CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

De afgelopen tien jaar heb ik regelmatig als curator samengewerkt met CBK Zuidoost. Begonnen in 2010 als een samenwerking met Renske de Jong de vaste locatie curator en later als gast curator van een serie groepstentoonstellingen. Ik draag de locatie en de staf een warm hart toe. Als geen ander platform stonden zij gevestigd in “Bimre” in de frontlinie als het gaat om inclusiviteit. Ze begonnen als ambtenaren, een “afdeling” binnen stadsdeel Zuidoost en overleefden de “privatisering”. Ze zijn nu een zelfstandige kunstinstelling die net als vele andere deels op subsidie en deels op eigen inkomsten (uitleen, verhuur, verkoop) zichzelf bedruipt. In deze tijden van Rona voel ik iedere dag een enorme urgentie om naar buiten te gaan om te lopen en te fietsen. CBK ligt 40 minuten fietsen van mijn appartement dus ik whatsapp Annet (directeur) en Renske en vraag wanneer ze samen op kantoor zijn en tijd hebben dat ik langskom.

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

  Directeur Annet Zondervan (links) en curator Renkse de Jong.

Het is voor het eerst dat ik op de fiets naar CBK toe rijd, ik ga op weg met Maps.me want ik heb geen idee hoe je daar nou eigenlijk heen moet fietsen. Ik leer Amsterdam deze dagen op de fiets op een andere manier kennen en rijd door allemaal nieuwbouw wijken heen. Mijn god wat een rijkdom, wat is er allemaal gebouwd zeg de afgelopen 10 à 20 jaar, wolkenkrabbers met luxe grote appartementen met terrassen en balkons, en prachtig gerenoveerde huizen, gebouwen, hotels, horeca, winkels. Tuinen, parken, speeltuinen met apparaten met een zachte mee verende ondergrond, bankjes, picnic tafels, vuilnisbakken, stoepen, fietspaden, straten het ligt er allemaal schoon en keurig onderhouden bij. Ik haatte fietsen in Amsterdam want werd gek van alle toeristen die in hordes zwalkend door de straten gaan en totaal onverwacht stopten en afstapten om selfies te maken bij voorkeur midden op een fietspad of straat waar jij dan met een vaartje op in rijd niet meer kan ontwijken en onderuit ligt. Ik hoor in mijn omgeving dat ik niet de enige ben die geniet van een toeristloze stad. Maar vreemd is het wel, al die leegte. Die straten zonder auto’s en toeristen, het doet me denken aan New York op 9/11 en de periode erna waar ik werkte destijds.

Ik deed een aantal projecten in New York op dat moment. Ik werkte als uitvoerend producent aan E Minha Cara / Thats My Face. Een documentaire die in wereldpremière ging op het Toronto Film Festival op 9/12… Mijn vliegtuig vanuit New York om bij de première te zijn was geboekt voor 13.15 uur op 9/11. Ik werkte als producent met choreografe Gabri Christa en haar nieuwe dansgezelschap DanzAisa. We hadden een tournee in de planning vanaf oktober met onze eerste productie YeYe na een uitverkochte run in PS122 in mei 2001 en lovende recensies in de Village Voice en New York Times. Terwijl ik die ochtend nog in mijn bed lag belde Christa op die op de Staten Island Ferry zat onderweg van Staten Island naar Manhattan. We zagen allebei, ik op televisie en zij live op de Ferry, terwijl ze in mijn oor huilde en sprak met gesproken stem het tweede vliegtuig toren 2 invliegen. In dit tweede vliegtuig uit Boston zat de vader van een collega met wie ik op dat moment een kunst project deed in het New Museum, destijds nog op Broadway. In de toren zat de vriend van Brooke Anderson, een vriendin en destijds directeur bij het Folk Museum in New York. Hij belde haar de avond ervoor dat hij in een goede flow aan het werk was in zijn studio en door ging werken en daar op de bank zou slapen. De wereld stond ineens stil.

Manhattan ging in onmiddellijke lockdown. Niemand kon in of uit het eiland, alle bruggen en tunnels gingen dicht en werden gebarricadeerd, de luchthavens werden gesloten. Mensen bleven dagen binnen gekluisterd aan de buis, de avenues waren leeg, geen auto’s, geen taxi’s, geen bussen, alleen verdwaasde mensen die midden op de avenues liepen zoals ik. New York was plotsklaps als een scene uit een Hollywood film we leefden in een totaal andere dimensie. De eerste twee maanden bleef iedereen verdwaasd rondlopen en naar de televisie kijken waarin Bush schreeuwde dat de wereld “either with us or against us” was. De wereld veranderde, er kwam een groeiende angst voor “andere mensen”. Ik moet denken aan die lege straten en die groeiende angst bij mensen destijds als ik zo met een handjevol mensen rond fiets door de verschillende wijken van Amsterdam.

