Van Abbemuseum

Van Abbemuseum

Ik ga een paar uurtjes struinen door het Van Abbemuseum in Eindhoven. Ik werd blij van Delinking and Relinking, een multi-zintuigelijke collectiepresentatie (nog tot 1 juli 2024). Kunst heeft in Europa en Amerika een hoog tempel gehalte, je mag niet hard praten of lachen en vooral niet te dicht bij de kunst te komen laat staan het aanraken.

Hier mag je de kunst met al je zintuigen ervaren, wat me doet denken aan hoe ik bezoekers in Cuba met kunst zag omgaan, als verlengstuk van zichzelf als onderdeel van het dagelijks leven. Er zijn braille labels, en je mag aan werken zitten en ruiken.

Van Abbemuseum

Voelobject (Schoonhoven)

Van Abbemuseum

Lily van der Stokker

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum

Verder is er nog tot eind juli 2022 A lasting truth is change waarin de collectie op een andere manier wordt gepresenteerd. Hoe waar dat is kan ik niet echt beoordelen want daar kom ik te weinig frequent voor in het Van Abbe maar het is een bonte mix van beginnend, mid-career en gevestigde internationale kunstenaars, gender, seksualiteit, leeftijd, aangekocht en nieuwe opdrachten zoals Donghwan Kam, op het moment in het Rijksakademie programma.

Van Abbemuseum

  Donghwan Kam, Kentia Palm, Unique No. 13, 2022

Maar ook een gevestigde naam als Stanley Brouwn. This Way Brouwn, etc.etc. Ik ben al sinds jaar en dag een fan van Stanley Brouwn en altijd blij als ik werken van hem in een museum tegenkom zoals ook hier weer, in beide tentoonstellingen!

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum

Het is aangekocht dus hier ergens tussen staat ook mijn boek… maar waar?

Van Abbemuseum

Coming Soon: Van den Berg & Thomasse opbouw

VAN ABBEMUSEUM
Stratumsedijk 2
5611 ND Eindhoven
T: +31 40 238 10 00
E: info[at]vanabbemuseum.nl
Open: dinsdag t/m Zondag van 11.00 – 17.00 uur
Dicht: maandag.

About Sasha Dees 349 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

3 Comments

 1. Wanneer ben ik voor het laatst in het van Abbe geweest?! Droom al jaren van een tentoonstelling met grote werken niet gehangen maar gewoon neergezet – lijkt er sterk op dat dat hier is geschiedt. Zie foto https://trendbeheer.com/wp-content/uploads/2022/04/A-lasting-Truth-overzicht-van-Abbe-3jpg.jpg met Buren op de grond, Long nu eens minder heilig. De zooi kortom gewoon plat neergezet (met een gedachte, niks geen toeval natuurlijk)

  Zo een roze Schoonhoven waar je aan mag zitten lijkt me dan een remake.

  Op naat Eindhoven…

 2. @sascha

  Op de laatste foto is de opbouw van een nieuwe tentoonstelling (Dwarsverbinding #2) te zien. De tentoonstelling van Van den Berg/Thomasse (Dwarsverbinding #1) liep van 18/09/21 t/m 03/04/22.

 3. @ET
  oooh suf, er was een bord met hun namen en een bord met coming soon enfin… was ook wel verwarrend er stond ook in het floorplan en wat er te zien was dat Silvia Martes er was maar die was nergens te zien bij de balie zeiden ze dan komt het wellicht nog wel… maar still worth going, als er iets anders staat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*