SYMBIONTS – Daan Samson & Elsbeth van Noppen @ NP3

SYMBIONTS - Daan Samson & Elsbeth van Noppen @ NP3

In de natuur zijn ’symbionten’ levensvormen die een nuttige samenwerking met elkaar aangaan. Binnen de presentatie SYMBIONTS in de NP3 | RE:Search:Gallery zijn het de botanische projecten van Daan Samson en Elsbeth van Noppen die mutueel samenkomen. De twee ontwikkelden elk een onderzoekstraject waarin plantenkunde een belangrijke rol speelt. Samson creëert ‘welvaartsbiotopen’, en Van Noppen mixt haar liefde voor planten, nachtclubmuziek en sexualiteit tot een zwoele cocktail.

SYMBIONTS - Daan Samson & Elsbeth van Noppen @ NP3

Daan Samson: “Een focus op de verworvenheden van onze Westerse welvaart is mij nooit vreemd geweest. In 2012 opende ik NP3’s containerkunsthal MOBi met een processie vól gesponsorde roeitrainers, buitenkeukens en bladblazers. De coronapandemie heeft mijn obsessies geduwd in de richting van een aanvullend thema, namelijk naar de vragen die voor ons als mensheid belangrijk zijn. Het lijkt erop dat we allemaal verlangen naar een leven in ongerepte natuur, terwijl onze wereldwijd groeiende welvaart toch vooral drijft op consumptie, innovatie en globalisering. Mijn welvaartsbiotopen illusteren die spagaat”.

SYMBIONTS - Daan Samson & Elsbeth van Noppen @ NP3

‘Compositie met mieren van de soort Colobopsis explodens (Sarawak, Maleisië) en een VanMoof S3 elektrische stadsfiets’

SYMBIONTS - Daan Samson & Elsbeth van Noppen @ NP3

“Uit Thailand afkomstige mieren laat ik wonen in een mierenplant die oorspronkelijk in Zuidoost-Azië groeit. En middenin de biotoop heb ik een glimmende Nespresso melkopschuimer geplaatst. Dankzij globalisering kent men die apparaten óók in Zuidoost-Azië. Als poëzie beschouw ik dat.”

SYMBIONTS - Daan Samson & Elsbeth van Noppen @ NP3

“Vlak voor zijn overlijden heeft de beroemde hortulanus Art Vogel mij verteld over hoe het plantengeslacht ‘Hydnophytum’ binnenin haar gangenstelsels een symbiose aangaat met mierenkoloniën. Hier in NP3 ruilt één van die planten verzorging voor onderdak met een honderden mieren tellende kolonie”.

SYMBIONTS - Daan Samson & Elsbeth van Noppen @ NP3

“Innovatie heeft de mensheid tot nu toe al ver gebracht. Zo bewijst ook de ‘HP Design Adhesive tape holder’, een designklassieker die onder meer is opgenomen in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. In september vond ik hem nog te pietepeuterig om hem in de museumtuininstallatie te plaatsen. Ondertussen heeft dezelfde in 1982 ontworpen comfortvergroter een plaats gekregen tussen steekmieren die wijdverbreid in het Palearctisch gebied voorkomen”.

SYMBIONTS - Daan Samson & Elsbeth van Noppen @ NP3

‘Compositie met vlinders van de soort Yramea cytheris (Uyuni, Bolivia) en een Mercedes-Benz x Virgil Abloh Project Maybach elektrische show car’

SYMBIONTS - Daan Samson & Elsbeth van Noppen @ NP3

Elsbeth van Noppen maakt sinds jaren ’s nachts filmopnamen in hortussen en plantencollecties. Met haar langlopende project Nocturnal Garden illustreert ze het intieme gevoel dat zij in de nacht ervaart.

Elsbeth van Noppen: “Ik richt me op planten die juist na zonsondergang verleiden en bestuiven. Ik zie bepaalde parallellen tussen bijvoorbeeld nachtbloeiende cactussen en de manier waarop wij onszelf voor het nachtleven uitdossen. De nacht is een dagdeel vól parfum, nectar en zwoelheid.”

SYMBIONTS - Daan Samson & Elsbeth van Noppen @ NP3

“Inspiratie vind ik bijvoorbeeld in de 18e eeuwse ‘erotische tuinen’ uit Engeland. Over lust en erotiek werd er niet gesproken. Sommige rijken legden tuinen aan waarmee stiekem seksuele thema’s werden verbeeld. De ontwerpen zaten vol met glooiingen en dubbelzinnige doorkijkjes. Ook in mijn video’s speelt verhullen en onthullen een rol. Als vaste VJ in nachtclub Now&Wow ben ik goed bekend met het nachtelijke spel van aantrekken en afstoten. Tegelijkertijd gebruik ook ikzelf het domein van de botanische wetenschap als een heimelijke dekmantel.

SYMBIONTS - Daan Samson & Elsbeth van Noppen @ NP3

In de DISplay is de mutuele installatie ‘Symbionts – Jungle installation with a day-night rhythm’ te zien. Overdag is een welvaartsbiotoop vol Foreo gezichtsreinigers, Senz stormparaplu’s en een elektrische VanMoof. Zodra de schemering inzet, nemen de videobeelden en fluorkleuren van Nocturnal Garden de jungle over.

“Het is een symbiose waarvan we allebei vruchten plukken. Ons werk gaat over de spagaat tussen hedendaags zelfbewustzijn en de wijze waarop dat zich verhoudt tot oerinstincten. Want willen we ons niet allemaal wentelen in een modern gevoel van volledige beschaving, terwijl onze lichamen nog altijd op een primitieve manier hunkeren naar aanraking, warmte en bevrediging?”

SYMBIONTS is nog tot en met 23 juni 2022 te zien in de NP3 | RE:Search:Gallery in Groningen.

In de nacht van 23 wordt de tentoonstelling afgesloten met een ‘SYMBIONTS MIDSUMMER NIGHT JUNGLE FIËSTA’.

np3.nu/symbionts

About Daan Samson 111 Articles
De kunstwerken van Daan Samson behandelen de taboes, pijnpunten en verworvenheden van de welvaartsamenleving. Op Trendbeheer bericht hij over wáárlijke progressie, over botanische cultuuraangelegenheden en over alle fraaie dingen die door z’n vrienden worden gerealiseerd.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*