Modest Fashion @ Stedelijk Museum Schiedam

Modest – bescheiden, wat gepast is voor een vrouw, hoe zullen we het lezen? Marketingtechnisch interessant waar je een andere markt moet aanboren, de inclusiviteitsrage indachtig. Miljarden mogen zich niet zomaar kleden. Een been is snel te vuig. Binnen een hormonaal correctiemodel past het om bedekte kleding toch lekker kleurig en leuk te vieren.
Zo opent het ook – met wat lukrake kwoots, wellicht om ook andere relevantie te benadrukken: “”In 2019 wordt 484 miljard dollar in de modest fashion-industrie omgezet” en “het aandeel maxirokken in de mainstream verkoop is met 55% gestegen” “130 miljoen resultaten op google” en 500% meer zoekopdrachten op pinterest”

Ik kijk zelden mode museaal. Berndt Wilhelm in het Groningse was een uitschieter en dat is alweer tien jaar geleden. Kledij zie ik soms in de winkel, meestal gewoon aan. Uitverkoop Bijenkorf zie ik via de app.

Fashion in een museum – niet het eerste waarbij ik denk hoera gaan. Het is het modeste hier dat maatschappelijke relevantie poogt te wagen. Of dat lukt?

Het opent allemaal prachtig, kleurrijk.

Paspoppen, stoffen.

Het lichamelijke wordt zaalsgewijs langzaam ingebracht.

Madonna (nee niet die) op campagnefoto’s collectie Maison Valentino Suzanne Jongmans

Hayv Kahraman (bijschrift – verbeeldt de harem als mythische vrouwelijke plek waar vrouwen vrij zijn om zichzelf te zijn)

Iris van Dongen – alles behalve modest als je het mij vraagt.

Vanaf Newsha Tavakolian wordt het raker, vrouw ingezet als object, waar het in alle modestheid toch vaak op neerkomt.

Gelijk het realisme van Shadi Ghadirian

En Amina Benbouchta met de vrouw als meubilair.

Dior

“De creaties van deze voorhoede zijn fashionable en bedekt. Vrouwen die niet mee willen doen aan de ‘esthetiek van het bloot’, dragen het, gelovig of niet. Werd de minirok ooit gezien als feministisch statement, nu willen vrouwen vooral vrij zijn en zelf bepalen hoe ze zich aan de wereld tonen: kies lekker zelf! Modest fashion gaat daarom niet over de vraag ‘bedekt of niet?’, maar over keuzevrijheid en creativiteit van vrouwen overal ter wereld.”

“Keuzevrijheid en creativiteit” – ja dat willen Amina Benbouchta, Shadi Ghadirianen en Newsha Tavakolian ook wel. Grappige omkering in de ankeiler waar de tentoonstelling in zijn geheel kritisch genoeg lijkt.

Laatste week gaat in:
stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/modest-fashion

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*