Desert X biënnale, Coachella Valley

Op 9 februari opende de tweede Desert X, een Biënnale in Coachella Valley in de “lage woestijn” van California. Zonder files is het ruim twee uur rijden vanaf Los Angeles. Het laat buitenwerken zien die verspreid zijn door de omgeving zowel in de woestijn als in stadjes als Palm Desert en Palm Springs.

Desert X 2019 heeft geen thema maar zegt ‘een scala aan ecologische, ecologische en sociale kwesties te omarmen die de gesprekken over onze rol in het antropoceen hebben gestimuleerd’.

Er zijn teveel werken om het in een dag op en neer te doen. Wanneer je dat doet moet je heel goed voorbereiden en de werken kiezen die je wil zien. Het gebied zelf is uitgestrekt van Palm Spring naar Salton Sea bijvoorbeeld is ook nog weer een uur rijden.

Alleen al rondrijden in het gebied is prachtig, de uitgestrekte lege natuur is zo bijzonder dat je het eigenlijk niet kan beschrijven. Zeker dit jaar was bijzonder omdat er ongekend veel regen en sneeuw is in Californië, dit jaar brak het record van 76 jaar geleden. Een stuk van de weg naar Palm Springs is dicht want is volledig weg geregend, best bizar dat een weg wegspoelt terwijl het in een vlakke vallei ligt… De hele vallei ligt omringt met bergen die ik ken als droog en dor en die nu tot halverwege vol met sneeuw liggen.

advertentie(s)

De woestijn spreekt tot de verbeelding, voor iedereen, maar zeker kunst en verbeelding gaan hand en hand. Desert X is dan ook niet de enige organisatie die iets doet in de woestijn. Denk aan Burning Man in de Black Rock woestijn in Nevada en High Desert Test Sites die beide al veel langer bestaan en Joshua Treenial (ook in de “hoge woestijn“), na twee edities nu een parallel project van Desert X.

Wat ze allemaal gemeen lijken te hebben is het gebrek aan budget voor de kunstenaars. Mocht je interesse hebben om hier iets te doen, kunstenaars moeten hun eigen budget bij elkaar sprokkelen!

In een omgeving die van nature al fascinerend en immens overweldigend is moet je als kunstenaar van goede huize komen om je staande te kunnen houden. Dat is niet altijd het geval, veel werken zijn wel fotogeniek en blijven overeind in de media maar op locatie zelf vallen ze weg.

Desert X biënnale, Coachella Valley

  Lovers Rainbow – Pia Camil

Werken als de regenboog gemaakt van wapening door Pia Camil die een achtergrondverhaal hebben verliezen kracht als je alleen het werk zonder de uitleg (nee het gaat niet over LGBTQ+ gemeenschap maar een zelfde werk is geïnstalleerd in Baja Mexico en gaat over de Trump muur, migratie en ontwikkeling) alleen in California ziet waar het aan de kant van de weg wegvalt in de immense natuur waar het staat.

Desert X biënnale, Coachella Valley

  Zandstormpje

Het omgekeerde kan ook het werk van Sterling Ruby waar je van denkt “tja, een groot rood blok”, werkt juist heel goed en blijft totaal overeind in de omgeving. Het is goed gemaakt (in tegenstelling tot wat ik begrijp het huis van Doug Aitken in de 2017 editie, wat ondanks het enorme budget wat hij had uit elkaar viel). De perfectie waar dit werk dus wel mee gemaakt is maar ook de formele vorm staan op spannende voet met de informele oncontroleerbare natuur waar het in staat. De neon kleur is zo fel dat het alleen daarom al je aandacht heeft, maar ook de soort verf is perfect gekozen. Als je naar het werk toeloopt zie je een prachtige rood/oranje reflectie van de hoogglans neon verf op het zand waarin het staat. Het werk is in balans met de natuur, in een dialoog, juist door de tegenstellingen. In het kleine zandstormpje waar ik het in zag komen het werk en de mist van zand samen als in een pas de deux.

