Eindejaarslijst 2007

Goed jaar 2008!

Beste kunstwerken 2007 in volgorde van indrukwekkendheid:

Clara Pallí Monguilod met een installatie/performance op Putje #15 Hearts and Minds

Fra Angelico in het Boijmans

guidovanderwerve1.jpg

Gezien op de open dagen Rijksacademie en verplichte aankoop voor elk museum: Nummer negen / The day I didn’t turn with the world van Guido van der Werve.

Beste boek in 2007 gelezen

murakami.jpg

Pageturner van het jaar is de nergens mee te vergelijken prachtroman De jacht op het verloren schaap van meesterverteller Haruki Murakami: Twin Peaks on acid. Geen touw aan vast te knopen maar alles valt bij voortduren op zijn plaats. (In 2008 leest heel Nederland Murakami en in 2009 wint Haruki de Nobelprijs voor de literatuur.)

Runner up – uit de oude doos maar dit jaar pas gelezen -: Willem Frederik Hermans – Herinneringen van een Engelbewaarder. Houdt het dan nooit op! Deze definitieve Nederlandse oorlogsroman leest als een filmscript en is somber, zwartgallig noch deprimerend. Verbijsterend! Dat iemand zo’n scenario weet te verzinnen en nog kan schrijven ook…

Beste film 2007

Mijke de Jong maakte Tussenstand: een improvisatiekneiter met glansrollen van Elsie de Brauw en Marcel Mutsers. Zoals trendbeheer schreef: “een Nederlandse film, en wat voor een: de beste sinds mensenheugenis. […] Top acteerwerk met dito geïmproviseerde dialogen, dicht op de huid gefilmd en keurig op tijd afgelopen.” Geen woord aan gelogen.

Een heel erg slechte film dit jaar was de (hopelijk) laatste van Greenaway: Rembrandt. Artistieke troep om RAZEND van te worden.

Beste muziek 2007

artiestlindstrom.jpg

Een artiest met een myspace account… Da’s ook erg…

Lindstrom is linedancing met altitude: Patrick Cowley meets Giorgio Moroder. Instrumentale retrodisco van de bovenste plank en bovenal vooral leuk in de overal gratis gedistribueerde één uur en drieëndertig minuten durende live set caviar, dé kampioenskneiter van het jaar.

Zag u 24 juni Gruberova in het Concertgebouw Amsterdam de Waanzinscene van Donizetti vertolken? Of gewoon op televee, zoals wij? Coloratuursopraan van formaat zingt kankerspijkerhard de vogeltjes van het dak, tranentrekkend tenenkrommend goed.

Officieel – middels playcount * waardering / humeur – is 2007 het jaar van Justin Timberlake en Basement Jaxx.

Beste muziek download 2007

The Magnificent Maurice El Medioni en Balkanbeats via (-)

Beste toneel 2007

NT Gent onder regie van Johan Simons presenteerde deel 1 van de Tien Geboden naar Kieslowski in de Schouwburg Rotterdam. Vanaf minuut 1 was het ongemak apert aanwezig en was het duidelijk dat dat ongemak gedurende de voorstelling niet zou oplossen. Briljant gemakkelijke afstandelijkheid door voortdurende scene- en personagewissellingen zonder ook maar een moment gevaar van verlies van aandacht.

(* Met noot: laatste stuk/gebod na de pauze was niet zo best.)

Beste aankoop 2007

deepstariakusters.jpg

Deepstaria van Jeroen Kuster staat geweldig op de schoorsteenmantel.

Beste online spel 2007

hansddrawngames.jpg

handdrawngames.com/DesktopTD/Game.asp

Onnozelarij van de bovenste plank natuurlijk en nauwelijks verheffend – maar hoort het zo niet bij een goede timekiller voor, tijdens en na deadlines? Timebased doolhofje bouwen om apenrap creeps te killen. Uw redacteur staat op moment van schrijven toch mooi op de 70988ste plaats kwa hiscore!

Marketingmoment 2007

water.jpg

Water uit een zakje. De mensen kopen het! Trendbeheer is al tijden in het bezit van een origineel theezakje watersmaak van de firma Pickwick en heeft daar niets mee gedaan. Schande van het jaar!

Liefdeskoppel 2007

liefdeskoppel.jpg

Je kunt maar nooit genoeg fotografettes van je eigen in huis hebben schreef Con Fu Tse reeds in 1200 voor Christus en wie zijn wij om tegen die oeroude oosterse wijsheid in te gaan?

About Jeroen Bosch 4752 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

4 Comments

  1. Met name in uw kunstkeuze bespeur ik een fascinatie voor het sublieme, heer Bosch. Voorwaar geen sinecure!!
    Dat 2008 voor u dan ook maar een overweldigend, ongrijpbaar, angstaanjagend goed jaar mag worden.
    En voor alle TB-bezoekers ‘um sonst’ natuurlijk ook nog de beste wensen; de tijd vliegt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*