A Crowded Sky @ Impakt

A Crowded Sky @ Impakt

Het is donderdag 11 maart. Ik ben me aan het voorbereiden op mijn bezoek aan de opening van de tentoonstelling A Crowded Sky bij IMPAKT, Centrum voor Mediacultuur, in Utrecht. Voor mijn vertrek bekijk ik het laatste nieuws rondom het dan nog nieuwe en zeer besmettelijke coronavirus, zodat ik er zeker van ben dat ik nog veilig met de trein kan reizen.
Aangekomen op Utrecht Centraal loop ik richting de uitgang. In de verte zie ik een groot filmscherm, onder op het scherm wordt aangeven dat de minister-president een spoedpersconferentie geeft. Omdat het coronavirus inmiddels dusdanig is verspreid en er stevige maatregelen moeten worden genomen, om de verspreiding te vertragen. Met dit nieuws in mijn achterhoofd loop ik, met een lichte huiverig, richting IMPAKT.

Zodra ik de deur van het IMPAKT-gebouw open, zie ik gelijk dat ik er niet de enige ben. Nieuwsgierige loop ik de tentoonstellingsruimte binnen om de filminstallatie A Crowded Sky te bekijken. In A Crowded Sky wordt het thema massapsychologie behandeld. De curatoren annex kunstenaars Jasmijn Visser en S†ëfan Schäfer hebben, naast zichzelf, nog zes uiteenlopende kunstenaars benaderd om vanuit hun eigen specialisatie naar groepsgedrag te kijken. Het thema valt verbazingwekkend en akelig goed samen met het huidige crisisklimaat rond de coronaviruspandemie.
In de rechthoekige tentoonstellingsruimte zijn twee filmschermen recht tegenover elkaar aan de muur bevestigd. Op de grond ligt een tapijt dat een landingsbaan moet voorstellen. De nietsvermoedende bezoekers is met een stap op het tapijt onderdeel van de performatieve filminstallatie A Crowded Sky geworden: ze zijn beland in de massa.

A Crowded Sky @ Impakt

Op de schermen worden elf verschillende korte films achter elkaar afgespeeld.Terwijl je ernaar kijkt, verschijnen en verdwijnen er lichtobjecten op verschillende plekken in de ruimte en zijn er geluidsfragmenten te horen. Dit alles is onderdeel van een 1,5 uur durende cyclus. De kunstwerken smelten als het ware samen en de bezoeker doet mee.

A Crowded Sky @ Impakt

Het lichtspel en de geluidsfragmenten in de donkere ruimte veroorzaken spanning en verwarring. Ze symboliseren de complexiteit van een symbiotische relatie. Er bestaan verschillende vormen van symbiotische relaties: een waarbij de samenleving gunstig is of zelfs noodzakelijk, een waarbij de samenleving een remming in de groei veroorzaakt, en een waarbij geen nadeel van de afhankelijkheid wordt ondervonden.

Doordat de bezoekers komen en gaan, is er continu beweging in de massa en wordt de onderlinge relatie verstoord. De verstoringen door de bezoekers kunnen gezien worden als een symbool, als een mogelijkheid voor transformatie binnen de symbiotische relatie.

A Crowded Sky @ Impakt

A Crowed Sky is te bezoeken tot en met 28 juni 2020

IMPAKT , Center for Media Culture || Lange Nieuwstraat 4 || 3541 PH UTRECHT.

Deelnemende kunstenaars: Jasmijn Visser, Stëfan Schäfer, Lawrence Lek, Clemens von Wedemeyer, Lantian Xie & Jaebum Kim, Tools for Action en Anna Ådahl. Met speciale dank aan Christoph Scherbaum.

Impakt.nl/nl/events/2020/tentoonstelling/a-crowded-sky/

(foto’s 3 en 4 G.J. van Rooij)

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*