Atelier Haryo Hutomo

LIAP gastkunstenaar

Atelier Haryo Hutomo

Haryo Hutomo is net als Sam Clague and Harit Srikhao in LIAP via het meer jaren Pazifik-Leipzig programma van het Goethe Instituut. En ook in zijn geval is het COVID dat bepaalt. Hutomo woont en werkt in Yogyakarta en is dit jaar begonnen aan een Masters programma in Zwitserland. Vanuit Indonesië is het niet mogelijk om naar Duitsland af te reizen maar aangezien hij al in Europa is kon hij wel geselecteerd worden in het Pazifik-Leipzig programma. Hij arriveerde afgelopen maandag 2 november en in de week dat we samen in het programma zitten blijft zijn studio nog leeg maar hij vertelt me wel over zijn interdisciplinaire en vaak publieke werken.

Atelier Haryo Hutomo

Een van zijn laatste projecten gaat over de geschiedenis van Indonesië met Japan in de periode 1942 – 1945. Hij maakte kopieën van archiefstukken uit die periode in samenwerking met het Nationaal Archief in Jakarta. De kopieën werden gemaakt met papier en inkt gemaakt van soja. “De geschiedenis” werd vervolgens gedistilleerd tot ethanol en kon daarna opgedronken worden door het publiek.

Atelier Haryo Hutomo

Atelier Haryo Hutomo

Naast zijn werk als autonoom kunstenaar was Hutomo de curator van het Kaliwungu Performance Arts Festival in Kampung Mranggen in Kaliwungu een dorp in Central Java niet ver van Yoghjakarta. Internationale performance en videokunstenaars presenteren hun werk, een mix van opkomende onbekende kunstenaars maar ook gevestigde kunstenaars als Yoko Toda (Cambodja/USA) die in 2011 al op de Venetië Biënnale te zien was. Hutomo is sinds 2012 ook een vast lid van HONF Foundation for arts, science and technology in Yogyakarta, opgericht in 1993 door Venzha Christ. Het collectief werkt op de scheidlijn van kunst en wetenschap. Christ en andere leden van het collectief werken onder andere ook samen met NASA en er is een FAB Lab verbonden aan het collectief dat ook een connectie met De Waag in Amsterdam heeft.

De afgelopen 2 jaar werkt Hutomo vooral met culinaire kunst, ofte welmet eten. Hij maakte bijvoorbeeld als curator de tentoonstelling The Food Diplomacy in New Dehli.

advertentie(s)

Atelier Haryo Hutomo

Atelier Haryo Hutomo

    The Food Diplomacy, tentoonstelling Korean Cultural Center in New Delhi.

Hij gaat de komende 3 maanden in LIAP verder werken aan een project waarin hij naar diverse landen gaat en daar met traditioneel lokaal voedsel werkt. Eerder was hij al op een eiland ten zuidwesten van Nieuw Zeeland en in Jeruzalem. Hij kookt voor lokale mensen in zijn studio, geeft kookles, en workshops in het analyseren van het DNA van voedsel. Hierom heen verzint hij fictieve verhalen die in een publicatie komen samen met foto’s van de DNA resultaten en de bijeenkomsten. Het is hem en dus mij nog niet helemaal duidelijk maar daar zijn deze 3 maanden in Leipzig voor bedoeld.

Atelier Haryo Hutomo

    LIAP residents en staf aan de Hutomo eettafel.

Wij vonden het in ieder geval prima om als proefkonijn te fungeren want Hutomo is een waanzinnige chef, yuuuuuummmmmmmm vinger likkend lekkerrrrrrr. Op zijn vraag na mijn studiobezoek of ik honger heb en met hem mee wil eten zei ik dan dus ook volmondig jaaaaa hahaha. Hij is van plan om in deze 3 maanden ook naar Amsterdam te komen o.a. voor een bezoek aan de Waag en ik verheug me nu al op zijn eten!

Atelier Haryo Hutomo

    Sasha’s laatste avondmaal.

Atelier Haryo Hutomo

Atelier Haryo Hutomo

Haryo Hutomo (1990, Jakarta, Indonesië) heeft een B.Ed in kunst pedagogie van de State University van Jakarta en doet momenteel een MAPS (Masters of Arts in Public Spheres) aan de University of Applied Science and Arts van West Zwitserland in Sierre.
Hutomo is een interdisciplinaire kunstenaar en organisator. Hij woont en werkt in Yogyakarta. Zijn praktijk concentreert zich op het principe: hoe kunst zich bezighoudt met de praktijk van het leven. Hij probeert niet alleen na te denken over de enorme impact van artistieke praktijken op sociale en natuurlijke omgevingen in Indonesië en wereldwijd, maar hij probeert ook scenario’s te bieden voor alternatieve manieren om met deze omgevingen om te gaan. Zijn werk was te zien in Azië, Europa, Australië, Azerbaijan, het Midden Oosten en Noord Amerika. Hutomo is een vast lid van HONF Foundation for arts, science and technology in Yogjakarta.

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*