Herman Hofman in gesprek met Peter Nijenhuis (De Wereld Werkt in Arnhem)

Geweldige longread waarin de voormalig hoofd (1970-1990) van de inmiddels opgeheven Arnhemse beleidsafdeling Cultuur (Recreatie, Sport en Jeugdzaken) vertelt over zijn werkzaamheden in die tijd waaronder zijn pogingen om Jan Hoet al eind jaren 80 te strikken als curator van Sonsbeek.

“[…] Jan Hoet ontving ons hartelijk, maar deelde vrijwel onmiddellijk mee dat hij die ochtend was gebeld. De organisatie van de Documenta in Kassel had hem gevraagd om de Documenta te organiseren. Hoet was vanzelfsprekend in de wolken, maar voor ons was het een lelijke tegenvaller. We zaten in de kelder van het museum in Gent en na wat eten en drinken kwam Jan Hoet met een idee. Wat zouden wij ervan denken als hij de organisatie in Kassel voorstelde de Documenta uit te breiden naar Arnhem en Gent met hem als topdirecteur en per stad een adjunct? Dat klonk ons als muziek in de oren. De volgende dag heb ik dat idee in Arnhem voorgelegd aan burgemeester Job Drijber. Die was enthousiast, maar voelde er niet voor om naar Duitsland te reizen en daar de zaak te bespreken met de burgemeester van Kassel, Hans Eichel, die als voorzitter van de raad van toezicht van de Documenta een alles bepalende stem had. Ik moest maar een brief schrijven. Dat deed ik. Ik heb er een officiële vertaler bijgehaald, want in zo’n brief mag natuurlijk geen woord verkeerd staan. Binnen drie dagen hadden we al antwoord. De burgemeester van Kassel liet in slechts een paar regels weten dat hij er niet aan dacht om de Documenta uit te breiden naar Arnhem, Gent of waar dan ook.”

Peternijenhuis.blogspot.com/2019/06/voormalig-hoofd-cultuur-herman-hofman.html

Herman Hofman in gesprek met Peter Nijenhuis (De Wereld Werkt in Arnhem)

    Foto G. van Roden, Beethoven Festival Arnhem 1977, Gelders Archief coll. 1544 nr. 632 CC-BY-NC-ND-4.0 licentie.
About Niels Post 3650 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*