Michael Stevenson, Usha Seejarim, Christiaan Vinck, Kapwani Kiwanga, Michiel Huijben @ Melly

Opnieuw een fijn gevoel van opwinding bij Witte de With; klein beetje maar, het is geen Paul Thek of AA Bronson en echt goed bekeek ik het niet in een onwennige vluchtige doorloop met mijn schone handen gewassen en mijn mondkapje dubbelop maar wat heerlijk weer eens interessante tentoonstellingen te zien. Vier solo’s, wat een feest!

Van boven naar beneden maar ik begin beneden: een solo van Michael Stevenson. Volgens de begeleidende tekst is het nogal van alles, geen touw aan vast te knopen, maar het resultaat is beeldend, daarover geen klachten. Het is een mix van oud en nieuw werk, zoveel is duidelijk.

fkawdw.nl/nl/our_program/exhibitions/michael_stevenson_a_solo_exhibition

Stategic-level spiritual warfare Ik weet niet of ze ‘aan’ stonden toen ik er was. Ik kon er wel gewoon door.

Met een controlekamer annex gameroom.

Gaat in 2021 naar KW Institute for Contemporary Art in Berlijn waar de tentoonstelling verder wordt uitgebreid. Om naar uit te zien.

fkawdw.nl/nl/our_program/exhibitions/michael_stevenson_a_solo_exhibition

Usha Seejarim toont meer klassiek kunst die op kunst lijkt. File under “Rosemary Trockel kan wel inpakken” met “de materiële keuze voor huishoudelijke objecten zoals wasknijpers en houten bezems wordt het lichaam daarnaast in verband gebracht met sociaal geconstrueerde genderrollen.”

“Ze giet banale materialen in nieuwe vormen” kan ook gelezen worden als “ze doet precies wat van een kunstenaar wordt verwacht”.

Inhoud als marketingtool kortom, uitbuiting van eigen positie “Als moeder, echtgenote en kunstenaar” een beetje voorspelbaar in de weer met wasknijper, strijkijzer en vermeende vrouwelijkheid. Mis net een vleugje LHBGQTX om het helemaal compleet te maken. Van vagina tot oorlel.

Ziet er ondanks die eendimensionaliteit verder wel lekker uit.

fkawdw.nl/nl/our_program/exhibitions/usha_seejarim_a_solo_exhibition

Schildervreugd van Christiaan Vinck. Toe maar: “Album #8, Alt”

De vink in veelvuldige verschijningsvorm, vat u hem, Christiaan… Vinck!

Veel serieel schilderwerk maakt een mooie serie postzegelverzamelingen.

fkawdw.nl/nl/our_program/exhibitions/christian_vinck_new_work

Tot mijn schrik merk ik dat ik Kapwani Kiwanga nagenoeg vergeten blijk te hebben. Lekker geel ingezet, moet knallen, zou je denken. Wel de foto’s, niet de herinnering eraan. Tijd om nog eens te gaan (zeker Stevenson wil ik herzien.)

“De kunstenaar onderzoekt de rol van planten in zelfmedicatie, levensonderhoud en zelfbescherming, en beschouwt planten daarnaast ook als getuigen van de menselijke geschiedenis.” maar ook “Wetenschappers en theoretici die zich bezighouden met de geschiedenissen van rassenongelijkheid hebben opaciteit ook wel omschreven als een instrument van verzet. De Martinikaans-Franse theoreticus Édouard Glissant ziet opaciteit als de weigering om zichtbaar te zijn, of om te worden begrepen en gecategoriseerd.”

Opaciteit dus, onzichtbaarheid, goed gelukt. Is geheel langs me heen gegaan.

Overigens zeker interessant een enorm rijk oeuvre zie galeriepoggi.com/fr/artistes/oeuvres/12156/kapwani-kiwanga en tanjawagner.com/artists/kapwani-kiwanga en ze is winnaar Marchel Duchamp Award 2020

fkawdw.nl/nl/our_program/exhibitions/kapwani_kiwanga_new_work

In de tussenruimte Michiel Huijben, weerslag van onderzoek naar het gebouw.

fkawdw.nl/nl/our_program/exhibitions/michiel_huijben_new_work

About Jeroen Bosch 4752 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*