CHP:DOX – Terug naar Denemarken

CHP:DOX - Terug naar Denemarken

Meer en meer grote internationale filmfestivals vertonen werken die in de overlap tussen kunst en film gemaakt worden. Er zijn open calls om nieuwe ideeën te pitchen in de marktonderdelen van de festivals, er zijn labs en mentor programma’s met prijzen, symposia, conferenties en tentoonstellingen waar werk gepresenteerd wordt. Deze groeiende overlap tussen kunstdisciplines en kunstenaars die door verschillende disciplines heen werken en zo niet langer duidelijk te ‘framen’ zijn en soms buiten de boot vallen in fondsenland, komt ook terug in het in januari uitgebrachte advies van de Raad van Cultuur om o.a. de huidige 6 koninkrijkfondsen in 1 fonds onder te brengen (nog onduidelijk hoe de toekomst er uit gaat zien).

CHP:DOX - Terug naar Denemarken

Charlottenborg

CHP:DOX - Terug naar Denemarken

    Symposium

Ik schreef al over de overlap in een artikel over IFFR in januari, en deze maand ging ik naar Kopenhagen voor het CPH:Doc. Een filmfestival specifiek voor het documentaire genre maar wat (net als IFFR) ook een ‘kunst overlap component’ heeft. Dat onderdeel van het programma vond vooral plaats in Charlottenborg een prachtige locatie die ik in 2016, uitgenodigd door de Deense Art Council, al eens bezocht en over schreef.

CHP:DOX – Terug naar Denemarken

Elsewhere in India – Murthovic & Thiruda

CHP:DOX – Terug naar Denemarken

CHP:DOX – Terug naar Denemarken

CHP:DOX – Terug naar Denemarken

In ‘Elsewhere in India’ mengen kunstenaars Murthovic (MSR Murthy) en Thiruda (Avinash Kumar) de oprichters van Antariksha Studio, in hun transmediale performances: kunst, post-cyberpunk, carnatische (traditionele muziek uit Zuid India), elektronische muziek, wetenschap en game engine technologie. Hoofdpersoon Cyborg Meenaksi is gebaseerd op Avinash moeder een internationaal bekende klassiek danser, een andere hoofdpersoon is gemodelleerd naar Murthovic. De rijke cultuur, erfgoed en tradities uit India zijn hier verre van iets sufs en stoffigs van ‘het stenen tijdperk” maar zijn het fundament voor futurisme. Ze doen veel gedegen onderzoek naar erfgoed, klassieke dans en muziek en werken daar ook voor samen met musea in London waar ze historische objecten uit India 3D scannen waarna ze daarmee ook weer experimenteren. Het is voor hen belangrijk om hun beeld te baseren op herkenbare en vooral waarheidsgetrouwe correcte historische beelden en deze dan te gebruiken als basis in de speculatieve toekomstige wereld, het India van de toekomst, die ze creëren. Supervet!!

CHP:DOX – Terug naar Denemarken

Turbulentie: Jamais Vu – Ben Joseph Andrews & Emma Roberts.

CHP:DOX – Terug naar Denemarken

‘Turbulentie’ won afgelopen november de competitie in IDFA, ook hier was het mijn favoriete werk. Op een eenvoudige manier, en in een relatief (en prettige) korte ervaring van 6 minuten, is het super effectief in wat het wil bereiken. Je ervaart persoonlijk hoe ‘Jamais Vu’, een neurologische aandoening waar maker Ben Andrews aan leidt, je leven ineens onzeker en kwetsbaar maakt. Waar je perceptie van wat realiteit is, ineens niet ‘waar’ blijkt, waar je zintuigelijk de weg kwijt raakt, links rechts wordt, boven en onder in elkaar overvloeien en alles voortdurend in onnavolgbare beweging lijkt te zijn en je je moet overgeven aan ‘de flow’ en het feit dat je geen controle hebt op een uitkomst. In kunst is er altijd de vraag waarom is dit medium gebruikt om dit onderwerp ‘te vertalen’, wat was het uitgangspunt, de urgentie of wil je perse werken met een specifiek medium en moet het werk zich daar maar aan aanpassen? Voor mij is Turbulentie een werk waar het beste medium gekozen is voor de leidende artistieke urgentie van de makers, met de juiste tijdsduur, er is zorgvuldig nagedacht over het gebruik van zingtuigen (objecten voelen), eenvoudig te presenteren voor een groot publieksbereik, alles voor een optimale ervaring voor de de bezoeker, werkelijk alles klopt aan dit werk!

CHP:DOX – Terug naar Denemarken

Tales of a Nomadic City – Christian Vium & Med Lemine Rajel.

