Directeur Sjarel Ex vertrekt bij Museum Boijmans Van Beuningen

Directeur Sjarel Ex vertrekt bij Museum Boijmans Van Beuningen (hele persbericht na de klik)

“Dit najaar vertrekt directeur Sjarel Ex bij het Rotterdamse museum. Het museum is dicht wegens renovatie, tegelijk is de Boijmans collectie in het depot toegankelijker dan ooit en draait de verzorging en wetenschappelijke bewerking van de verzameling op volle toeren.

Met het succesvolle nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen als kroon op het werk gaat Sjarel Ex (1957, Terwinselen) na 18 jaar de bakens verzetten. De Raad van Toezicht van Museum Boijmans Van Beuningen stemde in met zijn verzoek om zijn lopende contract met het Rotterdamse museum te ontbinden. Ex is vanaf 2004 artistiek en zakelijk eindverantwoordelijk voor het museum, waarvan de laatste drie jaar in gedeeld leiderschap met co-bestuurder en mededirecteur Ina Klaassen. Hij positioneerde het museum gedurende anderhalf decennium dicht bij de kunstenaars en ontwerpers en ontplooide een scala aan initiatieven. Ex ziet met plezier terug op zijn Rotterdamse jaren. Hij zet zijn carrière voort als zelfstandig onderzoeker en tentoonstellingsmaker.

Het depot: een nieuwe typologie
Ex verlaat het museum op het moment dat het dicht is wegens renovatie terwijl tegelijkertijd de kunstcollectie meer dan ooit toegankelijk is voor het publiek. Het nieuwe depot wordt internationaal gezien als een nieuwe museale typologie, het is het toonbeeld van de veranderende visie op collectiebeheer. Niet eerder werd toegankelijke museale opslag op deze schaal gecombineerd met een blik achter de schermen voor het brede publiek. De zichtbaarheid van de collectie is in het publiek toegankelijk depot optimaal. Dagelijks worden er mensen rondgeleid langs de rustende Rotterdamse collectie en ook de verzorging en conservering van de collectie wordt toegelicht. Jaarlijks verleent Boijmans wereldwijd honderden bruiklenen en verscheidene Boijmans-exposities toeren over de wereld.

Rotterdam is een geweldige gemeenschap vol aardige mensen en fantastische kunstenaars, en de stad wil altijd vooruit. Ik laat het museum en depot met een gerust hart achter. De verdere ontwikkeling en continuïteit is gewaarborgd in de functies van mijn mededirecteur Ina Klaassen en het management team, de verbetering van het gebouw is in handen van de gemeente Rotterdam, eigenaar en bouwheer, die zich engageerde voor de bouwsom. Ik wens de hele staf, die altijd met veel vakkennis en liefde klaar staat voor het publiek en voor de kunst, een geweldig vervolg toe. Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen
De afgelopen achttien jaar heeft Sjarel het museum dichterbij de kunstenaar gebracht en de kunst dichter bij het publiek. Hij is op de eerste plaats een visionair met lef. Zijn eigenzinnige blik en bevlogen aanpak hebben de groei die het museum in die periode heeft doorgemaakt aangewakkerd en voortgestuwd, met het depot als kroon op zijn werk. Hiervoor zijn we hem allemaal dank verschuldigd. Ina Klaassen, directeur Museum Boijmans Van Beuningen
Wij betreuren het vertrek van Sjarel zeer, maar respecteren zijn besluit uiteraard. We realiseren ons daarmee wel dat we afscheid gaan nemen van een bevlogen en succesvolle museumdirecteur die het museum achttien jaar een interessant programma en een steeds mooiere collectie heeft gebracht. De realisatie van het Depot trekt wereldwijd aandacht en heeft enorm bijgedragen aan de reputatie van het museum en daarmee ook de stad Rotterdam. Jurgen Stegmann, voorzitter Raad van Toezicht

Een korte bloemlezing
Ex initieerde Boijmans TV en de publicatie reeks Boijmans Studies en educatieve projecten als Kunst4Kids en Boijmans in de Klas. Het museum vestigde zich met de dependance Boijmans Hillevliet op Rotterdam zuid. In de Onderzeebootloods in de haven was een internationaal hedendaags kunstprogramma te zien en in coronatijd maakte hij met zijn team de “Drive Thru” tentoonstelling in de Ahoy. In alle Rotterdamse collega-musea en bij musea elders in Nederland waaronder het Rijksmuseum zijn tentoonstellingen van de collectie te zien. Reizende exposities van het museum gingen onder meer naar Japan, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, in de planning zitten projecten in Mexico, de USA en Italië. Zijn idee voor een publiek toegankelijk Depot werd werkelijkheid op vijf november 2021 met de opening door Koning Willem-Alexander.

Kunsthistoricus Sjarel Ex was in zijn periode bij Museum Boijmans Van Beuningen betrokken bij ruim vierhonderd exposities, waarvan tientallen door hem zelf samengesteld. Hij verwierf met zijn team meer dan tienduizend aanwinsten (aankopen, bruiklenen en schenkingen) gespreid over de gehele verzameling van het museum. In zijn tijd verschenen talrijke museumcatalogi en andere publicaties. Bovenop de gemeentelijke subsidie genereerde het museum onder zijn leiding ruim tweehonderdvijfenveertig miljoen euro extra (voor aankopen, restauraties, publicaties, educatie, exposities, de herinrichting van het museum en de bouw van het depot). Het museum trok in binnen en buitenland veel bezoekers, met onder meer 650.000 bezoekers voor een expositie over de Toren van Babel in Japan.”

About [Redactie] 9054 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*