Atelier Lyndon Barrois Sr.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

    Barrois sr. bij tentoonstelling Andre Smit.

Het werk van Lyndon Barrois Sr. zag ik in de Serpentine Fire tentoonstelling, als ik het over zijn werk heb tegen een vriend hier in LA zegt hij dat hij Barrois Sr. goed kent en regelt een studio bezoek met hem. Ik introduceer Barrois Sr. vervolgens ook aan Andre Smits voor zijn “Artist in the World” project.

Barrois Sr. maakt miniatuur sculpturen waarmee hij dan weer stop motion animaties maakt. Al jong begon hij met tekenen, en hij maakt miniaturen van aluminiumfolie afval. Zijn moeder kauwde veel Wrigley kauwgum wat verpakt is in folie met aan 1 kant wit papier, hij realiseerde zich als hij zijn figuren hiermee zou maken met het papier aan de buitenkant dat hij het kan kon kleuren zoals hij wilde en dat was het begin van alles.

In het atelier zie je miniatuur decors en equipment inclusief miniatuur dolly’s waar hij zijn animaties opneemt op zijn iPhone. Hij monteert ook regelmatig op zijn telefoon omdat het kan tegenwoordig qua kwaliteit en hem dat locatie ongebonden maakt. Alle animaties zijn uitgevoerd in de miniatuursculpturen en in stop-motion-stijl.

Zo maakte hij hier in de studio in de series Monologues voor TOPIC de animatie “Ta-Nehisi Coates: Dreams of a Father” en ook “Prizefighter” een nieuwe animatie over wereldkampioen boxen Jack Johnson die dit jaar in première ging en wellicht in Nederland te zien zal zijn bij DBUFF in november, 2019.

advertentie(s)

In een krat die hij als tafel in zijn studio gebruikt blijkt ook een werk te zitten “Futballet” (zie hieronder). Futballet was afgelopen jaar te zien in de tentoonstelling “The World’s Game: Fútbol and Contemporary Art” (2018) in PAMM, Miami.

Super tof op een voetbalveld in de juiste verhoudingen kleiner gemaakt zien we een serie “sportraits” van legendarische voetbalspelers en momenten uit de geschiedenis van de heren en dames wereldkampioenschappen. Je ziet o.a. Pele, Zidane’s kopstoot met Materazzi, Carli Lloyd die haar shirt uittrekt en over het gras glijd naar haar supporters na een doelpunt, en ook het Nederlands elftal ontbreekt niet. De keuze om ook momenten uit het damesvoetbal te laten zien was een heel bewuste.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

Futballet

Atelier Lyndon Barrois Sr.

    Oranje Boven…

Leuk detail is dat zoon Lyndon Barrois jr. en zijn vrouw op dit moment in Maastricht wonen. Barrois jr. draagt niet alleen dezelfde naam maar volgde zijn vader in de animatie voetsporen op. Barrois jr. volgt momenteel de postacademische opleiding bij de Jan van Eyk.

Barrois Sr. en zijn vrouw Janine Sherman Barrois, een succesvolle scenario schrijver en showrunner (executive producer) voor televisie, zijn al decennia lang fervente verzamelaars en ondersteunen kunstenaars niet alleen met de aankoop van werk maar investeren ook in projecten.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

 Atelier Lyndon Barrois Sr.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

    Jack Johnson set.

Atelier Lyndon Barrois Sr.

    New animation in progress on blues singer.

Lyndon Barrois Sr. deed zijn BFA aan Xavier Universiteit in Louisiana en een MFA experimentele animatie aan California Institute for the Arts (CalArts). Hij werkt als een stop-motion- en CG-personage-animator, supervisor en regisseur. Hij is mede-eigenaar van Blackthorn Media LCC en bestuurslid van de National Portrait Gallery in Washington DC. Zijn sculpturen en animaties waren onder andere te zien in het Perez Art Museum Miami (PAMM), California African American Museum (CAAM) en Quotidien in Los Angeles. Barrois Sr. is bekend in de filmindustrie in Hollywood door zijn werk als animatie supervisor in The Matrix Reloaded (2003), The Matrix Revolutions (2003), The Tree of Life (2011) en Happy Feet.

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*