zien, deze zomer ook te zien in Huis Marseille in Amsterdam (zie info einde artikel). Het werk van Lawson lijkt soms documentaire fotografie, alsof ze binnenloopt bij mensen thuis en een foto maakt. In werkelijkheid is het allemaal geënsceneerd. De scènes zijn wel geïnspireerd door haar de omgeving waarin ze opgroeide. Ze schiet foto’s in de Verenigde Staten en de Afrikaanse Diaspora. Alles in de foto’s is tot in het laatste detail door Lawson bedacht, uitgezocht en neergezet. Haar modellen zijn totaal onbekenden, die ze in de diverse locaties waar ze werkt gewoon op straat vindt. De personen in de foto’s staan altijd centraal, ze kijken je recht aan en maken je deelgenoot van de scene betrapt op zonder kloppen ergens binnenlopen.

The Underground Museum, Deana Lawson: Planes

The Underground Museum, Deana Lawson: Planes

The Underground Museum, Deana Lawson: Planes

The Underground Museum, Deana Lawson: Planes

The Underground Museum, Deana Lawson: Planes

The Underground Museum, Deana Lawson: Planes

The Underground Museum, Deana Lawson: Planes

The Underground Museum, Deana Lawson: Planes

The Underground Museum, Deana Lawson: Planes

The Underground Museum, Deana Lawson: Planes

The Underground Museum, Deana Lawson: Planes

The Underground Museum, Deana Lawson: Planes

Underground Museum
3508 W. Washington Blvd.
Los Angeles, California 90018
Openingstijden: wo t/m zo, 12:00-19:00uur
Phone: (323) 989-9925
Email: info@theunderground-museum.org

The Underground Museum, Deana Lawson: Planes

Deana Lawson in Nederland:
8 juni 2019 / 1 september 2019
Huis Marseille, Museum voor Fotografie
Keizersgracht 401
1016 EK Amsterdam

Openingstijden: di t/m zo, 11–18 uur
T 020 531 89 89
E info@huismarseille.nl

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*