Uit de oude doosch: _Jeroen Bosch bestAAt niet_- Het Dagelijkse Nieuws ontsloten

Jeroen Bosch homepage

Uit een interview met de maker:

“Als dit allemaal mogelijk is, dan wordt het internet nog eens groot.”

alt0169.com/geschiedenis/jeroenbosch

Voor alt0169, ‘s Neerlands eerste weblog, soort van, presenteerde Jeroen Bosch – AKA de kolonel – samen met H. J. Spruijt – AKA de ingenieur – enkele jaren Het Dagelijkse nieuws: een niet aflatende stroom zouteloze flauwigheden, bejaardenmoppen en andere zaken van veelal beduimeld niveau. [En leuk! En een pret! Red.] Een weblog avant la lettre kortom.

Internetarcheologie pur sang: eerlijk opgedolven en afgestoft staan de archieven van de Jeroen Bosch Homepage nu weer online. Eerdere versies zijn verloren gegaan. Floppydisks kankert een mens op zeker moment weg.

Het Dagelijks Nieuws liep van 6-5 1997 tot 18-5 1999. Dit betekende in elk geval in de begintijd inbellen met een 14k4/28k8 modem, om dan geruime tijd naar een zich langzaam vullend 640 x 480 beeldscherm te staren.

Jeroen Bosch 640

640 op een nu gebruikelijk formaat beeldscherm.

Flash bestond niet. Alle beweging is animated gif. De complexe MouseOvers op de splash zijn eerlijk gestolen javascript. De frameset – framesets zijn evil: je kunt niet bookmarken – werd naast designelement vooral gebruikt om datatransport te besparen. De navigatie hoefde zo niet bij elke pagina opnieuw te worden geladen.

Verplichte kost voor het hele gezin:

Het First Virtual Arts Museum. Met daarin ondermeer de First Virtual Meter (1995) en 404_File_Not_Found (1996).

Het Dagelijkse Nieuws. Klik op ! of op het circeltje met a e ij ieu en klik op archief. Er staan 345 pagina’s op u te wachten.

De Desktop van… Klik op ! of op het circeltje met a e ij ieu en klik op desktop.

Botman

De lente knarst

Alle 34 geanimeerde botmannekes in het Dagelijks Nieuws.

Pret… Klik op ! of op het circeltje met a e ij ieu en klik op pret. Twee van de links daar werken nog.

Opmerkelijk:

Op de openingspagina staat een waanzinnig mooie uiterst subtiele animated gif met r MOHC. r MOHC stond voor Rotterdam Rules MegaOpenHaardCore. Je moet er maar opkomen. Dat Robert (Maar wat is het?) uit Utrecht kwam deed even niet terzake. Maar Han Hoogerbrugge (Modern Living), Ellen (Ellen), Hubert Roth (projecta) en Joep Vermaat (Pjoe) zijn allemaal op een of andere manier nog actief op het net.

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

18 Comments

 1. Uit de oude doos! Ik heb mijn desktop inmiddels ook al teruggevonden.

  Wiens kop wordt er trouwens steeds omgedraaid daar in de hoompagina? Is dat de nietbestaande artiste, of een willekurige voorbijganger?

 2. Die desktop van u, is dat die gerussificeerde? Een Mac desktop?

  Die kop die is van de kolonel himself in zijn oude atelier in de Jufferstraat.

 3. Klopt. Da’s die van tweejas. Trouwens: die bewegende gif-technologie allemaal zelf gebakken?

 4. Hai Jeroen!

  Als je je afvraagt: waar heb ik mijn ‘De Avonden’ nou gelaten. Uitgeleend? Weggeworpen?
  Neeej… Je hebt ‘m een keer aan mij cadeau gegeven (en een ander beoek tegelijkertijd aan Hans). Of wist je dat nog wel?

  Ik hoop dat het goed met je gaat!! Met mij gaat het prima. In belijde verwachting van een zoon, jaja.

  Groetjes, Ingrid

 5. Gaaf dit! Doet me met een rollende traan over mijn wang denken aan die goeie ouwe Amiga-demo tijd, Jetset, disks swappen, txt files, Lotus Esprit Turbo Challenge, cracktro’s en bulletin boards. JB: ouwe pionier!

 6. > JB: ouwe pionier!

  Maar hoe kom je hier nu opeens weer terecht Erosie? Staat er ook alweer een jaar of vijf.

 7. Oud nieuws nog immer actueel als Oud nieuws! Of toen je met goed fatsoen nog metagrappen in je sourcecode kon plakken (en het ook nog perongeluk werd gelezen).

 8. Als de dag van eer eer eergisteren dat ik met han telefoonkabels liep te trekken door het wilde weten om ons aller 28k modem en de kpn (of heetten ze toen nog gewoon ptt) blij te maken.

 9. Per ongeluk je modem vergeten uit te doen en aan het eind van de maand een torenhoge rekening van wel 100 gulden te moeten dragen (was omgerekend naar nu zo’n 20euro).. Ouwe mannen (m/v) gekeuvel..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*