Het sprookje van Evelyn Taocheng Wang

Het sprookje van Evelyn Taocheng Wang

Stijlkoningin en kunstster Evelyn Taocheng Wang schiet als een raket door het Nederlands kunstlandschap. Zij opende het Amsterdamse culturele seizoen met een solotentoonstelling in de Hermitage, een van de onderdelen van de negende editie van de ABN AMRO Kunstprijs die zij in de wacht heeft weten te slepen. Het andere deel van de prijs is te zien in Circl.art, de kunstruimte van de bank.

De bovengenoemde prijs is overigens niet de eerste prestigieuze kunstprijs die de kunstster heeft weten te veroveren. Inmiddels heeft zij de Dorothea von Stetten kunstprijs, de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs en de Dolf Henkes Prijs op haar naam staan. Alsof het allemaal nog niet genoeg is, doet ze ook nog mee met de tentoonstelling In the Presence of Absence in het Stedelijk Museum.

De titel van de tentoonstelling, Het bloemblaadje, dat tijdens het ochtendkrieken was gevallen, paktte ik op in de avondschemering bevat een fout. Dit is er met opzet ingezet door Wang, omdat het een vertaling is van een citaat van de Chinese schrijver Lu Xun (1881 – 1936) over zijn ouderlijke huis; voor hem een bron van herinneringen.

Het sprookje van Evelyn Taocheng Wang

De ruimte waar het werk van Taocheng Wang tentoon is gesteld, is ingericht als een grand café waar je rustig kunt lezen en een kopje thee kunt drinken. Aan de wand tegenover de ramen, hangen grote felgekleurde abstracte schilderijen, die contrasteren met de uitstraling van de rest van de ruimte.

advertentie(s)

Zodra je op een van de stoelen aan de tafels gaat zitten, ontdek je dat de tafelbladen vitrines zijn, waarin prachtige tekeningen liggen. Terwijl je de tekeningen aan het bekijken bent, voel je langzaam een fluweel- poëtische droomsfeer over je heen komen. En voordat je het weet ben je meegevoerd in de wereld van Taocheng Wang.

Het sprookje van Evelyn Taocheng Wang

In de tekeningen zijn verwijzingen uit de kunstgeschiedenis, de literatuur, de Nederlandse taal en cultuur te vinden. De Nederlandse cultuur symboliseert zij onder meer door de oud-Hollandse lekkernij oliebollen te verbeelden in de kleuren van Piet Mondriaan.

De contrasterende schilderijen aan de wand weerspiegelen de kleuren in de tekeningen die gepresenteerd zijn in de tafels. Diezelfde tafels en de stoelen blijken onderdeel van de tentoonstelling te zijn: er is een ideaal samenspel van verschillende kunstvormen gemaakt. Je zou de tentoonstelling daarom een totaalkunstwerk kunnen noemen.

‘Het bloemblaadje, dat tijdens het ochtendkrieken was gevallen, paktte ik op in de avondschemering’ is tot en met 31 januari 2021 te bezoeken in de Hermitage Amsterdam.

Hermitage.nl/nl/tentoonstellingen/abn-amro-kunstprijs/

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*