Ondergrondse rotondekunst

Op zoek naar de ‘ideale’ rotonde ging in 2007 het Utrechts RotondeLab van start. Erik Kessels en Hans Aarsman stonden garant voor een goed idee: buitenkunst ondergronds. Briljant concept, vrolijke uitvoering.

Vraag ondernemers eens iets keks te ontwerpen voor op de rotonde.

Omschrijving kunstwerk ontworpen door Gert Koffeman:

“De ondernemers van De Copen zijn steeds in beweging. Dat genereert energie die meerwaarde oplevert. Daaruit ontstaan evenwicht en houvas”

Hop, vergulden en onder de grond ermede.

Omschrijving kunstwerk René Straver, eigenaar van Amobi Holding:

“‘Door alle ontwikkelingen heen is de verhouding van de De Copen gelijk gebleven. In de eerste laag, toen Lopik werd ontworsteld aan het moeras. In de tweede laag, toen de boren kwamen, de ontginning van het land. En in de derde laag de wegenstroom van de huidige industrialisatie.”

Hop, vergulden, onder de grond ermede met de wals erover.

“Ieder bedrijf werd uitgenodigd een werknemer te sturen om een ontwerp op schaal te maken. Het enthousiasme was groot: de tafels lagen vol teken- en knutselmaterialen. Uiteindelijk zagen twaalf ontwerpen voor een kunstwerk op de rotonde die twee avonden het licht. Ze werden alle twaalf verguld, gefotografeerd, en in een capsule gestopt.”

Voor de prijs hoef je het niet te laten:

“”Normaal kost een rotondekunstwerk zo’n twee ton en dit kunstwerk is maar 85.000 euro.””

rtvutrecht.nl/nieuws/205396

rotondelab.nl/Werkplaats?rotonde=LOP0001

About Jeroen Bosch 4733 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

  1. Voor de volledigheid:

    Maandag, 20 april 2009

    Voor de zoveelste keer in korte tijd is het rontondekunstwerk Het Goud van Lopik vernield. De gouden pijl, bij bedrijventerrein De Copen, is platgereden en de glasplaat totaal vernield. Vandalen hebben dit waarschijnlijk in de nacht van zaterdag op zondag gedaan. Politie trof op de rotonde bandensporen aan wat duidt op een auto die over de groene heuvel heen is gereden. De pijl is maandag verwijderd. Wat er precies mee gaat gebeuren is niet duidelijk.
    Het kunstwerk is vorig jaar geplaatst en kostte 85.000 euro. Al vanaf het begin is er een hoop commotie rondom het Goud van Lopik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*