Feed me – Lisa Blaauwbroek

Kunst als ruilmiddel voor warme maaltijd

(Alle foto’s zijn van Lisa Blaauwbroek)

Sinds de tweede sluiting van de horeca is de Rotterdamse kunstenaar Lisa Blaauwbroek (1990) begonnen met haar Instagram-project “Feed me”.

Elke dag maakt zij een tekening van het gerecht waar zij op dat moment trek in heeft en roept haar netwerk op dit voor haar te bestellen in ruil voor een tekening. Hiermee wil ze niet alleen zelf lekker en gevarieerd eten zonder te hoeven koken, ook zocht ze naar een doeltreffende manier om horecatenten te ondersteunen in deze magere tijd. “Ik voel enorm mee met de horecabranche waarin mensen hun ziel en zaligheid in hun werk stoppen en zich nu op hete kolen bevinden. Ik wilde daar graag iets voor doen.”

alle tekeningen zijn 14,8 x 10,5 cm groot met kleurpotlood op papier

Blaauwbroek moest goed nadenken of ze het project daadwerkelijk uit zou voeren. “Ik was net 10 kilo afgevallen.” Toch woog de actuele relevantie meer waardoor haar keuze werd gemaakt.

Het eerste gerecht was sushi, daarna volgde een Griekse salade, pizza, linzensoep, patat, dim sum, bier, bananensplit, stampot, zalm, tajine en meer.

Blaauwbroek maakt zich er niet gemakkelijk van af en perfectioneert tot in detail. Veel tekeningen raakt ze dezelfde dag kwijt. Toch blijven er soms tekeningen liggen “dan moet ik toch zelf de keuken weer in. De volgende dag probeer ik het gewoon weer met een nieuwe getekende maaltijd.”

Ze tekent gerechten uit diverse wereldkeukens en prijsklassen en is daarom toegankelijk voor een groot publiek: je kan als ruiler zelf de horecatent uitzoeken en bepaalt dus ook hoeveel je betaalt. Desalniettemin zijn de ruilers tot nu toe erg genereus. Voor tamelijk goedkoop eten zoals patat of een croissantje ontvangt Lisa alsnog erg royale bestellingen.

De bestelling wordt net als de tekening op haar Instagram gedeeld, getagd met de desbetreffende horecatent waardoor haar project ook in de horeca wordt opgemerkt. “Ze waarderen het, ik ontvang leuke berichtjes.”

Tijdens de gedeeltelijke lockdown begin dit jaar startte ze als een ludieke reactie op het massaal hamsteren in wc-papier een tekenproject van billen in alle kleuren en maten die ze tevens via Instagram, in raamgalerie RAAM MAAR (zie ook trendbeheer.com/2020/04/13/lisa-blaauwbroek-raam-maar) en in Pandemie Magazine #22 presenteerde.

Buiten haar Instagram wordt haar smakelijke initiatief opgepikt door fysieke presentatieruimtes. Galerie With Tsjalling in Groningen gaf de opdracht om taarten te tekenen voor hun 10-jarig jubileum. Voor PrintRoom in Rotterdam gaat ze aan de slag met de risograaf om een oplage baklava’s te maken en Blaauwbroek is op zoek naar een geschikte locatie voor het exposeren van de tekeningen, waar ze met een beetje optimistisch vooruitkijken de kopers allemaal bij elkaar ontvangt.

Voorlopig lijkt het erop dat Blaauwbroek nog wel even door zal tekenen. “Het doel is om door te gaan totdat de horeca zijn deuren weer zou openen.”

Blaauwbroek post dagelijks een nieuwe tekening en ook komen “onverkochte” tekeningen terug in haar Instagram stories.

About Charlotte van Winden 21 Articles
Charlotte van Winden (1988) is kunstenaar en initiator. In haar werk onderzoekt ze de grenzen van de maakbare wereld en de positie van het individu. Haar werk omvat performance, installatie en video.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*