Eindejaarslijst 2009

Alle goeds in 2010!

Beste films 2009

In min of meer willekeurige volgorde: 35 rhums, Claire Denis, niets doen in de stad, Megane, Naoko Ogigami, niets doen op het strand.

In the Electric Mist, Bertrand Tavernier, Tommy Lee Jones in aardige filmhuisthriller, eerdaags ook op een Veronica bij u in de buurt, Gran Torino,, Clint Eastwood, Dirty Harry in aardige filmhuisthriller, eerdaags ook op een Veronica bij u in de buurt.

Okuribito,, Yôjirô Takita, doekjes voor de doden, Micmacs à Tire-larigot,, Jean-Pierre Jeunet (teaser): kolderklucht in de smaak Delicatessen. Amélie kan wel inpakken.

Niet te vergeten: Sedmikrasky – de keuze van Pipilotti Rist in Lantaren Venster.

Televisiemoment 2009

Louis Theroux, Law and Disorder in Johannesburg. Poeren in de onderbuik van de samenleving. Buitengemeen spannende journalistiek, angstaanjagend vermakelijk.

Beste muziek 2009

Love Etc van de Pet Shop Boys is waarschijnlijk het beste nummer van het eerste 2000+ decennium.

Trendbeheer’s Playlist 2009 geheel en al compleet op zilveren geluidsdrager gebrand: Partthooligans Do The Decennium Disco

(De ontdekking dit jaar: Roxy Music – Out of the Blue.)

Beste eten uit huis 2009

By far: het totaalmenu in de Librije, Zwolle. Ongekend, een van de hoogtepunten van 2009. Inspirerend. Incluis onverwacht een lekker biertje bij gang vijf.

Uit de kunst 2009

stephanvandenburg10

Meer dan alleen k(l)eurig tekenwerk met hoge esthetische waarde – een lust voor het oog – ook conceptueel is het werk van Stephan van den Burg meer dan correct, trefzeker gehangen. En een genot om naar te kijken.

Stephan van den Burg

trendbeheer.com/tag/stephan-van-den-burg/

util

Melle Smets en Bram Esser op snelwegsafari. Over leven en overleven in berm, tankstation en vreetschuur. Overleven met bamivet en parkeerplaatschampignons. Schitterend staaltje participerende undercoverkunst. Dertig dagen lang gans Nederland doorkruisen in de Blauwe Boggel, vier weken onafgebroken wonen op de snelweg.
Een publicatie is nakende, huiveringwekkend breed gedocumenteerd logboek op snelwegsafari.nl

trendbeheer.com/tag/snelwegsafari

overalt

Esther Kokmeijer en Henrik Jan Haarink voltooiden hun reis naar de zwaartepunten van 27 europese landen. Een rondtrekkende thuisreis die in 2010 (wellicht) een vervolg krijgt in vaste vorm in de vorm van publicatie en tentoonstelling.

overalthuis.eu

trendbeheer.com/tag/overal-thuis

Papier 2009

tinkebell

Dearest Tinkebell is een geniaal prachtboek. De HAAT torenhoog opgestapeld en humorloos tot op het bot. 700 pagina’s leesplezier. Een kunstwerk in de boekenkast.

tinkebell.com

trendbeheer.com/2009/05/27/boek-van-het-jaar-dearest-tinkebell/

kantine

Tien euro is geen geld: hop, op de fiets, halen dat boek. Canteen Guide van Isabella Rozendaal en Indre Klimaite.

trendbeheer.com/2009/10/15/kompotas-isabella-rozendaalindre-klimaite-lief-hertje

Fake Flowers In Full Colour, Jaap Scheeren & Hans Gremmen. Weerslag van de FW: HWW-show uit 2008, nu in print voor slechts twaalf euro.

trendbeheer.com/2008/06/29/cmyk-partij-fw-one-weekend-show-ii-jaap-scheeren-hans-gremmen/

De publicatie A Study on Colour, Katja Mater. Tien euro, haast u naar heden.

Het strafste staaltje zedenbederf 2009

Uit een selectie van hedendaagse kunstwerken die ons confronteert met de tegenstelling tussen anekdotisch en feitelijk, persoonlijk en historisch, waardoor het problematisch wordt om het onderscheid te maken tussen verlangen en zelfs de meest ascetische relatie tot de wereld, hangt hier in een verder lege zaal een werk van Peter Waechtler.

Waar denken julie aan als julie dit lezen? (Het is geen Nederlands.)

“Schijnbaar eenvoudig en tegelijkertijd verontrustend ingewikkeld, vormt moraliteit een ideaal leidmotief voor een project dat juist de kritische aspecten van de fragmentatie van het dagelijks leven wil onderzoeken.”

Witte de With doet iets over iets, schijnbaar eenvoudig en tegelijkertijd verontrustend ingewikkeld, zo’n dikke tien maanden lang. Kuratorenkermis zonder grenzen. Nog tot juli 2010.

Ook met een webplatform.

Leest u met mij mee? (Het is Nederlands.)

