Chris Burden – The TV Commercials

Burden kon er heel smakelijk over vertellen, de tijd dat je voor een paar honderd piek je eigen reclamezendtijd kon kopen op de lokale tv van LA. De omroepbazen waren er wat minder over te spreken.

“In the 1970s, Chris Burden produced a landmark series of late-night television commercials that blurred the worlds of entertainment, advertising and conceptual art. Appearing as idiosyncratic interruptions to the station’s regular programming, Burden’s sometimes shocking, sometimes dryly humorous advertisements reveal how easily notoriety and stature can be bought, manipulated, and subverted through popular media.Writes Burden: “During the early seventies I conceived a way to break the omnipotent stranglehold of the airwaves that broadcast television had. The solution was to simply purchase commercial advertising time and have the stations play my tapes along with their other commercials.” In this video, Burden shares the motivations and logistical complications behind his four historically significant ads: Through the Night Softly (1973), Poem for L.A. (1975), Chris Burden Promo (1976), Full Financial Disclosure (1977).”

Youtu.be/s8QrrExMUvQ?si=mPJaayIKcTFskQsz

About Niels Post 3650 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*