Atelier Samantha Thole

Begin van het jaar bezocht ik de tentoonstelling Blossom, van Bas Hendrikx in de Garage in Rotterdam. Ik raakte daar gefascineerd door het werk The Blind Watchmaker (de titel van het werk is ontleend aan het boek The Blind Watchmaker van evolutionair bioloog Richard Dawkins) van Samantha Thole: een knalgeel wandbekleding waarop bloemen met een ‘pixel-achtig’ structuur getekend en geschilderd waren. De bloemstructuur vergelijkt zij met de hedendaagse data-ecologie. Daarnaast gaat het werk ook over natuurlijke selectie, evolutie en genetische verbondenheid tussen mensen. Wat een origineel uitgangsspunt! Mijn nieuwsgierig nam toe en ik besloot haar in haar studio te ontmoeten.

Atelier Samantha Thole

    Samanthathole.com

Op het moment dat ik langs wil komen is zij resident bij het EKWC. En zit zij midden in het maakproces van antropomorfisch aardewerken. Waarmee zij onzichtbare vrouwen uit ons verleden zichtbaarheid wilt geven. Middels een elegante verbeelding wil ze een chique ode aan hen brengen.

Tevens verricht ze onderzoek voor de tentoonstelling Cyprus welke in oktober in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden te bezoeken is. Haar werk wordt daar gepresenteerd naast archeologische voorwerpen uit Cyprus en werken van Picasso en Yves Klein.

Kenmerkend voor Tholes werk is dat zij met een brede wetenschappelijke blik en met behulp van verschillende media kunsthistorische verhalen actualiseert, zonder deze te historiseren. En daarmee duidt ze dat deze verhalen een sterke relatie hebben naar gebeurtenissen welke vandaag de dag nog steeds aan de orde zijn.

Atelier Samantha Thole

Atelier Samantha Thole

Atelier Samantha Thole

Atelier Samantha Thole

Atelier Samantha Thole

Atelier Samantha Thole

Atelier Samantha Thole

Atelier Samantha Thole

Atelier Samantha Thole

Atelier Samantha Thole

Atelier Samantha Thole

Atelier Samantha Thole

Atelier Samantha Thole

Atelier Samantha Thole

Atelier Samantha Thole

Atelier Samantha Thole

Atelier Samantha Thole

Atelier Samantha Thole

Samanthathole.com

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*