DOCUMENTA 15: Another Alice Yard Exchange, part 4

DOCUMENTA 15: Another Alice Yard Exchange, part 4

In de artikelen over Documenta de afgelopen dagen wordt er ook veel geschreven over het niet transparant zijn van het budget: 51 miljoen euro. En ik hoor: gaat “de Global South” er dit jaar met het geld vandoor naar de thuislanden…?

Aangezien ik daar ben als onderdeel van Alice Yard vraag ik Sean Leonard of hij inzicht kan en wil geven in de afspraken tussen de collectieven en Documenta zodat ik hierover kan schrijven gebaseerd op feiten.

De besprekingen met Documenta zijn een jaar geleden begonnen. Deelnemers van de collectieven gingen (max. een week) naar Kassel om daar de verschillende locaties te bekijken en aan te geven waar hun voorkeur naar uitgaat om te verblijven en te presenteren (tickets en accommodatie betaald door Documenta).

Gedurende het jaar was er een maandelijkse Zoom sessie tussen de collectieven en had ieder collectief contractbesprekingen met Documenta waarin hun project volledig uitgeschreven moest zijn. Zo hoor ik van LE18 dat ook in WH22 zit, dat ze na vier voorstellen die afgewezen werden de afgelopen maand besloten een lounge te organiseren met een bibliotheek (ja die waarvan de helft van de publicaties inmiddels gestolen is) en een maandprogramma te maken met dagelijkse gesprekken over het proces om met Documenta te werken en ieders ervaring daarin. Voor Alice Yard, zo hoor ik, duurde het negen maanden onderhandelen en heen en weer sturen en veranderen en aanscherpen en verduidelijken van wat ze gingen doen, budget, met wie etc. voordat het contract waarin alles tot op de te gebruiken toiletrollen (bij wijze van) omschreven staat een maand geleden ondertekend werd.

Aan alle deelnemende collectieven is een budget van 80.000 euro toegewezen, het budget waarin alles gespecificeerd is in het contract opgenomen. Leonard vertelt dat veel hem ook onduidelijk is, hij laat me het budget zien maar alles wordt gecontroleerd door Documenta. Er mag niet geschoven worden en er is geen rapportering terug naar de collectieven over wat er is uitgegeven waaraan en wat er nog is. Het budget en de betalingen worden volledig gecontroleerd door Documenta, de collectieven krijgen geen inzicht in het verloop van de uitgaven en of er evt. nog geld over is om nog wat te kunnen doen of niet.

Vanuit de 80K is 10K gespecificeerd als honorarium, in het geval van Alice Yard hebben ze dat vertaald naar 4 x 2500 euro voor de organisatoren voor het werk wat ze deden in het afgelopen jaar, tijdens en voor de afwikkeling van Documenta. Hiervoor kon na het tekenen van het contract een factuur verzonden worden.

De overige 70K is per collectief anders ingevuld en volledig vooraf en contractueel gespecificeerd, er mogen geen honoraria voor deelnemende kunstenaars uitgekeerd worden.

Het Alice Yard budget is verder gespecifieerd in:

– 10K op factuur naar Documenta om te investeren in de locatie in Port of Spain waar satelliet programmering plaatsvindt.

Hierna is het voor Alice Yard niet langer transparant wat er dan met de rest van hun budget (60K) gebeurt. Alles is volledig onder controle van Documenta die niet terug rapporteert wat er uit het verschillende gespecificeerde budget is betaald en wat er dan nog over is of niet zodat je als collectief zelf prioriteiten kan stellen. Gaande weg hoor je dus sorry je budget voor die specificatie is op, je moet het nu zelf financieren.

– Daggeld vastgesteld op 25 euro per dag, alleen voor deelnemers (in het geval van Alice Yard zijn dat de 4 opeenvolgende Alice Yard mensen (dus 100 dagen in totaal) en de 9 opeenvolgende kunstenaars in residentie met naam genoemd (dus ook 100 dagen in totaal) die met naam zijn opgenomen in het contract (= max. 5K), wat gebeurt met het daggeld wat berekend is maar er niemand is die genoemd staat in het contract is onduidelijk. En dat is eigenlijk met alle gespecificeerde budget onderdelen.

– Reiskosten tickets en visakosten, maximaal 1 per deelnemende persoon met naam en dagen in Kassel opgenomen in het contract, de tickets en visa worden geregeld en gekocht door Documenta, geen rapportering over daadwerkelijk kosten;

– Accommodatie, dat is of hotelkamers, of zoals in het geval van Alice Yard als je verblijft in een locatie (WH22) investeert Documenta dat budget in de renovatie van die specifieke locatie en evt. aanschaf van dingen nodig om daar te verblijven keukens, bedden etc. Dat geld gaat dus indirect naar Ikea Duitsland, constructie en witgoedbedrijven etc.

