Moritz Ebinger – Moo Lati

Moo Lati (tot ziens in het Aukaans) is het laatste kunstwerk van kunstenaar Moritz Ebinger. “This book is a film”, een boek met daarin ook een Q-code voor de 12 minuten film over de illegale boomkap in de Amazone van Suriname.

Ik kwam Ebinger tegen tijdens mijn onderzoek in het Caribisch gebied (2017-2019) in de residentie van Kibbi Foundation in Moengo, Marowijne District in Suriname. Hij was onderdeel van het Moengo beeldende kunstfestival met onder ander Yair Callender, Raquel van Haver, Ton Zwerver, Dirk van Lieshout e.a. Ebinger raakte gefascineerd door het Marowijne gebied en keerde (wederom gesubsidieerd door Mondriaan) terug naar het gebied. Hij maakte een installatie in een vervallen zwembad en deed onderzoek naar de illegale houtkap en documenteerde dit met tekeningen en filmopnames. Moo Lati is het resultaat van deze tweede residentie en onderzoek.

Ebinger vertelt: “Rijdend in Suriname komt men continu vrachtwagens tegemoet die de jungle leegroven. Ik filmde honderden vrachtwagens die uit het oerwoud reden vol met gekapte bomen en leeg weer terug het bos in. De Amazone wordt zo snel gekapt dat ik juist nu moest filmen, omdat er straks niets meer te filmen valt. De houtkap is een zichtbaar onderdeel maar daarachter schuilen de indirecte gevolgen als armoede, klimaatopwarming en de uitbraak van ziektes als Zika en Malaria. Een filmende bleekneus uit Europa wordt niet graag gezien door de boomstam rovers, daarom heb ik met een mobieltje onopvallend gefilmd. Dit is niet altijd gelukt, soms werd ik door grote patrouille Jeeps opgejaagd, achtervolgd, ingehaald, klemgereden en stevig geïntimideerd. Onder dwang moest ik de filmpjes verwijderen, pas daarna mocht ik vertrekken. Wie ik rondom de wereld ook spreek, iedereen is diep in zijn hart tegen de houtkap, ook de securitydienst die me intimideerde, de kettingzaag zagers, de chauffeurs, de vrachtwagenmonteurs, de pompstationhouders, de politicus, de kunstenaar, de barman, de politieagenten. Toch wordt het toegelaten. Dit is de reden waarom ik geen documentairefilm wilde maken met geïnterviewden die allemaal zeggen dat boomkappen erg is. Wel wilde ik een eigenzinnig en mooi kunstwerk realiseren, een persoonlijk statement dat als een mozaïek steentje bijdraagt aan de verbetering van de mensheid.”

Moritz Ebinger, Zwitsers van herkomst, woont en werkt als beeldend kunstenaar in Nederland. “Dankzij de vrijheid die het kunstenaarschap mij biedt, kan ik met alle materialen en uitingsvormen experimenteren. Deze kans benut ik door met heel veel verschillende materialen te werken, ik daag mezelf steeds uit met iets nieuws. Zo maak ik tekeningen, schilderingen op muren, doeken, mensen en objecten, ik maak sculpturen van allerlei materialen van knäckebröd tot keramiek. Invloeden als fantasie, humor, verwarring, actie, poëzie en ironie sijpelen door mijn werk. Ik voer mijn werk uit in musea, expositieruimtes en op straat, op verschillende plekken over de hele wereld.”

advertentie(s)

Moo Lati / I’ts not too late yet
ISBN 978-9082128543
Te bestellen bij de kunstenaar: moritz.ebinger@planet.nl

moritzebinger-artprize.nl/static

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*