Peter Zegveld @ Boijmans

peter-zegveld-12

Peter Zegveld in de Serrazaal met figuratie en kinetika – het schudt, trilt en beweegt – en met komische bite. Ik moest een paar keer hardop lachen. Kom daar maar eens, dat treft bij hedendaagse beeldende kunst. Wat maakt dat ik het in ieder geval leuk vond.

boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/1407/peter-zegveld

En dan leuk niet als ernstontwijkende dooddoener. De lach is bonus. Ik kende het werk van Peter Zegveld niet maar zo semi-retrospectief opmerkelijk anders, theatraal, verhalend en volstrekt eigen.

peter-zegveld-1

Schuurpapier en een massief houten huizenblok en eens in de zoveel tijd draait de lopende band. Zo eenvoudig amusant en verrassend zijn veel werken.

peter-zegveld-6

Bubblewrap ontbubblewrapper.

peter-zegveld-122

Sisyphusmachine. Perpetuum baldragen

peter-zegveld-8

peter-zegveld-9

peter-zegveld-10

peter-zegveld-4

Kinderkamer

En het trilt en beweegt. Geluidenkermis komt van de andere beelden.

Deze doet kwa materiaal en vormtechnisch denken aan sommige werken van Zoro Feigl. Maar waar de laatste zen-like oneindigheid invlast, eeuwige beweging, perpetuum en waarheen waarvoor, is Zegveld vaak meer anecdotisch.

peter-zegveld-5

Zo die zit.

peter-zegveld-11

Zang en dans in schaduwspel.

    (Bovenstaande video Mathieu van den Berk, partner in crime.)

Opererend vanuit Stichting Caspar Rapak – kenners sidderen van genot – welk een te gek goed gekozen naam, ik ben jaloers – is Peter Zegveld ook groot in muziek maar vooral theater.

Verrassend om te treffen in Boijmans.

Tot en met 12 januari.

boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/1407/peter-zegveld

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*