Art Rotterdam 2021

En met Lynda van Penitentiaire Inrichting De Schie van de overkant, kunstenaar Marcha van den Hurk en directeur Art Rotterdam Fons Hof op de kiek wordt Wave, iconisch gevelwerk op de Van Nelle, voor geopend verklaard.

We zijn er klaar voor, Art Rotterdam is tot en met zondag geopend. Art Rotterdam in de zomer. Gekker moet het niet worden. Het regende dan ook nagenoeg de ganze dag. Maar hé: zonder restricties – lees zonder mondkapje – gewoon met zijn allen over de beursgangen stiefelen ook dat voelt eerst even wat wankel.

Hoewel al sinds 5 juni de instituties weer geopend zit mijn loop langs tentoonstellingen er nog niet echt in. Vervreemdend haast met zoveel mensen in één gebouw. En tegelijk – zoveel zijn het er ook weer niet. De met tijdblokken gedoseerde toegang zorgt voor een even onwennig gevoel van rust op de beursvloer. Alsof het de donderdagochtend ná de opening is. Waar het feest toch echt nu moest beginnen.

  Nee jongen, echt niet, we zijn je niet vergeten na zo een lange tijd: Peter Morrens bij Kristof De Clercq.

Geen borrel geen nas geen drank – gebrek aan gezelligheid wordt gratis meegeleverd, indachtig de Corona’s: waar geslempt wordt blijft volk plakken en waar volk blijft plakken tiert ongerief welig.

  Kijk, Daan den Houter verkoopt ijs bij Frank Taal! Geen Calippo of Raket. IJsschilderijen.

Het is een beetje dubbel allemaal: reuze fijn, weer open. Maar het is een feestje zonder proost en toost. Je zult maar van buiten komen – er is echt niks te halen. Voor de standhouders is er een fourageplek. Een kleine donkere kamer met klef brood én flessen wijn. Maar de passant die na uren kunst kijken taart met koffie wenst komt van een koude kermis thuis. Nu ja – koffie met koek is er net. Sushi met bubbels, pizza met rode wijn, bitterballen met mosterd en bier moeten komen via thuisbezorgd, ook voor uw beurscatering.

  Ritsart Gobyn doet een Jochen Mühlenbrink. Trompe-l’oeil zou bij wet verboden moeten worden. Al trapte ik er bij de gipsplaten vet in. Ik dacht Ritsart Gobyn doet een Remco Torenbosch.

Daarnaast is het best mak en braaf. Daarin verschilt het niet met eerdere jaren. Geen grote gebaren, grootse ingrepen en helaas weinig verduveld fijne ontdekkingen.

  Simkaartenspektakel van Constant Dullaart glimt en glanst dat het een aard heeft. Met ronde hoekjes!

Ik ben heel benieuwd of en voor hoeveel er gewinkeld wordt. Op de beurs staan is dit jaar gratis, Mondriaan betaalt. Wat overigens vast niet geldt voor de galeries van over de grens – bedenk ik me nu.

  Daar loopt er een hard rond. Seriele meesterwerken van de eenentwintigste eeuw van Jeroen Jongeleen.

Mijn eerste indruk was er een van relatieve kalmte, wellicht mede ingegeven door de ogenschijnlijke rust, gebrek aan ruis, rumoer en gekrakeel en de VIP bereids des ochtends vroeg nog voor de koffie. Maar ‘Ik heb me helemaal gek gekocht’ hoorde ik ook van verschillende kanten.

  Niek Hendrix doet kleur.

Ook daarin verschilt het niet met vorige jaren. Jan verkoopt uit en Piet verkoopt niets. Daar de galerist dit jaar gratis staat is de spanning of je de initiële inzet terugverdient non existent.

Dit was zo vet dat het eng wordt. Oudhollandse reclametaferelen van Tahné Klein. Jan Steen kan wel inpakken. Ik ga het graag herzien.

In de tweede hal Prospects & Concepts die nogal wat mensen vergeten/overslaan.

Marleen Sleeuwits en Jochem Rotteveel voor eigen werk.

En zoals elk jaar ben ik weer gefascineerd door de werken op of over de beeldende rand, die er niet bij horen.

Zoals deze bruut gezette deur. Helemaal af, niks meer aan doen.

Excuses, update 7-7: deze deur is een werk van Stephan Blumenschein. Uncredited. Dan is het lastig een bruut gezette deur van een kunstwerk te onderscheiden. “the door is part of the installation in the prospects and concepts part, the work is called “Don’t say doors don’t tell stories (non-neutral relations)”.”

Uitbikken en inlijsten.

Of er een leuke VR-thriller mee maken.

Een bescheiden editie Art Rotterdam. Maar wel Coronaproof. Entree zonder testen, mondkap of ander ongemak. Zelf sneetjes brood en een pakje appelsap meenemen. Nog te bezoeken tot en met zondag.

artrotterdam.com

About Jeroen Bosch 4752 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*