Form No Form / The Black Series, Marius Lut @ Billytown, Den Haag

IMG_4755_2013 Foto Johan Nieuwenhuize

    Kunstenaars en rennende kinderen in de oude gymzaal

Marius Lut laat zijn ‘Black Series’ zien in Billytown. Hij zet wederom het medium schilderkunst onder druk door schilderwerken te combineren met installatiewerken.

billytown.nl

De schilderijen zijn strakke zwarte vlakken, geschilderd met matte verf, waar Lut met glanzende verf een schijnbaar los geschilderde laag overheen heeft gezet. In de ruimte zijn verder installatiewerken te zien die bestaan uit aluminium schilderframes met daaraan steeds in een andere vorm hetzelfde zwarte jasje bevestigd. De schilderwerken zijn mooi, als je er langs loopt ontdek je in het op het eerste gezicht egaal zwarte beeld de glanzend zwarte tweede laag.

De werken zijn op zichzelf wellicht wat eendimensionaal, maar de combinatie met de andere werken levert een spannend geheel op.

Ruimtelijk heeft Lut het goed uitgekiend. De grote zaal bevat weinig werken, en hij negeert onregelmatigheden van de muur bewust. De werken hangen niet altijd netjes in een van de nisjes, maar zijn hier en daar over de randen heen geplaatst. Hierdoor staat de presentatie min of meer los van de ruimte, tegelijkertijd geeft Lut aan dat de werken uitgerekend op die plek in de ruimte moeten hangen. Hierdoor ontstaat een interessante spanning tussen het platte vlak en de ruimte en laat hij zien dat er een interne logica aan het geheel ten grondslag ligt.

De werkwijze van Lut is gedecideerd en hij hanteert een strakke regie. De minimale werken vormen in combinatie met elkaar en met de helwitte zaal een goede installatie.
Het gaat Lut schijnbaar niet zozeer om het schilderen, maar om beeldend onderzoek naar de rafelranden van het medium zelf.

Do – zo. 12:00 – 17:00 en op afspraak. Nog te zien tot en met 23 november 2013

billytown.nl

IMG_4756_2013 Foto Johan Nieuwenhuize

De ‘schilderijen’ hangen over de randen van de nissen

IMG_4757_2013 Foto Johan Nieuwenhuize

De Billytown hotline, kun je bellen om in discussie te gaan over de tentoonstelling. Deze week met Philip Peters. “We bellen je terug, om jou kosten te besparen.”

IMG_4758_2013 Foto Johan Nieuwenhuize

Collegablogger Kees Koomen is ook van de partij.

IMG_4759_2013 Foto Johan Nieuwenhuize

Glanzend op mat, altijd goed.

IMG_4760_2013 Foto Johan Nieuwenhuize

Detail

IMG_4763_2013 Foto Johan Nieuwenhuize

Billytown merchandise: €12,00

IMG_4764_2013 Foto Johan Nieuwenhuize

Moeilijk te fotograferen poster van de tentoonstelling

IMG_4766_2013 Foto Johan Nieuwenhuize

De Haagse kunstscene en hun kinderen trekken er op uit…

IMG_4768_2013 Foto Johan Nieuwenhuize

…en Marius Lut vertelt geanimeerd over zijn werk.

Do – zo. 12:00 – 17:00 en op afspraak. Nog te zien tot en met 23 november 2013

billytown.nl

About Johan Nieuwenhuize 61 Articles
Johan Nieuwenhuize is kunstenaar, fotograaf en curator. De relatie tussen het geheugen en fotografie vormt de basis van zijn werk. Zijn werk was te zien in de Vleeshal, Fotomuseum Den Haag, Streetlevel Photoworks en het Dazaifu Tenmangu Shrine Museum en is opgenomen in diverse publieke en privécollecties.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*