“[…] een innovatief webplatform dat diverse publieksgroepen moet gaan betrekken bij het project. Het webplatform is de interactieve link tussen het publiek en andere onderdelen van het Morality project […] Gegeven de complexe en gelaagde relatie tussen educatie en het thema moraliteit, belooft Morality een unieke en spannende ruimte te openen voor ander, en misschien meer amorf, publiek dan gewoonlijk. Het webplatform is dan ook van vitaal belang voor de productie en extensie van het discours dat Morality wil bewerkstelligen. (Link)”

Uniek, spannend, meer amorf en publiek dan gewoonlijk. Van vitaal belang. Hier gaan we in 2010 meer over horen. Ik verheug me er al op.

wdw-morality.nl

Aankoop van het jaar 2009

Nav het huwelijk van het jaar: bovenstaand prachtwerk van Susanne Kriemann uit de serie The originality of the avant-garde and other modernist myths (former Central Post Office Rotterdam), 2007. Hangt fijn aan de muur. (Koopt meer kunst!)

Beste tentoonstellingen 2009

bunker5

Naast Foodprint een ander groots project van Stroom: Dunepark van Cyprien Gaillard. Bunkergraven voor gevorderden.

trendbeheer.com/2009/02/21/opening-cyprien-gaillard-beton-belvedere-stroom-en-dunepark

Pipilotti Rist @ Boijmans en Internationale Beelden Collectie

Pipilotti Rist, Elixer, Boijmans. Niks geen kermiskunst danwel el viva decorbouwerij of de standaard videosmut, maar kleurrijk en vervreemdend, met theatraal brandpunt.

trendbeheer.com/2009/03/07/pipilotti-rist-boijmans-en-internationale-beelden-collectie

Beeld over geluid: dat trekt niet zo lekker. Bijgaand de begeleidende avondmaaltijd bij Words Live 3 in de tuin Stichting BAD.

Toine Horvers organiseerde Words Live, drie performance-avonden over het gesproken woord in verschillende kunstdisciplines. Puik bezocht, deze pico-niche van de performance, een prestatie van formaat. En terecht puik bezocht: het niveau was over het erg hoog.

trendbeheer.com/2009/02/15/words-live-2-de-player/

trendbeheer.com/2009/05/11/pj-roggeband-words-live-3/

otter1

mypainting.nu Lokaal01 Breda

Een geweldige tentoonstelling volgens een fantastisch concept vol prachtig individueel werk van kunstenaars van naam. Een serie van vier exposities met als basis hetzelfde materiaal, steeds anders ge(her)rangschikt. Vier tentoonstellingen, vier keuzes door achtereenvolgend Jean-Marie Bytebier en Kris Van Dessel, Christophe Van Eecke, Jan Maarten Voskuil en Olphaert den Otter.

trendbeheer.com/2009/06/29/mypainting-nu-lokaal01-breda/

Jeroen Jongeleen – To High to see for REAL! Wallgallery, Red Apple Rotterdam

Hoog boven de stad in de hoogste woontoren van Nederland worden tien videos van bovenop flatgebouwen gehangen plastieken zakken vertoond. Eenvoudige boodschappentassen, wapperend als vlaggen, van de grond veelal onzichtbaar. Vanuit de woontoren zijn de wapperende zakken wel zichtbaar. Een tentoonstelling als kunstwerk.

trendbeheer.com/2009/09/09/opening-jeroen-jongeleen-ergens-op-de-37ste-verdieping-van-een-hoog-nieuw-kersvers-opgeleverd-pand/

Bruno Listopad

Performance wordt dans wordt kunst wordt dans wordt performance. Grensverleggend goed. Onspectaculair traag – de hele ‘show’ duurde een uur of zes – maar door inzet van minimale dramaturgische middelen toch buitengemeen spannend. De verwachting van de kijker wordt gemanipuleerd, steeds gebeurt er net niets, dreigt er iets te gebeuren. Een totaalspektakel waar je als toeschouwer inloopt, binnenloopt, uitloopt en later weer in terugkeert.

trendbeheer.com/2009/06/21/bruno-listopad-hww-nest-party-ii

enter77

Champagnetherapie VIPS Art Rotterdam

Onmiskenbaar hoogtepunt van het jaar was de champagnetherapie tijdens Trendbeheer presenteert @ Art Rotterdam. Het netwerk als tentoonstelling, een virtueel netwerk tot leven gewekt. Een krankzinnig amalgaam van kunstenaars, kunstliefhebbers, bobo’s en galeristen tijdens het Trendbeheer totaalspektakel onder de Hofbogen tijdens Art Rotterdam.

trendbeheer.com/2009/02/07/whatspace-oester-tequilabar-adolf-butler-champagnetherapie

En dan is er nog van alles vergeten.

Trendbeheer wenst u alle goeds in 2010!

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

5 Comments

  1. “and the gerhard richter hanging on your wall” ondanks hoge automatische piloot-gehalte, toch beste PSB sinds “can you forgive her?”.

  2. en tot slot de beste recentie van 2009:
    “Het strafste staaltje zedenbederf 2009”

    chapeau, een vrolijk uiteinde en tot in het volgend jaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*