Lang zal die leven: de Abramovic Longevity Method

Met de preview/persopening voor Abramovic woensdag 13 maart in het verschiet dacht ik waarom niet vooraf al alles opgetikt, om nadien te zien wat er van de blinde gok zou uitkomen? Het oeuvre is groots, indrukwekkend en welbekend. De pijl, de muur, het zitten zullen niet ontbreken. Het naakt staan, lips of Thomas en rhythm 0, gaan we die zien? Bijna alles wat ze heeft gedaan is radicaal.

Ik ga omdat het rustig en gratis is, een beetje uit marketingtechnische nieuwsgierigheid: wie komen er buurten, is de gemiddelde leeftijd van de journalisten boven de zeventig? Bij Alicja Kwade vorige week in Voorlinden was ik veruit de jongste, wat ook weer te denken geeft. Van het publiek weten we dat de grijste bolletjes het eerst over de drempel schrijden, naast kalenden drempelloos. Doet de journalistiek stukjes tikken gefinancierd door AOW en schaars opgebouwd pensioen? Komen de koeranten over de brug? Hoeveel komen er uit het verre buitenland? Vroeger was het Stedelijk wel iets en namen slijten traag. En wordt er een kritische vraag gesteld?

Hoe gaat het met haar performance instituut in NY, zo voortvarend gekickstarterd, maar doodgelopen op de facturen van Koolhaas & meer duurs?

Pas gisteren op de fiets naar huis bedacht ik me – het is allemaal en uitsluitend performances en ja op de opening loopt ze rond maar in zo een overzicht kan er natuurlijk niet uitsluitend geperformeerd worden – zelf performeert ze niet meer. Hoe pakken ze dat aan? We gaan video’s zien en foto’s en hoeveel van de performances gaan worden opgevoerd door performers? Kost een paar centen.

advertentie(s)

En omdat we met de tijd wat preutser worden, zouden de Balkan Sex Stories geëtaleerd worden? Met erecte piemels, vagina’s, kinderen. Deels getekend welliswaar maar oei oei bloot het is de vraag of dat nog gebliefd wordt door luide boze stemmen en voorzichtige sponsoren.

Ook leuk en hedendaags is haar beautyline pillen, poeders en smeersels voor geld om er lekker uit te zien en om je lekker bij te voelen. Bij de sjamanen, aboriginals en de maya’s geweest weetjewel ja dan weet je het wel.

Het leukste is wel gefermenteerd witbrood met witte wijn en vitamine C voor op je toet voor 199 pond/233 euro. De hele kist doet tegen de 549. Een koopje voor kunst maar het is geen kunst het is cosmetica.
Ik hoop dat ze hier wel een zaal voor hebben uitgeruimd.

abramoviclongevity.com

About Jeroen Bosch 4752 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*