– Locatie kosten, schoonmaak, beveiliging, lokale producent, locatie manager worden lokaal ingehuurd en betaald uit het budget van de collectieven op die specifieke locatie ook hier geen rapportering over de daadwerkelijke kosten;
Productie en activering (programma) budget, iedere keer als je wat doet moet je dit aanvragen via je lokale producent bij Documenta en dan gaan zij dat lokaal regelen, geen rapportering over daadwerkelijke kosten.

Van het totaal budget van 51 miljoen gaat er dus grofweg 5 miljoen naar de collectieven als ik zo in het boekje de namen van wie waar zit in de locaties. Veel verder kom ik niet als ik niet wil speculeren. Wellicht zijn er collectieven die meer krijgen en is ook dat niet helemaal transparant. Laten we zeggen dat er niet 5 maar 10 miljoen naar de deelnemende collectieven en kunstenaars gaat dan nog lijkt, naast wat verrekend wordt vanuit de budgetten van de collectieven zelf, het grootste deel van het budget dat bij Documenta zelf zit, 41 miljoen, vooral in Kassel (Duitsland) en waarschijnlijk marketing, te gaan zitten. Hoewel dat laatste krijgen ze denk ik ook voor een groot deel als free publiciteit gezien de horde persmensen (ikzelf incluis) die daar rondliep met en zonder camera’s.

Bewoners van Kassel zelf die op onze locatie met ons werken geven aan dat Documenta voor Kassel is wat de Olympische Spelen is voor vele andere steden.
In Kassel is het een vijfjaarlijkse terugkerende impuls. Een gelegenheid om de stad op de kaart te zetten via marketing en communicatie en een financiële injectie. Het personeel gedurende de aanloop en de 100 dagen van Documenta zijn lokale bewoners en alles wat uitgevoerd en aangekocht wordt komt ten gunste van het lokale bedrijfsleven. Als het opent floreren hotels, horeca en winkels waar je dan toch maar een nieuw jurkje koopt dat je in de etalage zag hangen, etc. Het bouwen, verbouwen en renoveren een investering die later lokaal terugverdiend wordt en ten gunste komt van de lokale gemeenschap. WH22 waar wij zitten en waar het Alice Yard accommodatie budget geïnvesteerd wordt, is een leegstand pand dat na Documenta een culturele bestemming krijgt waar de creatieve industrie daarna dan de werkplekken kan huren.

Los van het feit dat Alice Yard vanuit hun budget voor de accommodatie betaalt, heeft Sean Leonard (eigenaar van een architectenbureau in Trinidad) zelf het ontwerp aangeleverd, wat tot op de schroef gespecificeerd en uitgewerkt moest worden, voor de 1e verdieping van WH22. Dat komt dus na Documenta ten gunste van de kunstgemeenschap / de verhuurder / de gemeente Kassel. In alle eerlijkheid sponsort Leonard dus eigenlijk de gemeente Kassel en de lokale kunstgemeenschap daar. Zelfs als je zou beweren er is toch geïnvesteerd in Trinidad is dat dus 20K die vanuit Kassel (Documenta) naar Trinidad (Alice Yard) gaat.

De opmerking: “we financieren het falende kunst en cultuur beleid in “de global south” lijkt dus niet terecht. De manier waarop we standaard roepen dat we toch zoveel helpen en investeren in “de global south” lijk ook in deze activiteit (Documenta) niet zoveel anders als dat we dat vanuit Europa op andere gebieden doen. De financiële “hulp” die we geven vloeit ook hier voor het overgrootste gedeelte weer terug naar onszelf. Het budget, speculeer ik, lijkt vooral een financiële injectie/investering in onze eigen economische groei.

Deze Documenta zegt, gezien de vervlochten problematiek als klimaatverandering te willen leren van andere werk- en leef wijzes buiten het euro-centrisch perspectief.
Sean Leonard zegt diplomatiek dat hij in het hele proces naar Documenta toe en ook deze eerste dagen van Documenta veel inzicht heeft verkregen in hoe het kapitalistisch gedreven Europa functioneert in het geopolitieke veld.

Nu ik zo midden in het proces zit roept het vragen op:

Als de deelnemende kunstenaars en collectieven (zoals overigens overal ook in Europa gebeurt in de kunst) “blij moeten zijn met de exposure” is er dan wel een meerwaarde voor de deelnemende collectieven / landen om hier in Kassel te zijn en wat is die dan? Hoe ervaren ze Documenta, het proces, en het in Europa werken? Wat hopen ze te krijgen / leren of afleren / mee terug nemen of vooral hier te laten?

