SP Arte: Kunstbeurs Sao Paulo

    SP Arte voorvertoning dag (foto: Ênio Cesar)

Kunstadviseur Simon Watson (NYC/SP) dringt aan om naar Sao Paulo (SP) te komen voor SP Arte. Ik ontmoette Watson 20 jaar terug in NYC en deed mijn eerste kunstproject voor zijn Downtown Arts Projects in New York.

Watson stelde onder meer de destijds populaire Simon Says “inlay” samen voor de Village Voice en introduceerde Kehinde Wiley in de kunstmarkt. De Braziliaanse kunst scene is in SP zegt hij, niet komen is geen optie… Hij had meer dan gelijk, eenmaal daar zie je onmiddellijk het verschil met Rio, ik ben blij dat hij aandrong!

Hij laat me weten welke vliegvelden ik moet gebruiken in Rio (Santos Dumon) en SP (Congonhas) en ik ben blij dat hij dat aangaf want SP metro is qua grootte de helft van Nederland, er wonen 22 miljoen mensen en er zijn 4 vliegvelden. De kunstscene speelt zich vooral af in de wijken Bella Vista / Centrum.

    v.l.n.r. Kunstenaars Juliana dos Santos, Charlene Bicalho, Val de Souza en curator Fabiane Lopez at Cidade Matarazzo.

Ik begin de avond voor de VIP-opening met een receptie van Simon en zijn assistent Xavier, onder het genot van Sangria en hapjes leert de groep van kunstenaars en curatoren elkaar kennen. Die avond openen er een aantal tentoonstellingen waaronder ook in een van de panden van Hospital e Maternidade Matarazzo.

Het oude ziekenhuis werd opgekocht door een Franse projectontwikkelaar die er appartementen in gaat bouwen. Als overal in de wereld werd/wordt hier kunst gebruikt om de aandacht te vestigen op het pand. In 2014 was Feito Por Brasileiros/Made By Brazilians te zien een internationale tentoonstelling met over 100 kunstenaars in alle panden van het ziekenhuis complex. Op het moment wordt er druk gegraven (parkeergarage) en gebouwd aan de appartementen en winkels. De maquette en model appartement geven me gekrulde tenen en een zwaar hart, ook hier in Sao Paulo gaat gentrificatie niet samen met mijn smaak.

De volgende dag begint het beursgeweld. SP Arte is in het Ciccillo Matarazzo Paviljoen ontworpen door Oscar Niemeyer, ook de locatie van de Sao Paulo Biënnale. Het Museum voor Moderne Kunst (MAM), Museum voor Afro Braziliaanse Kunsten en Museum voor Hedendaagse Kunst (MAC) zijn allemaal op loopafstand in het Iberapuera Park.

In de kramen in de beurs vooral lokale galeries en galeries uit de rest van het land maar ik spot David Zwirner (waar zijn ze niet) en Alexander Gray uit New York.

Voor mij was dit tof want in een korte tijd zie je ineens heel veel lokale kunst in plaats van de usual suspects uit Amerika en Europa. De beurs heeft daarnaast de gebruikelijk onderdelen als performances, gesprekken, rondleidingen met gids, horeca, en boeken/tijdschriften waar ik Capaceta en de kunstenaars in residentie ook weer tegenkom.

Simon Watson in gesprek in kraam

SP-Arte talk Ayrson

Maria Noujaim performance door Julia Anadam

Sonia Gomez

Maria Nepomuceno

Jorge Soledar A morte do Boneco performance

Emiliano di Cavalcanti Trabalhadores 1952

Carlos Garaicoa

Capacete-kraam

Om dit alles heen zijn er de gewilde uitnodigingen voor ontbijt, lunch, diners en studiobezoeken.

Simon geeft me een uitnodiging voor het ontbijt (yum!) bij Galerie Fortes D’Aloia & Gabriel, een prachtige ruimte, wow! Onderweg naar de galerie maak ik nog een stop bij SESC Pompeia, een spectaculair ontwerp van architect Lina Bo Bardi, een organisatie die de kunstenaar lezers van alle disciplines in Nederland echt moeten checken!

Ontbijt Galerie Fortes D’Aloia & Gabriel

SESC locaties (er zijn er door het hele land heen en verschillende in SP) zijn culturele centra volledig gesubsidieerd door de overheid. Er is een theater, cinema, bibliotheek, sport faciliteiten, tentoonstellingsruimtes, werkplaatsen voor diverse media en de gebruikelijke horeca. Het deed me denken aan instellingen die ik een paar jaar terug zag in Kopenhagen en Aarhus, Denemarken.

SESC keramiek werkplaats

SESC Pompeia

Accommodatie:
In de Bella Vista wijk zijn er air-bnb mogelijkheden, er zijn goedkope hostels en een betaalbaar Ibis Hotel (check booking.com)

Transport:
SP heeft een goed metrosysteem waarmee je de files vermijd. Als de drukke tijden over zijn en ‘s avonds en ‘s nachts is Uber de betrouwbare en betaalbare manier (ook in Rio).

SP-Arte Eventos Culturais Ltda.
Rua Pedroso Alvarenga 900 / 7º andar
04531-003 / São Paulo – SP
Brazilie
T: +55 11 3077 2880
E: info@sp-arte.com
E: application@sp-arte.com

Simon Watson, kunst adviseur
Bela Vista São Paulo
Rua Herculano de Freitas, 359/82
Bela Vista – São Paulo, SP 01308-020
Brazilie
M. +55 11.9.6618.3000 / +1 917 514 99 57
info@simonwatsonarts.com

SESC POMPEIA
Rua Clélia, 93,
Pompeia
Sao Paulo CEP: 05042-000

Galpão Fortes D’Aloia & Gabriel
Rua James Holland 71
Barra Funda
01138-000
São Paulo, Brazil
+55 11 3392 3942
Open: 10am-7pm Tue-Fri, 10am-6pm Sat

Met dank aan: Simon Watson & Xavier Auza en de gastvrijheid van Nina Jurna (Rio) & Marcello & Fernando Starobinas (SP)!

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*