Daarom Billytown

bramdejonghe

  Één van de hoogtepunten van vorig jaar: Bram de Jonghe @ Billytown

Door verstandsverandering met betrekking tot de herstucturering van een leegstandswijk dreigt Billytown te moeten sluiten. Het zou pas de vierde keer zijn.

billytown

  Das Ding, Pim Blokker, Robbin Heyker en Sjoerd Tim

Voor wie Billytown niet kent:

Op schijnbaar meest on(m)ogelijke plek aan de rand van Den Haag bruist Billytown, een door kunstenaars gedreven atelierpand met laboratoriumfunctie en aanhangende expositieruimte. De groots opgezette tentoonstellingen zijn een must visit. De energie en de daadkracht van de groep mensen die Billytown door de jaren heen mogelijk maken is aanstekelijk en opmerkelijk.

billytown2

  Form No Form / The Black Series, Marius Lut, een van de Billy’s

Het belangrijkst is misschien wel dat tegen alle teneur van bezuiniging en depressie in vrijmoedig een kunstplatform gecreëerd is door zelforganisatie, handen uit de mouwen, liefde voor de kunst, over de grenzen van eigen atelier heenkijkend.

billytown88

  Sam Duket, Nishiko, Sachi Miyachi, Quynh Vantu en Iede Reckman, Another Metric

Wat Billytown doet heeft een voorbeeldfunctie voor Den Haag en de rest van Nederland. Op eigen kracht en zonder bemoeienis van bovenaf wordt een irregulier circus bevlogen draaiende gehouden.

Overigens geldt dat voor meerdere inititaieven die Den Haag rijk is – Walden, Nest, West, 1646, Quartair etc etc – elk met eigen kwaliteiten en verschil van inzet. Maar Billytown voelt weinig institutioneel en is rijk aan ruimte en ateliers en vormt een mooie randplaats incluis buitenruimte en groen.

Continuiteit van plaats van belang. Liefhebbers, curatoren en kunstprofessionals weten Billytown steeds vaker vinden. De tentoonstellingsruimte is perfect voor beeldend experiment. Het is een toonzaal met museale allure die je niet snel elders vindt. Het zou zonde zijn nu weer te verkassen.

kaartenhuis

  Eerder zat Billytown (op verschillende plekken) in Rijswijk. Lotte Geeven en Marjolijn de Wit, Just Namedropping

Billytown’s perspectief voor de toekomst bestaat uit de bewezen combinatie van inventiviteit, creativiteit en daadkracht gecombineerd met fysieke behuizing juist op de Eikensteinstraat.

Idee voor de eigenaar van het pand: toezegging tien jaar extra financiering in de vorm van tentoonstellingssponsoring. Laat Billytown zichzelf maar eens durend heruitvinden zonder huisvestingsproblematiek. Culturele hotspot gegarandeerd. Mede mogelijk gemaakt door […]

fort

  Met een kathedraal als fort als buurannex: doet u maar bij Billytown. Bijvoorbeeld om geloofsartikelen uit te venten.

En op de […] moet vooralleerst de eigenaar van het pand en aanpalende percelen komen te staan.

billytown.org/

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*