Art on Paper @ Westergasfabriek Amsterdam

Waar is wat werkt en als alles verkocht wordt zijn de galeries blij, zijn de kunstenaars blij en zijn de kopers blij met vers werk in huis. De grafstemming de zonovergoten zondag in de Westergas doet vermoeden dat het zo’n vaart niet liep met het slijten van de snuisterijen.

Art on paper is een kunstbeurs die zich richt op werk op papier. Creatief met kurk was een programma van Theo en Thea. “Kurk is een heel veelzijdig materiaal is en het is een heel dankbaar materiaal en het is ook heel licht, het materiaal is heel licht.” Waarom een beurs met louter papier, lekker veelzijdig, licht en het brandt lekker?

Ik ken verzamelaars die gefocust zijn op werk van vrouwelijke kunstenaars. Ik ken verzamelaars die gericht zijn op groot, duur en wat de buren hebben. Ik ken verzamelaars die zich richten op fotografie. Hedendaags, experimenteel of zelfs alleen zwartwit. Ik ken geen verzamelaars die zich richten op werk op papier. Dat is hooguit een bijkomstigheid, dat het werk op/van papier is. Een foto geldt niet als werk op papier, althans niet hier. Ik zag geen foto. Wel dingen heel precies getekend.

Ik ken verzamelaars die zich richten op niks. Die hebben helemaal niks. Hun verzameling is compleet. Anderen moeten daar nog aan werken. Die kochten double blind van mijn hand krijtend van plezier. Note to self: een beurs met louter niks, zou dat niet een vet concept zijn? Scheelt shipping. Ik heb niks uit Griekenland, niks uit Rusland en niks uit Kameroen. Heel compleet en inclusief. Altijd weer stukjes Nederland die het bederven. Een beurs met niks is wellicht wat hoog gegrepen maar een tentoonstelling met allerlei varianten op niks werktitel faites vos jeux moet te doen zijn. Houdt De Zoete Inval in de gaten, ik ga eraan werken.

Eerst Art on Paper. Weet u bij welk werk van wie ik ernstige kooplust moest bedwingen? Cliffhanger 1. En er was ook een werk gedateerd. Hang het dan niet op zou ik zeggen. Cliffhanger 2.

Aangenaam geprijsde snuisterijen, daar is een markt voor gelijk er een markt is voor bronzen schapen en haringhappers, glazen asbakken en vazen. En toch geen bijenkorf, de sjeu ontbrak gelijk de champagne. Teveel en te kleine werkjes aan de wanden? Geen bezoekers – dat is ook wel lekker loopt er niemand in de weg maar ik miste daardoor gezelligheid, leven in de brouwerij.

Hokken vol werkjes en het leeuwendeel kan zo onder de arm mee naar buiten! De kans op kunstalarm is beperkt. Omdat ik toch in de stad Amsterdam was (Victor Sonna bij Eenwerk, later hier in de kolommen) een beeldimpressie in 20 geannoteerde afbeeldingen.

Mooi. Lang geleden dat ik Marc Nagtzaam zag. Nagtzaam staat op de verlanglijst.

Leuk, Domenique Himmelsbach is alomtegenwoordig.

Coppejans pakt uit met een coherente stand papierwerk. Denmark (wat is dat voor naam) met how to do things with boeken.

Denmark

Wim Nival.

Tweemaal Alexandra Phillips waarvan de een nog mooier dan de ander.

Het is deze die nóg mooier is. Meesterlijk en die is niet verkocht? Keurig geprijsd allemaal, daar kan het niet aan liggen.

Ik zag covermodel Alexandra nog bij de presentatie van SCHANDE afgelopen zaterdag maar verzuimde haar aan te spreken wegens eerst in de zaal en later buiten en/of in de rij voor de bar. Zo gaan die dingen.

De enige echt radicaal ingezette stand was die van Frank Taal met Isabelle Borges. Een muurschildering is niet van papier.

Schot voor open doel Paul Nassenstein, heerlijk hilarische stripserie.

Da’s een mooie For the Love of Money.

Fatima Barznge, galerie Sanaa.

Drie galeries met voldoende werk van Katrin Bremermann dat is wel heel royaal. Waarbij ik dacht dat ik haar gezien had bij Kristof De Clerq afgelopen Art Rdam.

Ook aan de innerlijke mens wordt gedacht.

Echte kunst van Constant Dullaart op de wanden van de VNBC bedrijfscollecties.

Alsmede Anouk Griffioen.

En Evelyn Taocheng Wang.

En dan is er nog een hut om de hoek en dat is heel erg grappig.

Een soort would be TEFAF of PAN met net andere saus op de muren, andere etiketten, een net andere lijstenboer, maar wel gewoon geen tapijt of stoffering op het beton. Opgeluukst maar dan net niet.
Daar hangen de tweedehandsjes, werken die niet helemaal fonkelnagelnieuw meer zijn.

Is er iemand die langsloopt en denkt van wie is dat werk ik kan het niet lezen maar wat een leuk lijstje doet u mij die maar?

Een ander had een reuzensticker van de handtekening van REMBRANDT geplakt om indruk te maken.

Sommige werken zijn ronduit gedateerd. Kennis van zaken heeft de uitbater wel.

En wat is hier gebeurd? JCJ Vanderheyden met nauwkeurig weggesneden vrijgemaakte gipsplaat. Zo ken ik het helemaal niet. Zal wel conceptueel zijn, een mirakelse geste van de plaatboer, ten einde nog meer diepgang te verkrijgen.

Art on Paper was te zien van 9 tot 12 mei Westergasfabriek Amsterdam.
artonpaperamsterdam.nl

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*