Herb & Dorothy, 50X50

Herb & Dorothy 50X50

In 2008 kwam Herb & Dorothy uit. Een ontroerende documentaire over een echtpaar dat met bescheiden middelen (Herb was postbeambte, Dorothy bibliothecaresse) een kunstcollectie van wereldfaam wist op te bouwen. In 1992 werd de gehele collectie, een kleine 5000 werken, geschonken aan de National Gallery of Art in Washington.

Om de collectie voor een groot publiek toegankelijk te maken is in 2008 het project 50×50 van start gegaan. In elke staat van Amerika ontving een museum 50 werken in langdurig bruikleen. Middels Kickstarter is er geld gevonden voor de produktie van een documentaire over het project, uw correspondent kocht zich in voor bovenstaande dvd.

50×50 is minder verrassend dan deel 1 en is meer documentatie dan documentaire. Niet alle 50 staten worden bezocht maar na wederom een dankbare museumdirecteur vervalt de film enigszins in herhaling terwijl interessante vragen over de voors en tegens van het bij elkaar houden van de collectie slechts zijdelings worden aangestipt (zelfs Herb bleek in eerste instantie geen voorstander van 50×50). Desondanks verplichte kost voor eenieder die het verhaal over de Vogels al wat langer volgt.

In Amerika is 50×50 momenteel op toer langs filmhuizen, musea en filmfestivals. Daarna wellicht verkrijgbaar op dvd en als digitale download. Voor wie wil weten hoe het allemaal begon, deel 1 kijkt u in zijn geheel terug bij de Avro.

2015 van de 2500 werken zijn ontsloten op: Vogel5050.org

Het laatste nieuws over de film: Herbanddorothy.com

About Niels Post 3655 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*