DOCUMENTA 15: Another Alice Yard Exchange, part 6

Documenta 15

  Taring Padi en Blue Curry

Na twee weken ben ik weer terug bij Alice Yard in Documenta15 in Kassel. In de afgelopen twee weken zaten ze niet stil. Na de opening was de halve Documenta (staf en collectieven) geveld door Covid, maar Alice Yard ontsprong the dans en ging gestaag door met hun activiteiten. Samenwerkingen met andere collectieven (zie vorige artikel met El Warcha) en instituten in Kassel. Zo werkt Alice Yard samen met Grimmwelt, het grootste museum gewijd aan het levenswerk van de gebroeders Grimm. In de kelder van het museum is gedurende de hele documenta 100 dagen lang o.a. de video installatie van Versia Harris te zien die vanaf 31 juli 2 weken de kunstenaar in residentie zal zijn in WH22.

  Versia Harris, They Say You Can Dream a Thing More Than Once, 2013 (re-edited)
  A Dream Is a Wish Your Heart Makes When You’re Awake, 2012 (re-edited), Digitale animatie, 16 min, 15 sec

Een blijvend thema in het werk van Versia Harris is de vraag hoe fantasie — “de wensen, dromen, idealen en verlangens van een individu, de maatschappij, of cultuur”, de fysieke wereld kan vormgeven. In deze gepaarde videowerken, speelt Harris met het beeld van de “Disney-prinses”- popcultuurfiguren vaak afgeleid van de verhalen van de Broers Grimm – om te ontdekken hoe verbeelding en nostalgie identiteit vormen. Ze vraagt: “Wat zijn onze collectieve fantasieën over onszelf, onze naties en onze wereld? Hoe zijn ze verbonden met conflict, strijd, en daden van agressie, maar ook schoonheid, verhaal en triomf?”

Er zijn ook impromptu interventies, zo verhuisde Blue Curry een deel van zijn installatie in WH22 na sluitingstijd (20.00) naar het dak van het museum voor de avond.

  Blue Curry, Leisure Aesthetics, 2022 Schelpen, LED-knipperlichten

Blue Curry is een kunstenaar die voornamelijk werkt in sculpturale assemblage- en installatiekunst. In een eigenzinnige taal van alledaagse objecten en gevonden materialen over thema’s als exotisme, toerisme en materiële cultuur. Leisure Aesthetics is een doorlopend project met visuele elementen over vrije tijd en hoe zowel de Caribische verbeelding als de consumptie ervan gekaderd zijn.

In WH22 ontving Sean Leonard naast Blue Curry ook andere gasten en waren er activiteiten die simultaan tussen Kassel en Port of Spain plaatsvonden


Sean Leonard (architect / mede oprichter AY) en Yina Jimenez (curator)

  Christopher Cozier (artiest / mede oprichter AY en Richard Fung (video kunstenaar/ schrijver)

Richard Fung (Trinidad/Toronto) ging in gesprek met Christopher Cozier over zijn huidige film project over de overleden Trinidadiaanse schrijver Harold Sonny Ladoo, en vragen over het lokale en het mondiale. Fung sprak vanuit documenta in de Alice Yard ruimte in WH22 in Kassel, en Cozier virtueel vanuit de thuis basis in Granderson Lab in Belmont, Port of Spain. Het gesprek werd ook live gestreamd.

Onder de noemer Out of Place groeit het aantal werken wat te zien is van kunstenaars die niet in Kassel zijn maar instructies sturen die hier dan uitgevoerd worden.


Heino Schmid, Horizon 2022, gevonden materialen


Details

  Bezoekers geïnspireerd door Schmid.

In het Caribisch gebied is de horizon een onontkoombare markering; het is de afbakening tussen de plek waar je bent en wat daarachter ligt. Kijkend naar de horizon op een klein eiland en nadenkend over wat er voorbij die lijn is die oceaan en lucht scheidt, is men vervuld van opwinding en angst voor wat er aan de andere kant zou kunnen zijn. De kunstenaar heeft een horizonlijn nagebouwd die ijl is opgebouwd uit materialen en afval dat in de straten van Kassel te vinden is. Het biedt een serene meditatie op de horizon van het eiland met zijn zonsopgangen, zonsondergangen, boten die aankomen, boten die vertrekken, boven en onder, boven en onder.

  Engel Leonardo, Plátano Power Bottom, 2017, Hout, verf en groene bakbananen.

Werkend in verschillende media – beeldhouwkunst, installatie, site-specifieke interventies en ready-mades – richt Engel Leonardo zich op kwesties met betrekking tot architectuur, tropicaliteit, modernisme, Antillianiteit, evenals inheemse en Afro-Atlantische cultuur. In Plátano Power Bottom speelt de juxtapositie van een geometrische sculpturale vorm en een stel (onrijpe) bakbananen met en ondermijnt stereotypen van seksuele en genderrollen.