Ik wil mijn leven niet leiden in angst, angst is altijd een slechte raadgever. Ook hier in Amsterdam is nu –uitzonderingen daar gelaten- iedereen die fietst of loopt zich voortdurend bewust van de ander. Men rijdt of loopt met bochtjes om elkaar heen en kijkt schichtig rond of reageert soms geïrriteerd of kwaad op anderen. Ik vind dit wel een aangename verandering, als je veel reist merk je hoe onaardig en bot wij zijn als Nederlanders. Normaal liepen mensen hier bij voorkeur door je heen. Niemand groet je of let op en zegt sorry als ze tegen je aanlopen. Hooguit krijg je een geïrriteerde blik “waarom durf je in mijn looproute te staan kakkerlak”. Ik word hier wel vrolijk van en neem mijn kans en maak voortdurend oogcontact met de ander en glimlach naar ze. Ik zie je, jij mijn medemens, hallo hoe gaat het of een vriendelijk knikje? Ik heb geen angst voor, we volgen gewoon de adviezen en het komt goed. “Been there, done that”. Ik wil niet terug naar een wereld vol angstige mensen die bang zijn voor elkaar. Kunst, kunstenaars, de kunstsector kunnen daar een bijdrage aan leveren. Kunst verbindt.

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

De zon schijnt en er is nauwelijks wind als ik langs het Weesperkanaal fiets en een nieuw publiek werk “Bright Up” passeer waar de betonnen pilaren van een viaduct in vrolijke kleuren beschilderd worden met vogels. Onderdoor een ander viaduct waar graffiti schrijvers hun werk achterlieten. Bij CBK aangekomen staan daar op het Anton de Komplein publieke buitenwerken. Onder andere een sculptuur van Monika Dahlberg en billboard foto’s van Lebohang Tlali. De tentoonstelling Pop-up Mosque die tot 4 april te zien zou zijn is verlengd is tot 13 juni.

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

  Lebohang Tlali

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

  Monika Dahlberg

Iedereen kan de tentoonstelling gewoon zien maar nu wel op afspraak. Je kunt bellen op 020 – 22 52 88 en afspreken wanneer je wilt komen en met hoeveel mensen. Er is een maximum in verband met de 1,5 meter. Als je iets te doen wil is, zeker met dit goede weer, een fietstochtje naar de Bijlmer en een bezoek aan de tentoonstelling een aanrader! Kunstenaars zijn Nasam Abboud, Yazan Maksoud Roua Jafar, Amjad Hashem Oussama Diab en Maya Jaber. Ik moet in mezelf lachen want de tentoonstelling verbindt mijn herinnering aan de angst die ontstond na 9/11 met het hier in Amsterdam en nu. De tentoonstelling gaat over woordkeuze, globaal bewustzijn en de invloed van media en nieuwsberichten en hoe dit alles bepaalt hoe we elkaar zien en met elkaar omgaan. Kan het toepasselijker?!

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

  Amjad Hashem – The door – 2020

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

Oussama Diab – Transfiguration ….. with God – 2020

  CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

  CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

Hoe gaat het met de locatie nu ten tijde van Rona? Annet Zondervan, de directeur, geeft aan dat ze als locatie gelukkig gewoon door kunnen op deze manier. De staf werkt door deels thuis, deels op kantoor met maximaal drie personen en op afstand. De locatie en tentoonstelling zijn open van dinsdag t/m vrijdag. Ook de uitleen van kunstwerken gaat gewoon door. Er is een daling van verwachte eigen inkomsten dit jaar vanwege de annuleringen in verhuur. In deze bizarre tijd wil CBK Zuidoost ook positief bijdragen en bied aan het publiek in de maand mei een GRATIS kunstmaand aan. MEIMAAND = (GRATIS) KUNSTMAAND.

Je kunt een kunstwerk lenen uit de collectie van ruim 2000 werken, foto’s, tekeningen, schilderijen, beelden en andere kunst objecten van zowel lokale als internationale kunstenaars. Daar betaal je dan in de maand mei niets voor. In juni kan je het werk of terugbrengen of blijven lenen voor het normale leenbedrag. Het bedrag per maand om te lenen is afhankelijk van de verkoopprijs van het werk. Een percentage gaat naar CBK en een percentage wordt opgespaard waardoor na verloop van tijd het werk ook eigendom kan worden of je met het spaarbedrag een ander werk kan kopen. In deze tijden waar we allemaal veel binnen zitten is het hebben van kunstwerken in je leefomgeving iets waar je veel genot van kan beleven.

Zelf word ik er blij van dat ik wakker wordt en ik de kunstwerken in mijn slaap-, woon- werkkamer en keuken zie. Ik wissel regelmatig om en heb zowel lokale als internationale werken. In mijn geval zijn het vaak ook werken van mensen die ik ken en zeker in deze tijd maakt al die kunst ook dat ik me onderdeel blijf voelen van de wereld. De wereld is op deze manier toch om me heen. Ik put daar troost uit terwijl ik wacht om weer naar de plekken te kunnen waar de kunst vandaan komt of door geïnspireerd is. Ik heb gesprekken met de werken en de kunstenaars in mijn hoofd als ik weer iets nieuwe ontdek en me afvraag wat bedoel je hier of bedoel je hier wat ik nu denk. Het leensysteem van CBK Zuidsoost maakt kunst toegankelijk voor iedereen ook mensen met een kleine beurs! De collectie is ook online te zien, klik hier als je nieuwsgierig bent naar de werken en geïnteresseerd om dit eens uit te proberen!

CBK Zuidoost
Anton de Komplein 120
1102 DR Amsterdam
020 – 22 52 880
info@cbkzuidoost.nl

OPEN: op afspraak dinsdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur.

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

  Roua Jafar – Kurafia (folklore) – 2020

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

  Yazan Maksoud & Nasam Abboud – The Minaret – 2020

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

  Yazan Maksoud & Nasam Abboud – The Dome – 2020

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

CBK Zuidoost – Pop Up Mosque

About Sasha Dees 348 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*