Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

    Lies Aris in haar roze atelier

Lies Aris is beeldend kunstenaar, schrijver en feminist. Aris was als kind al gefascineerd door beeldhouwen, haar grote voorbeeld is de Camille Claudel (1864 – 1943) en later ook Louise Bourgeois (1911 – 2010). Als het aan haar lag was ze naar de Rietveld Academie gegaan maar dat was niet echt een optie. Toen ze opgroeide was het de grote droom van haar ouders dat hun dochter naar de Universiteit zou gaan en aldus geschiedde.

Toch een beetje eigenwijs bedacht ze dat ze dan naast haar studie ook met kunst bezig wilde zijn. Ze sloeg de Gouden Gids open (pre internet kreeg iedereen gratis gedrukte telefoonboeken met privé adressen en telefoonnummers plus een Gouden Gids met daarin een alfabetisch overzicht van alle kleine, midden en grote bedrijven in je stad met hun adressen en telefoon nummers) en zocht onder beeldhouwen naar een vrouwelijke beeldhouwer en vroeg of ze haar mocht assisteren. Dat mocht en zo startte ze als 19 jarige haar beeldende kunst looppad naast haar studie op de Universiteit en leerde daar werken in diverse materialen en technieken.

Aris was de grote artistieke motor achter produktiehuis Nowhere in Amsterdam Oost waar ze onder andere in 2007 samen met Babs Gons Poetry Circle begon (het programma loopt nog steeds). Philip Powel en ik werkten met Aris samen voor ons programma CrimeJazz, words, poetry & beyond (1998-2008). Onze buitenlandse gasten gaven workshops bij Nowhere for jonge aspirant spoken word artists, MC’s en dichters.

Maar meer tijd voor haar autonome kunst praktijk bleef trekken en ze werkt al weer jaren in Storyshop als kunstenaar en schrijver/copywriter.

Atelier Lies Aris

De Storyshop

Atelier Lies Aris

op het NDSM terrein.

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

    Thee, nootjes en aardbeien

Aris heeft een studio bij NDSM Treehouse en afgelopen week ging ik daar eindelijk eens bij haar langs! Haar werkplek is volledig roze geverfd en doet warm en welkom aan. Een pot thee, nootjes en aardbeien staan al op me te wachten. En kijk nou eens mijn boek ligt er ook, en ze heeft het gelezen, het zit vol met ezelsoortjes waar ze iets gezien of gelezen heeft, wat ze snel terug wil zoeken. Ik word er helemaal blij van! 

Atelier Lies Aris

Aris maakt tactiele werken van textie, waar je heerlijk aan kan zitten, je mag er in knijpen, je mag het heen en weer zwiepen, soms kan en mag je er op zitten, wat je wilt. Haar werken zijn vrouwelijk maar ook sterk veerkrachtig en flexibel, zacht, vriendelijk, open en toegankelijk.

De tweedimensionale werken in de studio zijn allemaal schetsen om verder over sculpturen na te denken vertelt ze en dan zijn er natuurlijk een lading boeken want het schrijven zal ze toch ook nooit kunnen laten en daarmee het lezen ook niet.

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Op de dag van mijn bezoek aan Lies is er ook een opening in de tentoonstellingshal van het ateliercomplex. Er zijn performances, eten, drank en muziek. Bedoeld om elkaar te ontmoeten en te leren kennen. Je kunt als kunstenaar online een aanvraag doen voor een atelier. In de expo hal, hoor je een ratjetoe van talen gesproken op alle continenten door elkaar heen.

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Atelier Lies Aris

Kunstenaars komen van over de hele wereld, zoals kuns collectief 2 Days Studio uit Taipei, Taiwan die hier een tussenstop maakten onderweg naar Documenta 15.

Atelier Lies Aris

Lies Aris – Now, what do YOU need? Uuuhhh… zo te zien, voelen, knijpen, omhelzen, je laten omhelzen en dingen heen en weer zwiepen…

NDSM Treehouse
https://www.treehousendsm.com/
TT Neveritaweg 55-57
1033 WB Amsterdam

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*