  Marlon Griffith, Score for a prosession, 2022, vel papier, stiften, penselen, kleurpotloden (elk medium naar keuze)

Ga in een rustige ruimte zitten, sluit je ogen en leg een hand op je borst. Adem diep in en voel het stijgen en dalen samen met de hartslag van je hart. Maak met je vrije hand een serie markeringen op papier, die overeenkomen met het ritme van je hartslag. Wanneer je pagina gevuld is, kun je deze doorgeven aan je partner, vrienden om hun hartritme toe te voegen. Doe bij elke rotatie een activiteit /actie om je hartslag te versnellen, begin met het sneller maken van de markeringen. Probeer zo min mogelijk witruimte op de pagina te laten. De score is voltooid wanneer de pagina donker is, gelaagd, met harten die naast elkaar kloppen.

Blue Curry is nu afgelost door Luis Vasquez La Roche de kunstenaar in residentie voor de komende twee weken. Hij gaat nieuwe werken maken voor in de projectruimte werken en een performance in een nog te bepalen locatie en tijdstip.

De bezoekers blijven komen, internationaal, nationaal en ook veel lokale professionals en geïnteresseerde algemene bezoekers en de gesprekken zijn goed en en inhoudelijk. Voor de deuren open gaan om 10 uur wachten de eerste groepen altijd al in de beergarden onder ons raam.

Agus Nur Amal pmtoh, Luis en Blue

  Luis, Richard Belle en Sasha

After hours als we een drankje gaan drinken bij Fredericianum waar de collectieven die daar werken en verblijven gezamenlijk koken en eten en waar de betrokkenen in documenta altijd onuitgenodigd kunnen komen aanwaaien en elkaar kunnen ontmoeten. Nu gaan de gesprekken vooral over de Bundestag waar de documenta directeur en curatoren Ruangrupa zich deze week moeten verantwoorden. Een groep kunstenaars die zich vrij kan maken van de programmering vertrekt naar Berlijn als mentale support en ondersteuning aan de directeur en Ruangrupa. Er ligt een motie tot censuur op alle kunstuitingen in documenta waar een commissie voor in het leven geroepen moet worden die controleerd en dingen mag verwijderen. Maar er is meer zo lees ik in alle kranten hier (een tegengeluid kon ik niet vinden) ook de planning voor documenta16 is stil gelegd en het voorstel is nu dat daar alleen toestemming en geld voor komt als documenta dan onder directe artistieke controle van de overheid komt te vallen… (voor de goede orde dus niet de overheid in Moskou of Beijing maar die van onze democratische EU partner, goede vriend en buur in Berlijn).

Autocratie begint met het onder controle hebben van Media en kunst…

Wordt vervolgd…?

REIS TIP: 9 euro!
In de maanden juni, juli en augustus in Duitsland wil reizen, kan dat voor 9 euro per maand, meer informatie: www.bahn.com/en/offers/regional/9-euro-ticket-en

Alice Yard:
Alice Yard is een hedendaagse kunstruimte en network. Alice Yard wordt beheerd en samengesteld door architect Sean Leonard, kunstenaar Christopher Cozier, schrijver en redacteur Nicholas Laughlin en ontwerper Kriston Chen in samenwerking met een evoluerend groeiend internationaal netwerk van kunstenaars, curatoren en andere creatieve partners. In Documenta zijn wisselend steeds vier kunstenaars / kunst professionals aan het werk, naast opeenvolgend Leonard (juni), Cozier (juli/augustus), Chen (augustus/september) en Laughlin (september), gelijktijdig opeenvolgend negen kunstenaars in residentie: Blue Curry, Louis Vasques Le Roche, Nicole Cecilia Delgado & Amanda Hernandez, Shannon Alonzo, Versia Harris, Michelle Eistrup, Bruce Cayonne en Ada M. Patterson. Daarnaast een deels ad-hoc in te vullen groep van maximaal 2 kunstenaars en/of kunstprofessionals zoals ikzelf, Richard Fung, Yina Yimenez, Oneika Russell, Razia Barsati en Tessa Mars.

Meer over Alice Yard: aliceyard.blogspot.com/
Hashtags: #AliceYardD15 #ayardexchange #documentafifteen #ruangrupa

DOCUMENTA FIFTEEN INFORMATIE:

Curator/artistieke leiding
Het kunstenaarscollectief ruangrupa uit Jakarta Indonesië heeft de artistieke leiding van de vijftiende editie van Documenta. De normen, waarden en ideeën van Lumbung (Indonesische term voor een gemeenschappelijke rijstschuur) zijn het fundament van deze editie. De praktijken van de veertien geselecteerde kunstcollectieven en kunstenaars zijn gebaseerd op principes als collectiviteit, gemeenschappelijke verdeling van middelen en gelijke toewijzing.

Diverse locaties
Kassel, Duitsland
W: documenta-fifteen.de/en/

18 juni – 25 september 2022
15-17 juni: pers en industrie

Openingstijden:
8AM – 8 PM

Toegang:
Dagkaart: 27 euro
2 dagen-kaart: 45 euro
Vrije toegang hele periode: 129 euro

About Sasha Dees 348 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

2 Comments

 1. Weirdheid zit hem in de staart, je laatste allinea’s:
  ” Maar er is meer zo lees ik in alle kranten hier (een tegengeluid kon ik niet vinden) ook de planning voor documenta16 is stil gelegd en het voorstel is nu dat daar alleen toestemming en geld voor komt als documenta dan onder directe artistieke controle van de overheid komt te vallen”
  Daar heb ik nog niets over gehoord…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*