CHP:DOX – Terug naar Denemarken

CHP:DOX – Terug naar Denemarken

CHP:DOX – Terug naar Denemarken

CHP:DOX – Terug naar Denemarken

In Oblong was de tentoonstelling te zien met materiaal uit het al twintig jaar lopende onderzoeksproject ‘Tales of a Nomadic City’ van de Deense antropoloog en beeldend kunstenaar Christian Vium in Nouakchott, de hoofdstad van de Islamitische Republiek Mauritanië. Aan de hand van een reeks onderling samenhangende elementen, bestaande uit een VR-ervaring, een samenwerking met Mauritaanse filmmaker Med Lemine Rajel, die ook uitgenodigd was maar geen visum kreeg voor Denemarken, archieffilms, nieuwe filmopnames, foto’s, geluid, fysieke objecten en gedrukte publicaties, biedt de tentoonstelling een caleidoscopische uitnodiging om een unieke, nomadische stad te bezoeken en stelt ze vragen over verstedelijking, geschiedenis en archieven. Het VR-project maakte deel uit van de CPH:LAB incubator 2023-2024. Het traditionele onderzoeksmateriaal van Vium is in samenwerking met Rajel vertaald naar een nieuwe media ervaring. Dit ‘werk in de maak’ was te zien/ervaren zowel in Oblong als in Charlottenborg. De tentoonstelling in Oblong met het traditionele archiefmateriaal die aan de basis ligt van het nieuwe werk voegde wel echt toe en gaf context en achtergrond voor wie ook meer inhoudelijk geïnteresseerd is. Ik ben benieuwd naar het definitieve eindresultaat.

CHP:DOX – Terug naar Denemarken

Antipsychotic – Matt McCorkle

CHP:DOX – Terug naar Denemarken

I see it so you don’t have to – Cecille Waagner

CHP:DOX – Terug naar Denemarken

Pathogen of War – Yasmin Fedda

CHP:DOX – Terug naar Denemarken

Into the Rabbit Hole – Jess Coldrey

CHP:DOX – Terug naar Denemarken

    Onasis ONX Studio Prijs

De Onasis ONX Studio prijs is voor Hermaphrogenes, het LAB project van de Poolse Marcin Gawin. Het werk maakt gebruik van siliconen replica’s van inwendige organen – met uitzondering van geslachtsdelen en hersenen – die je als bezoeker anders kan arrangeren. Jouw arrangementen, gedecodeerd door een computersysteem, groeien, evolueren en worden nieuwe soorten organismes. Een fascinerende manier om het over “anders-zijn” te hebben. Het bevraagt niet alleen biologie maar ook sociale status en de dominantie van geest over lijf. Ik kan mezelf voorstellen dat een wetenschapper zich afvraagt of zoiets kan in de menselijke wereld en onderzoek gaat doen naar het gedachtenexperiment van deze kunstenaar en zag mezelf in gedachten al over 15 jaar naast dit soort nieuwe organismes door een tentoonstelling heen lopen!

Binnen het LAB zijn er ieder jaar diverse prijzen te winnen. Naast Gawin wonnen dit jaar: ‘Garden Alchemy’ van Uri Kranot en Michelle Kramot, de Eurimages Lab Innovation Award van € 20.000. ‘Follow the Carnation’ van Catarina de Sousa & Lui Avallos, Pedro Neves Marques en Rodrigo Moreira won de Sunny Side of the Doc Award en een ticket voor de 35e editie van dit Franse festival. “The Bald Altuus” van kunstenaars Kat Mustatea en Peter Burr won de Newimages-Forum des Images Award.

CPH:DOX festival
https://cphdox.dk/
Open calls voor CPH:DOX gaan meestal open in het voorjaar check de website en/of schrijf je in voor de nieuwsbrieven.
LAB: lab@cphdox.dk

Kunsthal Charlottenborg
Kongens Nytorv 1
https://kunsthalcharlottenborg.dk/en/

Oblong
Maglekildevej 18, kld tv., 1853 Frederiksberg
https://www.oblong.dk/

Eerdere artikelen over Denemarken:
https://trendbeheer.com/2016/04/01/denemarken-deel-1-de-instellingen/ https://trendbeheer.com/2016/04/11/denemarken-deel-2-de-kunstenaars/ en later dat jaar presenteerde ik werken van Vladimir Tomic (dit jaar ook in CPH:DOC) & Ana Pavlovic en Jane Jin Kaisen, in de groepstentoonstelling Unland: https://trendbeheer.com/2016/10/19/unland-cbk-zuidoost/

Eigen foto’s en persfoto’s met toestemming van CPH:DOC (en fotografen en kunstenaars).

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*