Gezocht: 100 sleutelwerken kunst in de openbare ruimte

Gezocht: 100 sleutelwerken kunst in de openbare ruimte

Eigenlijk zou ik bovenstaande boomzagertje willen nomineren van een anonieme maker dat al dertig jaar in het centrum van Amsterdam staat stond. Eind jaren tachtig las ik erover in het Parool, jaren later kwam ik het bij toeval tegen en sindsdien loop ik er altijd even langs wannneer ik in de buurt ben. Maar dat kan dus niet meer want tijdens het tikken van dit postje lees ik dat het vorige maand met tak en al is weggehaald. Gelukkig is het beeld weer terug bij de maker die het gaat herstellen, binnenkort wordt het ergens in Amsterdam terug geplaatst.

Maar goed, BK Informatie bestaat dit jaar 40 jaar en om dat te vieren gaan ze een lijst maken met 100 sleutelwerken in de openbare ruimte van Nederland. En daarvoor wordt u van harte uitgenodigd om uw favoriete exemplaar in te zenden. Een jury stelt daaruit de definitieve lijst samen.

“[…] 40 jaar geleden werd BK-informatie opgericht op initiatief van de Rijksgebouwendienst en de grote steden vanuit de behoefte aan een eigen vakblad voor kunstenaars. In de loop der jaren plaatsten we ruim 1600 advertenties voor kunstopdrachten in de openbare ruimte –veel lezers hebben bijgedragen aan het tot stand komen van deze wereldwijd unieke kunstgeschiedenis.

Onze oorsprong ligt dus in kunst in de openbare ruimte. Deze kunst is de afgelopen decennia een vertrouwd onderdeel geworden van ons straatbeeld. Misschien is het zelfs zo’n vanzelfsprekendheid geworden, dat er vaak niet meer over wordt gesproken. Maar het is een zeer uniek soort erfgoed, kenmerkend voor de Nederlandse omgang met de openbare ruimte en een weergave van politiek-maatschappelijke denkbeelden. Het is jong erfgoed dat door sloop en transitie onder druk staat, evenals het in kaart brengen ervan. […]”

Nomineren kan t/m 22 november a.s.

Bkinformatie.nl/artikelen/veertig-jaar-bk-informatie-denk-met-ons-mee/

About Niels Post 3649 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

4 Comments

  1. Aha, ik miste het beeld ook al. Ooit gerucht gehoord dat het door Beatrix was gemaakt?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*