Rondje Amsterdam: Rozenstraat, Play Station Sloterdijk, Fons Welters, Studio Carmen Schabracq, Neverneverland

ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose

Tot en met zondag 28 juli is de verfijnde poëtische tentoonstelling In Silence van Grace Schwindt te zien. Het oeuvre van Schwindt bestaat uit performances, films, sculpturen en tekeningen. In In Silence wordt een reeks nieuwe werken gepresenteerd die over haar onderzoek gaan naar hoe de in de huidige maatschappij wordt omgegaan met psychische gezondheidsvraagstukken. Met de film Five Surface All White (2019) bevraagt ze hoe de publieke visie op de volksgezondheid ook wordt bepaald door de architectuur en structuur van de gezondheidsinstelling.

In de prachtige aquarellen die aan de muur hangen en de sculpturen die op sokkels worden gepresenteerd, zie ik afzonderlijke en combinaties van verbeeldingen van uiteenlopende stadia van psychische welbevinden. Ze roepen bij mij vragen op over de tocht naar mentale en fysieke balans.

Tot aan 28 juli zijn er ook diverse publieke programma’s aansluitend aan de tentoonstelling te zien.
Bezoekadres// ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose //
Rozenstraat 59 // 1016 NN AMSTERDAM
Openingstijden// Woensdag tot en met vrijdag van 12 – 18 uur.
Vrij toegankelijk // donaties welkom.

Website: rozenstraat.com

PLAY STATION SLOTERDIJK

Tot en met 3 november 2019 is de kunstmanifestatie PLAY STATION SLOTERDIJK bezoeken. In deze periode wordt onderzocht hoe de stedelijk toekomst van Station Sloterdijk er uit kan gaan zien. Door middel van experiment, speculaties en verbeelding wordt de bezoeker(s) zintuigelijk geprikkeld om het gebied te ervaren en om te fantaseren over de mogelijkheden van het gebied.

Met kunstenaar Olle Stjerne kun je tijdens deze periode een MIND BUBBELING guided tour boeken, zijn tour is tevens een onderdeel van zijn kunstpraktijk.

De vier nieuwe site-specifieke werken zijn gemaakt door Natacha Mankowski. Zij heeft The Square gemaakt: een ontwerp voor het NS Magazijn onder aan het Station Sloterdijk. Met de beschilderde perspectieven, die op sommige delen s ‘avonds oplichten, kan de bezoeker tijdens het wachten even verdwijnen naar een illusionaire oase in de stad.

Andrea Canepa en Ben Weir laten de bezoekers en voorbijgangers van Detour Structure: een rechthoekige poort die is opgebouwd uit verschillende geometrische vormen en beschilderd met opvallende kleuren, waarin met tegengestelde kleuren diepte is gecreëerd. Hier kun je doorheen lopen, kruipen of overheen klimmen. Of alle bovengenoemde handelingen combineren. Of gewoon langslopen.

Hertog Nadler heeft het werk Intersections gemaakt. Een historisch zeilschip dat in zes delen is gezaagd. Als je goed naar de omgeving kijkt snap je waarom de boot in zessen is gedeeld en waar het naar toe verwijst.

Kapkar/GTO –B10 van Frank Havermans is een futuristisch architectonisch vormgeven sculptuur waar je tijdens je onthaasting van het drukken gebied rondom Sloterdijk de omgeving gedetailleerd via de tussenruimtes kan beleven.

Bezoekadres// Station Sloterdijk // Vrij toegankelijk
Deelnemende kunstenaars: Olle Stjerne zijn tour is zijn kunstwerk, Frank Havermans, Natacha Mankowski, Andrea Canepa en Ben Weir en Hertog Nadler.

getlost-artprojects.com

FONS WELTERS

In de achterkamer van Fons Welters is het werk van Maria Roosen in de tentoonstelling FLOW (watercolors) tot en met zaterdag 27 juli 2019 te zien. Het is voor het eerst dat ze haar aquarellen tentoonstelt. De overeenkomt tussen de materialen is dat ze beide niet geheel te controleren zijn tijdens het maken van een beeld. Het materiaal neemt de uiteindelijke beslissing van de vorm doordat ze natuurlijk uitloopt. Een mooi voorbeeld zijn de aquarel en sculptuur van de tompoezen.

Tot 27 juli:

fonswelters.nl/exhibitions/flow_watercolors/about

STUDIO BEZOEK CARMEN SCHABRACQ.

Met veel plezier heb ik de studio van Carmen Schabracq (1988) bezocht: het was een feest van herkenning (in een ver verleden schilderde ik soortgelijk werk als Schabracq en was ik, net als haar, een groot fan van Picasso en zijn muzen).

Schabracq schildert, maakt sculpturen, performs, ontwerpt theaterdecors en kostuums. Wat doet Schabrcaq eigenlijk niet? Zodra ik dat aan haar vraag begint ze te lachen en vertelt dat ze veel van kleuren houdt en dat haar werk over lichamelijkheid en tastbaarheid gaat: het is belangrijk dat de zintuigen worden geprikkeld. Waarop ik enthousiast zeg: “Dat is erg fijn als je zoals jij, kwetsbare onderwerpen verbeeldt. De kleuren masseren je brein zodat je op een plezierige manier zintuiglijk wordt meegevoerd in het onderwerp”.

carmenschabracq.wordpress.com/work

NEVER NEVERLAND

De MIND BLURRING and GROWING show Untouched Intimacies was tot en met 21 juli te bezoeken. De deelnemende kunstenaars lieten de bezoeker via hun werk nadenken over de grenzen die (mogelijk kunnen) verdwijnen tussen de online en offline wereld in de huidige digitale tijdperk.

Was te bezoeke n// NEVERNEVERLAND// Frans de Wollantstraat 84// Amsterdam// Openingstijden wisselen check de website// Vrij toegankelijk.
Deelnemende kunstenaars waren: Valerie van Zuilen, Natascha Jordanova, Bin Koh.

nevernever.nl

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*