Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Ik wordt geïntroduceerd aan kunstenaar Fang Wei-wen. Zijn studio is niet in een oude fabriek zoals ik al veel zag in Tainan maar in een van de flanken van een traditioneel woonhuis in een van de kleinere dorpen rondom ‘Tainan-City’.

Voor we de studio ingaan krijg ik een introductie over de traditionele architectuur. In het kort wat ik hopelijk nog goed heb onthouden. Het belangrijkste gedeelte van het huis is in het midden de ruimte waar ceremonies worden gehouden, de voorkamer zeg maar. ‘De flanken’ zijn slaapkamers, voorraadkamers en andere ruimtes, deze drie delen kaderen de binnenplaats die gebruikt werd om te werken, en gewassen te drogen bijvoorbeeld. De koloniale geschiedenis van Nederland in Taiwan m.n. hier in Tainan wordt ook hier zichtbaar. Oorspronkelijk werden de huizen alleen gebouwd met grijze baksteen, gebruikelijk in Azië. Tijdens de kolonisatie van Taiwan door Nederland introduceerden we de rode bakstenen zoals ik die hier zie waar Fang huurt.

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

De dakpannen (rechts nog te zien) die traditioneel gebruikt werden, worden tegenwoordig, als een dak gerepareerd moet worden, vooral vervangen door golfplaat. De ornamenten aan de huizen lieten zien wie er woonde en wat de functie en rol was in de gemeenschap en/of rijkdom van de bewoner. De eenvoudige blauwe keramiek die we hier zien aan de rand van het dak is wat gebruikelijk is als je van ‘gewone komaf’ bent. Ik begrijp dat men in het dagelijks leven geloofde dat dit zou voorkomen dat het gebouw zou afbranden. En het refereert ook naar de invloed van het Taoisme: ‘flow like water’ de mensheid is slechts een van de vele componenten in het groter ecosysteem. Mooi!

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Standplaats Taiwan: In het atelier van Fang Wei-Wen

Bio:

Fang Wei-wen is geboren en getogen in Kampong Ayer (waterdorp), Bandar Seri Begawan in Brunei (zoals sommigen wellicht al lazen in het artikel Tainan, de kunstenaars: Kampong Ayer is een van de oudste nog bestaande dorpen met houten paalwoningen met daartussen loopbruggen).
Fang kwam naar Taiwan in 1998 voor zijn BFA (Taichung) en verhuisde naar in 1997 naar Tainan voor zijn MFA en woont en werkt sindsdien in Tainan.

Selectie Tentoonstellingen: 2020 Austronesian International Arts Award, Taitung Art Museum, Taitung, Taiwan (2020); Kampung Logeen: Stranded in Kampung, Lostgens’ Contemporary Art Space, Kuala Lumpur, Malaysia (2020); The Glory of Tainan: A Southern Wind, Tainan Art Museum, Tainan, Taiwan (2019); Signature Art Prize, National Museum of Singapore, Singapore (2018); Very Sustainable, MOCA Yinchuan, Yinchuan, China (2017); The Pioneers of Taiwanese Artists 1961~1970, National Taiwan Museum of Fine Arts, Taichung, Taiwan (2014); Asia Cruise – Island of Ghosts, Kuandu Museum of Fine Arts, Taipei, Taiwan (2013); Bubble Tea: Art of Taiwan and Its Contemporary Mutations, The Moravian Gallery, Brno, Czech Republic (2008); Open City – Architecture In Art, Taipei Fine Arts Museum, Taipei, Taiwan (2008); Taiwan Contemporary Art in Wonderland, National Taiwan Museum of Fine Arts, Taichung, Taiwan (2007); Oeuvre of Contemporary Art in Taiwan, Hong-Gah Museum, Taipei, Taiwan (2002); Vision of Pluralism-Contemporary Art in Taiwan 1988-1999, Mountain Museum, National History Museum, Chin-Hwa University, Taiwan / Beijing, China (2000); The 6th International Biennial of Print and Drawing, Taipei Fine Art Museum, Taipei, Taiwan (1993).

Dank:
Chen Yeng-yi, Huang Yi-min en Hsu Yuan-ta voor de introductie aan Fang Wei-wen.

Mijn verblijf in Tainan is op uitnodiging van en mogelijk gemaakt door Wu Pei-Shan // TNNUA (Tainan National University for the Arts, International Affairs).

Mijn verblijf in Taiwan is op uitnodiging van en mede mogelijk gemaakt door The Department of Cultural Affairs, Taipei City Government, en het MoCA Taipei. Met dank aan Yen Chi-ping (Deputy Directeur Nationaal Theater Taichung) voor het maken van de connectie met MoCa Taipei’s directeur Loh Li-chen. Mijn accommodatie voor lang-verblijf is mogelijk gemaakt door Treasure Hill Artist Village / Attic Hostel en Trendbeheer. MoCA Taipei en Treasure Hill Artist Village/Taipei Artist in Residency vallen beide onder het bestuur van the Taipei Culture Foundation.

About Sasha Dees 349 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*