Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery, Paramaribo

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

Mid-career kunstenaar/curator Miguel Keerveld is van Oktober 2021 t/m November 2022 curator in residentie bij Readytex Art Gallery. Tijdens de residentie onderzoekt hij de mogelijke vormen van curatorschap in Suriname voor zijn studie bij DAS Graduate Research van de Hogeschool Amsterdam.

In Suriname vroeg Keerveld mid-career kunstenaars Sri Irodikromo en Kurt Nahar om met hem als kunstenaar-curator mee te werken aan zijn studieproject Alakondre: A Space in Time, met als uitgangspunt I kroywara I (I walk with you, you walk with I).
Er worden het komende jaar vier solotentoonstellingen en drie groepstentoonstellingen georganiseerd steeds met 1 van hen als curator. Als onderdeel van de studie schrijft Keerveld ook verschillende essays rond de tentoonstelling en het werkproces die gepubliceerd worden in Sranan Art Xposed (SAX) en Africanah. De tentoonstellingen vinden plaats op de begane grond van Readytex in Suriname. Voor het DAS Graduate Research programma heeft Keerveld nadat zijn visum aanvraag voor Nederland werd afgewezen ook na bezwaar, naast het studie onderdeel dat hij in Suriname uitvoert een alternatief programma ontwikkeld waar hij residenties gaat doen in Brazilië en Mexico (waar hij wel welkom is) om daar als curator Surinaamse kunst en kunstenaars te presenteren.

In Suriname zie ik Udan Liris (zachte regen), de solo van Irodikromo, met Nahar als lead curator. Sri Irodikromo werkte jaren lang in acryl in hoofdzakelijk primaire kleuren. Nadat ze onlangs een studiereis naar Java (Indonesië) maakte, het land van herkomst van haar grootouders, is er een shift in haar werk. Ze maakt niet langer werken in acryl maar gebruikt maar koffie, kurkuma, blauwsel, houtskool en kaolien (pemba) en ze experimenteert met borduursel, spijkers en bijenwas. Naast de 2 dimensionele werken zijn er nu ook installaties en ceramiek. Het werk is niet langer decoratief en figuratief maar abstract en gelaagd. De werken zijn niet langer om naar te kijken maar vragen tijd en aandacht van de kijker om “gezien” te worden.

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

    Rahasia, 2021

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

    Rahasia, 2021 – detail

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

    Tyekelan, 2021

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

    Tyekelan, 2021 – detail

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

    Sri Irodikromo, Miguel Keerveld, Monique Nouh Chaia (eignaar Readytex), en Kurt Nahar met de dummy van Entangled Species!

Het werk van Sri Irodikromo is gebaseerd op de Surinaamse multiculturaliteit en bevat elementen uit haar Javaanse erfenis en uit de Oorspronkelijke en Marron-culturen. Ze combineert deze elementen in grootformaat textiel, gesynthetiseerd met verschillende materialen en technieken, zoals het gebruik van hout, de legendarische Javaanse batik, borduren en schilderen. “Ik ben gefascineerd door hoe alle verschillende culturen in Suriname naast elkaar bestaan en elkaar beïnvloeden. Hoewel hun oorsprong heel verschillend is, hebben ze een uniek verenigde gemeenschap gevormd, met respect voor elkaars culturen en tradities. En ze hebben dus op de een of andere manier, bewust of onbewust, geholpen om elkaars identiteit in positieve zin te veranderen en vorm te geven.”

Kurt Nahar vindt dat kunstenaars een verantwoordelijkheid hebben om mensen te confronteren met de maatschappelijke realiteit. De staatsgreep van 25 februari 1980 en de onlosmakelijk met elkaar verbonden Decembermoorden van 8 december 1982, toen het militaire regime vijftien prominente Surinamers vermoordde, raakte het leven en werk van Kurt diep. In zijn werk behandelt hij deze en vele andere controversiële maatschappelijke en politieke onderwerpen op een gedurfde, confronterende en soms zelfs schokkende manier. Kurt wil met zijn zeer kritische kunst discussies op gang brengen over moeilijke onderwerpen, vroeger en nu, in eigen land en in de rest van de wereld. Kurt laat zich veel inspireren door experimentele kunststromingen zoals het dadaïsme. Een andere belangrijke inspiratiebron zijn de mensen met wie hij in contact komt. Zijn oeuvre bestaat voornamelijk uit collages en installaties. Hij schrijft ook poëzie die hij verwerkt in zijn beeldend werk. Nahar heeft een BFA van het Edna Manley College in Jamaica.

Miguel E. Keerveld werkt samen met het merk EdKe en de performance persona Tumpi Flow. Opgeleid in de civiele techniek opereert ‘hij’ met focus op beeldtaal en creatief schrijven. Als een hybride-intuïtief concept voert ‘zij’ politieke interventies uit die verband houden met sociale praktijk. Als onderzoeker is ‘het’ gericht op het activeren van performatieve politiek en het manifesteren van rituelen, beide gerelateerd aan creatieve counseling en civic engineering van een cyborg-feministisch project.

Tot zaterdag 4 december 2021
Udan Liris van Sri Irodikroma
Readytex Art Gallery
Steenbakkerijstraat 30, Paramaribo
Openingstijden:
maandag-vrijdag van 08:00 am-04:30 pm en
zaterdag van 08:30 am-1:30 pm
E: info@readytexartgallery.com
M: +5978945911

Udan Liris, solo van Sri Irodikromo @ Readytex Art Gallery

About Sasha Dees 348 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*