De uitgenodigde collectieven werken lijken zo op het eerste gezicht vooral in een heel specifieke lokale context te werken waar ze een meerwaarde brengen. Is dat te vertalen naar een locatie waar de context volslagen anders is en onbekend bij de collectieven, hoe doe je dat en wat kan je dan bereiken in 100 dagen? Wat willen zij zelf overdragen / brengen / oproepen / in gang zetten?

Wordt vervolgd…

DOCUMENTA 15: Another Alice Yard Exchange, part 4

DOCUMENTA 15: Another Alice Yard Exchange, part 4

DOCUMENTA 15: Another Alice Yard Exchange, part 4

DOCUMENTA 15: Another Alice Yard Exchange, part 4

Documenta 15: Another Alice Yard Exchange, part 1

DOCUMENTA 15: Another Alice Yard Exchange, part 4

DOCUMENTA 15: Another Alice Yard Exchange, part 4

DOCUMENTA 15: Another Alice Yard Exchange, part 4

DOCUMENTA 15: Another Alice Yard Exchange, part 4

DOCUMENTA 15: Another Alice Yard Exchange, part 4

DOCUMENTA 15: Another Alice Yard Exchange, part 4

DOCUMENTA 15: Another Alice Yard Exchange, part 4

DOCUMENTA 15: Another Alice Yard Exchange, part 4

DOCUMENTA 15: Another Alice Yard Exchange, part 4

REISTIP: 9 euro!
In de maanden juni, juli en augustus in Duitsland wil reizen kan je voor 9 euro!!!! een abonnement kopen waar je de hele maand mee door Duitsland kan reizen met regionale treinen (dus niet IC/ICE enzo).

De internationale treinen naar Kassel zijn ook regelmatig regionale treinen waar je op NS Internationaal dan veel meer voor betaalt (90 euro enkele reis). Het loont dus de moeite om naar Rheine of Oberhausen bijvoorbeeld te reizen (20 euro) en vandaar dan met je 9 euro maandabonnement verder met de regionale trein naar Kassel en daarmee dan ook weer terug naar Rheine en Oberhausen.

Als je de tijden uitzoekt op NS Internationaal zie je dat het qua tijd weinig uitmaakt het is alleen meer overstappen 4 a 5 x tegen 2x als je de goede ICE hebt.

Als je dat maandabonnement toch hebt kan je dan ook eindelijk dat lange weekend naar Berlijn bijvoorbeeld! 

Mijn ervaring met regionale treinen in Duitsland is eerlijkheidshalve niet heel goed, op persreizen strand ik regelmatig en ben dan een dag onderweg naar iets wat eigenlijk 5 uur zou duren. Als je daar geen zin in hebt en je hebt het geld om uit te geven zijn de ICE treinen wel betrouwbaarder.

Alice Yard:
Alice Yard is een hedendaagse kunstruimte en network. Alice Yard wordt beheerd en samengesteld door architect Sean Leonard, kunstenaar Christopher Cozier, schrijver en redacteur Nicholas Laughlin en ontwerper Kriston Chen in samenwerking met een evoluerend groeiend internationaal netwerk van kunstenaars, curatoren en andere creatieve partners. In Documenta zijn wisselend steeds vier kunstenaars / kunst professionals aan het werk, naast opeenvolgend Leonard (juni), Cozier (juli/augustus), Chen (augustus/eptember) en Laughlin (september) opeenvolgend negen kunstenaars in residentie: Blue Curry, Louis Vasques Le Roche, Nicole Cecilia Delgado & Amanda Hernandez, Shannon Alonzo, Versia Harris, Michelle Eistrup, Bruce Cayonne en Ada M. Patterson. Daarnaast een deels ad-hoc in te vullen groep van maximaal 2 kunstenaars en/of kunstprofessionals zoals ikzelf, Oneika Russell, Razia Barsati, Richard Fung, Tessa Mars en Yina Yimenez.

Meer over Alice Yard: https://aliceyard.blogspot.com/

DOCUMENTA FIFTEEN INFORMATIE:

Curator/artistieke leiding
Het kunstenaarscollectief ruangrupa uit Jakarta Indonesië heeft de artistieke leiding van de vijftiende editie van Documenta. De normen, waarden en ideeën van Lumbung (Indonesische term voor een gemeenschappelijke rijstschuur) zijn het fundament van deze editie. De praktijken van de veertien geselecteerde kunstcollectieven en kunstenaars zijn gebaseerd op principes als collectiviteit, gemeenschappelijke verdeling van middelen en gelijke toewijzing.

Diverse locaties
Kassel, Duitsland
W: https://documenta-fifteen.de/en/

18 juni – 25 september 2022
15-17 juni: pers en industrie

Openingstijden:
8AM – 8 PM

Toegang:
Dagkaart: 27 euro
2 dagen-kaart: 45 euro
Vrije toegang hele periode: 129 euro

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*