About [Redactie] 9010 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

13 Comments

 1. Nog geen reacties? RIP Berlage instituut, Transartists onder de vleugels van anderen, EKWC idemdito, Rijks verkleinen en evt. fuseren met presentatieinstellingen / musea, nog maar een aalmoes over voor musea voor tijdelijke presentaties om vooral niet aan de kosten voor de vaste collectie en personeel te komen – ‘daar moet het mecenaat een pregnantere rol gaan spelen’ (waarom juist niet bij de vaste collecties??) 5 van de 11 presentatie-instellingen verdwijnen (uit de basisinfrastructuur – ienemienemutte?), een trits aan nog nader te onderzoeken niet nadere invullingen, etc etc. Kom op mensen….! Lezen dat stuk van 40 pagina’s!

 2. 30% bezuinigingen in de gehele sector BKV
  het nieuwe Mondriaanfonds wordt dan nog in verhouding relatief matig gekort met ‘maar’ 8.5 miljoen dwz 27%!
  Wel is ‘het kwaliteitscriterium bij het Fonds BKVB relatief soepel zou verder kunnen worden aangescherpt’ dwz minder beursen voor minder kunstenaars.

  nog heftiger wordt het wat de kleinere presentatie-instellingen (de appel, witte de with enz) betr.. die moeten terug naar 6 instellingen (vier grote, 6 kleinere). de bezuiniging is 1.152.000. over blijft iets minder dan twee keer zo veel, dus 2.400.000
  de rest worden voor subsidie naar het nieuwe fonds doorverwezen voor projectmatige aanvragen. hierdoor stijgt de kwaliteit van de aanvragen waardoor er voor overige nog minder over zal blijven.

  Trans artists kan best bij een van de andere fondsen ondergebracht worden volgens advies. het aantal residence-voorzieningen van de rijksakademie en de ateliers moeten worden teruggebracht van 75 naar 60. enz.

  ook de musea worden gekort met 26%. terwijl ze eerst ontzien zouden worden.
  men hamert vooral op samenwerking.

  bijzonder aan te raden om te lezen zijn de consequenties op pagina 38! naar het lezen daarvan wordt duidelijk hoe groot de kaalslag zal worden, hoe immens en ingrijpend.
  de raad van cultuur noemt het zelf een ‘somber perspectief’. voor de aardigheid is dit perspectief in thema’s opgesplitst, zoals: ‘het aanbod zal in sterke mate verschalen’, ‘innovatie en experiment krijgen minder mogelijkheden’, ‘de internationale positie van nederland wordt aangetast’ en tenslotte ‘de werkgelegenheid zal dalen’.

  lees en huiver.

  en toch. toch leest het stuk minder heftig dan het stuk van de tafel van zes! het is niet alleen qua taal en opbouw duidelijk toegankelijker. ook is het duidelijk beter onderbouwd. (waardoor de bezuinigingen jammer genoeg trouwens wel harder aan komen.)

  was het stuk van de tafel van zes een modelontwerp hoe de bezuinigingen in te vullen zijn, zodat vooral de instituten behouden blijven, kiest de raad van cultuur duidelijk meer de kant van cultuur en zeker ook die van de maker.
  zo blijven ze herhalen dat deze bezuinigingen desastreus zijn. ze tonen de gevolgen daarvan. ze blijven herhalen dat de BTW terug naar 6% moet. ze noemen de honoraria’s voor kunstenaars (eindelijk!).
  niets van dat, eeg enkele vorm van kritiek is terug te vinden in het stuk van de tafel van zes. en dat terwijl de tafel van zes opeist voor de gehele kunstsector te spreken! wat beoogt de tafel van zes dan met zijn stuk, behalve het behoud van de eigen banen?

  op dit moment geeft nederland 0,5% aan cultuur. dit gaat terug naar 0,4%. ‘internationaal een schamel bedrag’ volgens de raad van cultuur.
  waarvan akte.

 3. Goed rapport, dat de vinger op de zere plek legt. 0,4 procent van de rijksbegroting gaat straks nog naar cultuur. Om je dood te schamen zou ik zeggen. Welke politieke partij durft het op te nemen voor de cultuur in zijn volgend partijprogramma…..? Verbazingwekkend dat de musea, bij monde van W.Pijbes en S.Weide opeens ook furieus reageren. Eerst waren ze uitgezonderd van bezuinigingen, en nu dragen ze evenredig mee in de voorstellen, en nu zijn ze boos. Waar is de solidariteit met de rest van de kunsten?Mochten ze toch uitgezonderd blijven van bezuinigingen dan kunnen ze wellicht de kunstenaars eindelijk eens honoraria gaan geven.Kan er echt niets af bij musea?? Bij kunstenaars wel? De WWIK is net gesneuveld: 25 miljoen.Terwijl de regeling behoorlijk succesvol was, afgezien van alle bureaucratische rompslomp. Had daar dan op bezuinigd! (9,4 miljoen)

 4. Atzo Nicolai(VVD), die nu bij DSM gaat cashen, enkele jaren geleden: Kunst moet je juist in tijden van recessie steunen”.
  En in het liberaal manifest van de VVD uit 2007 staat nog dat het budget voor cultuur 1.0% van de rijksbegroting zou moeten zijn.
  Het geweten en moraal van de liberalen is zo flexibel als een tuinslang zo blijkt.

 5. Boycotten die handel! Gewoon het hele kabinet boycotten! Geen boetes meer betalen, schijten op straat. Ik stem voortaan alleen op de partij van de dieren en ga verkleed als herdershond de komende jaren.

  -Otto

  tomenotto.blogspot.com

 6. Morgen (maandag) verschijnt er nog een aantal reacties op het stuk van de Raad van Cultuur in het NRC, w.o. van mij.

 7. ja, idd, erg interessant de reacties.
  de musea helemaal verongelijkt! uiteraard. eerst zouden ze worden ontzien en nu toch maar geadviseerd om te bezuinigen. net dan de rest van de kunst en cultuur. lijkt mij meer dan redelijk.

  de regerende partijen wijzen op de regeerakkoord en laten weten dat het geadviseerde vertraagde invoeren van de bezuinigingen tegen de regeerakkoord is, en daarom niet kunnen doorgaan.

  de oppositiepartijen vinden het zelfde juist een heel erg goed plan. maar durven zich ook niet helemaal tegen de bezuinigingen uit te spreken.

  alleen een enkeling, zoals rutger pontzen in een commentaar in de volkskrant, laat toch nog een keer weten dat een dergelijke bezuiniging absurd is. 0,1% van de rijksbegroting krijgen ze daarmee binnen. dat is nou niet echt iets waar je financieele gaten mee kunt vullen.

  deze bezuinigingen zijn pure symboolpolitiek.
  symboolpolitiek die onherroepelijke schade zal toevoegen.
  het is niet alleen dat er duizenden werkeloos zullen worden. het is vooral dat dat wat de identiteit van een land uit maakt, het zout in de soep, dat dat de komende tijd structureel afgebroken zal worden.
  dat een dermate rijk land, zoals nederland, niet meer in staat is om meer dan 0,4% van de rijksbegroting aan cultuur te besteden is uitermate beschamend!

 8. nou. ze willen dat het nationaal historisch musem bij het rijksmuseum ondergebracht wordt, als project.

 9. De stoerste kleuters van Nederland laten weer van zich horen. Schreeuwen om aandacht: het is weer eens wat anders dan schreeuwen om cultuur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*