Marina Abramovic @ Stedelijk Amsterdam

Geen zaal poeders en pillen van abramoviclongevity.com, zoals ik gehoopt had, in mijn preview op deze preview, wel een groots oeuvre redelijk geëtaleerd in de buik van de badkuip. Verplichte kost, dat op zeker.

Angstaanjagend naakt. Wie geluk heeft mag zich door de blote poortwachters wurmen. Een zeldzaam ongemakkelijk binnentreden – je wil geen van beiden aanraken noch ontrieven – en ook het kijken naar hoe de anderen zich binnen schamen is bevreemdend ongemakkelijk. Waarmee de toon gezet is: echte performance gaat boven de weerslag ervan, hoe indrukwekkend ook, zeker in dit groots opgezette overzicht.

Ach, we worden allemaal naakt geboren, zegt Marina monter bij de perspreview. Maar ze kwam in de jaren 70 naar Amsterdam waar alles kon. Kan dat nu nog? Homohaat meets preutsheid en de afkeer van lichamelijkheid is even groot als de luister ernaar. Vage nostalgie naar hippiepret, de jaren zeventig waren in werkelijkheid natuurlijk ook van alle kanten benauwend.

De re-performances zijn indrukwekkend echt. Er zijn elke dag performances – zo werd mij verzekerd. Rooster wordt niet bekend gemaakt. Naast de naakte entree Imponderabilia maakte Luminosity (kruisbeeld vrouw op fietszadel) grote indruk. Niet op foto; ik heb sowieso eigenlijk geen foto’s gemaakt.

Alles wat Marina Abramovic heeft gedaan is hardcore bijzonder en toonzettend, maatgevend, in duur en in intensiteit.

Eentje kende ik nog niet. Marina ruilde voor vier uur van plek tijdens haar opening in de Appel met een sekswerker op de Wallen. Hoe het de sekswerker het verging op de vernissage bij De Appel weet ik niet, Marina had geen klanten.

De portettenmuur als weerslag van The Artist is Present komt niet uit de verf; dit enorme kunstwerk valt schamel, zo een beetje weggestopt aan het begin van de tentoonstelling. Gelijk ook The Great Wall Walk althans in formaat en beleving beduidend minder indruk maakt dan het weten ervan.

Meer dan zestig werken, Welke performances op moment van bezoeken worden uitgevoerd blijft een verrassing. Ik hoop u treft imponderabilia.
https://www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/marina-abramovic

Met noot/tip van de dag: boek (ook) in juni ergens gedurende de laatste twaalf dagen, want dan gaat de hardest core van acquit: The House with the Ocean View “If I purify myself without eating for 12 days, any kind of food, just drinking pure water, and being in the present moment, here and now, in the three units on the wall, which represent my house, like bathroom, the living room and sleeping room” Die wordt echt en in zijn geheel uitgevoerd.

Couning the rice.

The House with the Ocean View Zonder enige vorm van terughoudendheid wordt dit werk opnieuw uitgevoerd door één performer.

Lekkere trap. Zo maar even een ommetje gaat niet zomaar.

Flessen Krug

…en flessen van een meer oostelijke variant in een east meets west setting.

Lekker je lippen dichtnaaien.

Ze leeft nog! Flauwgevallen door gebrek aan zuurstof, door bezoekers uit het brandende pentagram gehaald, toen haar been begon te fikken en ze geen teken van leven gaf.

De latere werken gevoelen wat kitscherig na het intense performatieve geweld van de eerste veertig jaar. De titel hiervan zou zomaar zweverig kunnen zijn. Met de kracht van kristallen.

Wat te denken van de installatie met vier kruizen, bladgoud op het gelaat?

Het echte werk is hier.

En voor de jeugd: er zijn leuke varianten youtube/tiktok challenges, weer eens wat anders dan de World Hottest Chips Challenge: Durf jij de uitdaging aan? Zo met zijn twee met pijl en boog is heerlijk onverantwoord. In het verlengde daarvan: Rhythm 10 is ook een aanrader om live te streamen.

About Jeroen Bosch 4752 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*