Atelier Cyryl Polaczek

LIAP gastkunstenaar

Atelier Cyryl Polaczek

Cyryl Polaczek kwam mee met Martyna Kielesińska (zijn vrouw). Het plan was om hier voor een maand te zijn. Maar de volgende Poolse kunstenaar in het twin city programma van Leipzig Stad: Referat for International Cooperation kon vanwege COVID niet komen. Leipzig Stad gaf het koppel de mogelijkheid om die maand langer te blijven. Poolse vrouwen begonnen in oktober met landelijke demonstraties tegen een nieuw abortus wetsvoorstel door de huidige rechtse regering. De demonstratie zijn uitgegroeid tot de grootste sinds de demonstraties van Solidaridad en de val van het communisme. Naast COVID is er veel onrust in Polen, in Leipzig zijn er heel weinig COVID gevallen en is het rustig leven en werken, het koppel nam het aanbod voor de extra maand aan.

Polaczek schildert in olieverf en experimenteert met verschillende technieken en stijlen. Hij gebruikt dikke lagen verf die hij aanbrengt met een spatel. Daarna abstracte lijnen en verschillende structuren aangevuld met figuratie. Deze werken op canvas hebben allemaal een vooropgezet plan. Met de verf die hij weer van het canvas afschraapt improviseert hij op papier om niets van de (dure) olieverf te verliezen, deze werken zijn een directe vertaling van wat hij in de kleur van de verf ziet en waar hij over nadenkt op dat moment. Net als bij Meik Brusch zijn deze werken op papier impulsief, snel en speels. De werken in de grote studio lijken klein, hij zegt rekening te houden met transport en prijs van de werken. Als beginnend kunstenaar is het moeilijk in Polen om in aanmerking te komen voor subsidie. Er is een nieuwe groep jonge Poolse verzamelaars met salarissen net boven de middenstand die werk van opkomende kunstenaars kopen. Veel gaat via Instagram. De kosten voor levensonderhoud in Krakau is relatief laag binnen Europa. Polaczek samen met vrouw Kielesinska verkopen voldoende om van hun kunst te kunnen leven.

Atelier Cyryl Polaczek

Atelier Cyryl Polaczek

Atelier Cyryl Polaczek

Atelier Cyryl Polaczek

Atelier Cyryl Polaczek

Atelier Cyryl Polaczek
Atelier Cyryl Polaczek

Atelier Cyryl Polaczek

Atelier Cyryl Polaczek

Atelier Cyryl Polaczek

Atelier Cyryl Polaczek

Atelier Cyryl Polaczek

Atelier Cyryl Polaczek

Atelier Cyryl Polaczek

Atelier Cyryl Polaczek

Atelier Cyryl Polaczek

Na zijn studie (2014) en naast zijn eigen kunstpraktijk begon Polaczek samen met Karolina Jabłońska en Tomasz Kręcicki in 2016 Potencja, een kunstcollectief, in Krakau. Als beginnend kunstenaar is het moeilijk om een plek te krijgen in gevestigde galeries. Ze besloten daardoor zelf tentoonstellingen in pop-up ruimtes te maken. Hun eerste tentoonstelling was na hun Erasmus fellowship in Berlijn. De tentoonstelling werd aangekondigd als een internationale groep tentoonstelling waarin werken van kunstenaars uit het Erasmus programma te zien zijn. Een ironische verwijzing naar “Fake News” in werkelijkheid waren alle werken van de drie Poolse kunstenaars. In 2019 had het collectief een stand in de NADA kunstbeurs tijdens Miami Basel. De stand was aangeboden en gesponsord door Wilhelm Sasnal een van de bekendste Poolse kunstenaars op dit moment die ook woont en werkt in Krakau. De werken die het trio liet zien namen ze mee in hun koffers. Ze maakten een connectie met James Fuentes Galery in de Lower East Side in New York en exposeren daar in december 2020, vanwege COVID zal dat waarschijnlijk alleen online gebeuren. Het collectief produceert ook films en muziek en publiceren boeken, het project waar ze op het moment aan werken is een publicatie van foto’s van kunstwerken, essays en een woordenboek van symbolen (publicatie, 2021). Potencja is betrokken bij de uitwisseling van kunstenaars tussen Krakau en Leipzig en is gastpersoon voor de kunstenaars uit Leipzig. De selectie van de kunstenaars is een samenwerking met Raster Gallery in Warschau.

Atelier Cyryl Polaczek

Cyryl Polaczek (1989, Zielona Góra, Polen) heeft een BFA van de Kunstacademie in Gdansk, een MFA van de Kunstacademie in Krakau. Hij deed een Erasmus fellowship aan de Universität der Künste in Berlijn. Hij exposeerde in Polen, Duitsland, Praag en Miami. In zijn eigen kunstpraktijk werkt Polackek vooral als schilder met olieverf. Hij is een van de oprichters van Potencja een kunstcollectief in Krakau, Polen.

advertentie(s)
About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*