Do Ho Suh @ Voorlinden

Voorlinden

Ik was er nog steeds niet geweest, Voorlinden, dus het werd de hoogste tijd voor een dagje uit naar Wassenaar. Voorlinden is een commercieel museum dat het grotere algemene publiek bedient. Een dagje uit met de feamilie, geschikt voor alle leeftijden. De werken zijn een mix van geschikt voor een breed publiek, grappige werken voor kinderen, werken waar je je over kan verwonderen. Door het museum heen verweven zijn er ook een aantal goeie werken die kunstkenners en professionals zullen aanspreken.

Ik liep bij de ingang al BIRD eigenaar Philip Powel tegen het lijf met zijn tweeling, vriendin en haar dochter die na 2 uurtjes kunst onderweg gingen naar de appeltaart met slagroom in het restaurant naast het museumgebouw.

Voorlinden

Voorlinden

Eerst maar eens kijken naar de net geopende eerste solo tentoonstelling van Do Ho Suh (Zuid Korea). Omdat ik zoveel reis heb ik echt wat met het begrip thuis. Totaal herkenbaar in de werken van deze kunstenaar, thuis als een soort huid, fascinerend.

Voorlinden

Voorlinden

Voorlinden

Voorlinden

Adembenemende geborduurde tekeningen, wow! Niet even snel schetsen met potlood maar schetsen met draad, waar je meer tijd met je concept moet doorbrengen vanwege de meer tijdrovende techniek en je met zorg en geduld aan de gang moet om alleen al het papier niet stuk te maken met je naald.

Dat niet haasten maar je heel erg bewust zijn van wat je doet en waarom en daar je tijd voor nemen en je door niets anders af te laten leiden, is iets waar ik toen ik een tijd in Japan verblijf zo’n tien jaar terug heel hard tegenaan liep. Die tegenstellingen tussen Westerse en Aziatische culturen is iets wat zichtbaar is in hoe we werk maken, bekijken en wat we er van vinden.

Voorlinden

Voorlinden

Voorlinden

Ik hoop echt dat hij dit project ook realiseert: een vrachtwagen met daarop een huis met tuin waarmee hij van Korea via Alaska naar Madison Square Park in New York rijdt en het daar dan exposeert. Reizen over land en dan maar kijken wat dat doet met je huis en tuin, waar rijd je doorheen, welke interactie heb je met natuur, klimaat, infrastructuur, mensen die je tegenkomt. Ik zie die truck (iconisch Amerikaans) al staan op Madison Square Park, benieuwd wat er dan nog op staat!

Voorlinden

Verder nog te zien Less is More met onder andere Jan Schoonhoven, Mona Hathoum, Liza Lou, Pascale Marthine Tayou, Robert Morris en anderen met werk uit en geïnspireerd op Minimal Art en Zero.

Voorlinden

Jan Schoonhoven

Voorlinden

Liza Lou, Continous Mile, 2006-2008.

Voorlinden

Voorlinden

Mona Hatoum, Turbulence, 2014.

Voorlinden

Robert Morris, 1976.

Voorlinden

Pascale Marthine Tayou, Plastic Tree C, 2014.

Voorlinden

Voorlinden

Voorlinden

Voorlinden

Yayoi Kusama, dit jaar alweer 90 geworden, heb ik door de jaren al veel van gezien dus de rij bij de Infinity heb ik maar aan me voorbij laten gaan maar er waren toch kleinere werkjes die ik nog niet in het echt gezien had en ze blijft tof.

Voorlinden

Voorlinden

Richard Serra maar wel een goeie ook weer hier in Voorlinden. Open Ended, 2007-2008.

Voorlinden

Ron Mueck, Couple under an Umbrella, 2013.

En Dave Meijer heeft collega Jeroen Bosch het al over uitgebreid over gehad!

Voorlinden

Nog te zien: Less is More, Yayoi Kusama, Do Ho Suh, Dave Meijer
Voorlinden Museum & Gardens
Buurtweg 90
2244 AG Wassenaar
www.voorlinden.nl

Je moet er wel een dag voor uittrekken en ga vooral op je sneakers of fijne loopschoenen maar dan is het te doen met het OV.
Ga naar Den Haag Centraal of naar Leiden Centraal, neem dan bus 43 (als je in Den Haag bent richting Leiden als je in Leiden bent richting Den Haag) de bus gaat twee keer per uur, erger je niet als je hem net weg ziet rijden maar neem een kopje koffie bij een stations Starbucks (het is een dagje uit, zoals degene met wie ik ging me herinnerde). Stap uit bij halte Wittenburgerweg en dan is het 20 minuten lopen naar het museum toe (die weg wijst zich vanzelf loop gewoon het bos in… letterlijk dus).

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*