Desert X biënnale, Coachella Valley

  Specter – Sterling Ruby (foto Heather Scott Peterson)

Desert X biënnale, Coachella Valley

Mocht je er heen gaan is het goed om van te voren de website of app goed door te nemen want sommige werken zijn alleen maar te zien in het weekend of screenings en performances zijn op specifieke dagen. Zo zag ik het Terminal Lake Platform in de Salton Sea liggen wat weinig interessant was (zeker als je je bedenkt dat het een extra rit van een uur is…) maar blijkbaar kan je er op sommige dagen op en krijg je uitleg.

Desert X biënnale, Coachella Valley

  Terminal Lake Exploration Platform – Chris Taylor & Steve Badgett

Desert X biënnale, Coachella Valley

Sowieso goed om je voor te bereiden en te lezen wat je waar moet gaan zien. Julian Hoeber maakte een Paviljoen waar je in een oneindige loop doorheen gaat, dat heb ik gezien maar na terugkomst in Los Angeles hoor ik dan dat er blijkbaar een leeg zwembad is in een aanliggend huis met een zelfportret van de kunstenaar op de bodem op het punt om weggespoeld te worden in de afvoerputje, die hadden wij dus even volledig gemist…

Desert X biënnale, Coachella Valley

  Going Nowhere Pavilion #0 – Julian Hoeber

Desert X biënnale, Coachella Valley

  Western Flag – John Gerrard

Deze omgeving schreeuwt om werk in opdracht waar de kunstenaars werk maken heel specifiek op en voor de locatie. Een bestaand werk als Western Flag van John Gerrard is het dan net niet voor mij. Waarom niet de vlag zelf als een installatie of een nieuwe video gemaakt in dit specifieke landschap die samenvalt met het landschap of gewoon een nieuw werk zoals Halter, A point of view of Ghost Palm allemaal werken specifiek gemaakt voor de biënnale?

Desert X biënnale, Coachella Valley

  Halter – Eric N. Mack

Desert X biënnale, Coachella Valley

  (foto Heather Scott Peterson)

Desert X biënnale, Coachella Valley

  A point of view – Ivan Argote

Desert X biënnale, Coachella Valley

Desert X biënnale, Coachella Valley

Desert X biënnale, Coachella Valley

  Ghost Palm – Kathleen Ryan

Desert X biënnale, Coachella Valley

  Wormhole – Cinthia Marcelle

Wormhole is een aaneenschakeling van lege winkels in de diverse woestijnstadjes waarin je een video ziet van een volgende lege winkel en het adres waar deze winkel heen verhuisd is.

Desert X biënnale, Coachella Valley

  Peace is the only shelther – Mary Kelly

Desert X biënnale, Coachella Valley

Over Desert X:

DESERT X
9 februari t/m 21 april 2019
Coachella Valley, CA
Entree: gratis
Er is een app maar je kan ook een kaart en gids halen bij Ace Hotel, 701 E. Palm Canyon Drive, Palm Springs; 73660 El Paseo, Palm Desert; en 82713 Miles Ave., Indio.

Kunstenaars: Ian Argot, Nancy Vroedvrouw Camille, Cecilia Benguela, Pias Camiel, John Gerard, Julian Hoeber, Iman Isa, Mary Kelly, Armando Lemma, Eric N. Mack, Cinthia Marcelle, Postcommodity, Cara Romero, Sterling Ruby, Kathleen Ryan, Gary Simons, Superflu, Chris Taylor & Steve Budget (Jenny Holler is aangekondigd en staat nog steeds in de lijst maar heeft zich blijkbaar teruggetrokken).

Joshua Treenial
April 12 – 14, 2019
Joshua Tree National Park, CA

Kunstenaars: Carl Berg & Cecilia Miniucchi, Johan Urban Bergquist, Ryan Campbell, Anibal Catalan, Rachel Dagnall, Jeff Frost, Séverin Guelpa, Mary Addison Hackett, Samantha Harris & Almond Zigmund, Adriene Jenik & Dominic Miller, Mathias Kessler, Angus McCullough, Paloma Menendez, Michael Petry, Per Platou, Sabine Reckewell, Aili Schmeltz, Lewis deSoto, Benjamin Stanwix & Ivan Wong.

Burning Man
Aug 25 – Sep 2, 2019
Black Rock City, NV

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

2 Comments

 1. wooow …. crazy moet je echt willen en moeite doen ook want zat wel goed bevestigd over dat hele gebouw heen. sjeeezzzzzzzz

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*