Opening Brutus: Built Cage Boerenzij

Openingswoord directeur Brutus Sanne ten Brink

Tot 21:00 uur onbeperkt Kaapse Zweipac hakken, dat hakt er wel in, dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Als dat bekend wordt, tof openen, gratis bier, dan gaat het verder storm lopen. Donderdag openden drie verse tentoonstellingen in de onmetelijke hallen van Van Lieshout. Evenveel vierkante meters als de Ikea, je raakt elkander zo kwijt.

Geweldige locaties voor bruut werk. Absoluut hoogtepunt de nieuwe werken van Atelier van Lieshout helemaal aan het einde in de laatste kelders.

Bijna nog langer gesproken dan het openingswoord incluis dank van Sanne ten Brink door de curator Maxwell Wolf. Je vraagt je af – er staan twee werken van de kunstenaars Tommy Malekoff en Akeem Smith. Waar heb je een curator voor nodig? Hebben de kunstenaars van dienst louter linkerhandjes? Hoe moeilijk kan het zijn? Pas op, dat je de vloer niet beschadigd – ook dat is hier niet echt aan de hand. In ieder geval – van wat ik opving had deze Maxwell de tijd van zijn leven.

Queens Street 2020, Akeem Smith staat als een huis. Letterlijk ook.

Helemaal achterin, na Wapke Feenstra (niet op foto) geweldig verfrissende werken van Atelier van Lieshout. Cage is een heerlijke video (ook niet op foto)

Ik ben nooit zo’n fan van Lieshout’s pupkes geweest. Wel van de grootse verhalen, slave city, dolle doorgedraaide concentratiekampen. Maar deze fijne basic simpele sculpturen: louter speelplezier. Lekker dingen mollen. Gaat dat zien. Als-ie al niet zo beroemd was, zou ik zeggen: een doorbraak. Heel fijne video’s ook.

En gedanst in dronkenschap op de opening, fijn hoor. Kom daar maar eens om bij de gewone galerette/institutionele instelling.

Van Lieshout’s Cage, verplichte kost, nog tot 20 november:
brutus.nl

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*